Kävimme tänään eduskunnassa keskustelun kevytautoista. Pääministeri Sanna Marinin hallitus esitti tänään, että kevytautoja ei Suomessa otettaisikaan käyttöön. Tämä esitys oli odotettu sillä jo liikenneministerinä toimiessaan Sanna Marin asettui kevytautoja vastustamaan. Edellinen eduskuntatahan päätti lähes yksimielisesti, että kevytautot otetaan Suomessa käyttöön 1.11.2019 alkaen. Kyseessä siis olisi ollut oikeat pienet henkilöautot, joiden enimmäisnopeus rajattaisiin rajoittimella 45 km/h:ssa. Tavoitteenamme oli siis tarjota mopoautoja turvallisempi vaihtoehto 15 vuotta täyttäneille nuorille. Näissä oikeissa autoissahan on tänä päivänä vakiovarusteena turvatyynyt, lukkiutumattomat jarrut jne. ja myös merkittävästi kiinnitetty huomiota turvallisuuden näkökulmasta tilanteisiin, joissa auto törmää pöyräilijään tai jalankulkijaan. Käytännössä siis kaikkien liikenneturvallisuuden näkökulmasta kevytautot olisivat vieneet liikennettämme oikeaan suuntaan.
Vasemmistohallitus kuitenkin käänsi takkinsa ja päämääräksi otettiin kevytautolainsäädännön kumoaminen. Ensin vähän lausuntoa EU:sta yhdeltä virkamieheltä. Sitten voimaantulon lykkäämistä. Ja lopulta odotetusti EU:n seläntaakse meno ja esitys kevytautolainsäädännön kumoamiseksi. Tämä meni juuri niin kuin ajattelin ja kirjoitinkin.
Nyt nuorten käyttöön ei tulla saamaan edes vuoden lykkäyksen jälkeen turvallisempia kevytautoja. Mopoautot jäävät siis käytännössä ainoiksi vaihtoehdoiksi silloin kun nuoren täytyy esimerkiksi kuljettaa tavaraa jääkiekkoharjoituksiin tai tanssitunnille. Myös monelle nuorelle harrastusten lisäksi kouluun meno olisi ansainnut uusia turvallisempia vaihtoehtoja. Ja toki onhan nytkin mahdollista nuorelle hankkia traktorimönkijä, jota saa ajaa 15 vuotiaana (T3-b-kortilla) ja mikä kulkee muuten peräti 60 km tunnissa. Ja on muuten aivan eri luokkaa törmäyksissä jalanjulkijan tai pyöräilijän kanssa kuin olisi ollut oikea pieni kevytauto. Mönkijän kanssa tulee pahaa jälkeä. Traktorimönkijöiden suosio tulee kuitenkin kasvamaan kovaa vauhtia nuorten keskuudessa, kun tarjolle tulee myös käytettyjä menopelejä ja näin hinnat laskevat alle kymmenentuhannen euron.
Mutta Kokoomus kannattaa edelleen kevytautoja ja tulemme eduskunnassa vastustamaan jo päätetyn kevytautolainsäädännön kumoamista. EU:lta saadut huomiot olisi ollut mahdollistaa ottaa huomioon. Kyse on siis lopulta vain ja ainoastaan poliittisesta tahdosta. Sitä tahtoa ei nyt vasemmistohallituksella ollut ja ole.
Pari vuotta vanhempana eli 17 vuotta täytettyään nuorella on mahdollisuus saada poikkeusluvalla myös oikean auton normaaliajokortti. Näitä nuorisokortteja onkin myönnetty viime vuosina kiivaalla tahdilla ja yleisimpänä syynä se, että nuori on tarvinnut kouluun menoa tai harrastuksiaan varten kulkupeliä. Tosiasia nimittäin on se, että isossa osassa maatamme ei julkinenliikenne toimi sillä tavalla, että niitä käyttäen pääsisi edes kohtuullisesti ammattikouluun tai lukioon puhumattakaan ilta- ja viikonloppuaikojen harrastuksista. Monelle perheelle on ollut maaseudulla asumisen elinehto saada nuorelle nuorisoajokortti. Aiemmin lupia myönnettiin vain 20-30 vuodessa, mutta esimerkiksi viime vuonna 2019 jo lähes 12 000. Eniten poikkeuslupia on myönnetty Kainuussa ja Etelä-Pohjanmaalla. Näissä poikkeusluvalla kortin on saanut yli kolmasosa ikäluokasta. Ymmärrettävää – matkat ovat pitkiä ja julkinenliikenne vaatimatonta.
Nyt kuitenkin uutiset ovat kertoneet, että 17-vuotiaana kortin saaneille on tapahtunut luvattoman paljon liikenneonnettomuuksia. Näitä uutisiahan olemme saaneet lukea aivan liian usein ja eri puolilta maata. Osa on jo ehtinyt vaatia koko poikkeuslupa-ajokorttimallin lopettamista. Jos kategorinen päätös kieltää nämä kortit kokonaan tehtäisiin niin se olisi toki toiseen suuntaan kohtuuton. Itse etsisinkin ratkaisua toista kautta.
Yksi korjausliike olisi tarpeen autokouluun ja ajo-opetukseen. Aiemmin siis ennen ennen vuoden 2018 ajopetusuudistusta ajokortin suorittamisen eri vaiheisiin sisältyi Ylin40 tuntia pakollisia ajo- ja teoriatunteja. Nyt henkilöauton ajokorttia varten vaaditaan vain 14 ajotuntia ja 8 teoriatuntia ja näistäkin ajotunneista osan voi ajaa simulaattorilla. Ja lisäksi kaikki teoriatunnit on mahdollista suorittaa verkossa. Minusta tässä olisi paikka tehdä korjausliike ja vahvistaa opetusta niin tienpäällä kuin luokkahuoneessakin. Tämä siis minusta saisi koskea kaikkia auton ajokorttia hakevia eli myös 18 vuotta täyttäneitä.
Sitten näiden 17v-korttien eli ikäpoikkeuslupien ehtoja voisi minusta tiukentaa. Jokaisen päätöksen tulisi perustua Aina perusteelliseen tarveharkintaan eikä esimerkiksi työharjoittelupaikan tai menneen kesän kesätyöpaikan ”todistukseen”. Ja tämän tarveharkinnan yhteydessä tulisi tarkastaa nuoren liikenteen rikehistoria. Ikäpoikkeuslupaa ei tulisi koskaan myöntää nuorelle joka on aiemmin syyllistynyt tieliikennerikkomukseen ja jo saatu lupa pitäisi menettää jos tällaiseen luvan saamisen jälkeen syyllistyy. Kerrasta poikki ja odottamaan sitten vähintään täysi-ikäisyyttä. Eli kortin voisi saada uudelleen vasta kun 18 ja suorittanut silloin myös ajotutkinnon uudestaan. Ja 17-vuotiaille pitäisi lisätä vielä täysi-ikäisiä enemmän teoria- ja ajo-opetuksen määrää.
Itse olen pohtinut myös sitä, että voisiko näihin ikäpoikkeuslupiin asettaa myös joitain muita käyttöehtoja? Voisiko olla esimerkiksi niin, että tämä ajo-oikeus olisi voimassa vain esimerkiksi klo 06.00 – 24.00? Tarvitseeko nuoren joka saa kortin opiskelua tai harrastustaan varten ajella autolla öisin? Ei tarvitse. Voisiko näillä kuljettajilla olla myös alkoholin suhteen 0-promilleraja ja tämä voisi myös hyvin koskea kaikki autossa olevia? Tarvitseeko 17-vuotiaan olla juoppokuskina? Ei tarvitse.
Tällaisilla lisäehdoilla, ajokoulutuksen lisäämisellä ja korjausliikkeillä meidän ei tarvitsisi kokonaan kieltää ikäpoikkeuslupia, sillä se olisi ratkaisuna kohtuuton monille fiksusta ajeleville nuorille, jotka vain syrjäisen asuinpaikkansa takia tarvitsevat yksinkertaisesti omaa autoa opiskeluja ja harrastuksia varten. Korjataan siis. Ei kielletä.
…
Tänään eduskunnassa myös mielenkiintoinen pitkä haastattelu Uuteen Suomeen. Se ulos siellä lähiaikoina ja myös äärimmäisen mielenkiintoinen puolustusvaliokunnan kuuleminen maamme nykyisestä turvallisuustilanteesta. Isoja juttuja. Niin ja puheenjohtajamme Petteri Orpo myös esitteli tänään täysistunnossa opposition yhteisen välikysymyksen. Tavoitteenamme kaataa nyt Marinin hallitus sillä tätä menoa ei maamme enää kolmea vuotta kestä.