”Tekemättä ei voi jättää” onkin nyt, että ”tekemättä voi jättää niin kauan, kun velkaa saa”

Blogi, maanantaina 21.09.2020

”Tekemättä ei voi jättää” onkin nyt, että tekemättä voi jättää niin kauan, kun velkaa saa.

Maamme velkaantumisen tahti on hurjaa. Maamme velkamäärä oli 54 miljardia euroa vuonna 2008. Finanssikriisi nosti velkamäärää rajusti, mutta viime kaudella Kokoomuksen ja keskustan ollessa hallituksessa velankasvua saatiin hillittyä. Vuonna 2017 velkaa oli 105,8 miljardia, mutta vuonna 2018 jo hieman vähemmän eli 109 miljardia. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009 valtion velkaa pystyttiin lyhentämään. Suunta oli siis oikea. Ja myös viime kauden merkittävät toimet työllisyyden parantamiseksi ja yli 140 000 uutta työllistä loivat hyvät lähtökohdat vasemmistohallitukselle.

MTV3:n Uutisaamun vieraana tänään kello 07.15 yhdessä vasemmistoliiton Jussi Saramon kanssa. Keskustelua johdatteli aamun juontajana Ivan Puopolo. Kuva: MTV3 kuvakaappaus

Suunta kuitenkin muuttui ja se muuten muuttui jo ennen koronakriisiä. Kaikkea ei siis todellakaan voi laittaa koronan piikkiin eikä varsinkaan sitä mitä koronan jälkeen tulee tapahtumaan. Tänä vuonna valtio velkaantuu ennätysvauhtia. Uutta velkaa otetaan ainakin lähes 18 miljardia euroa. Tänä vuonna siis jokaisesta 100 eurosta mitä valtio käyttää on velkarahaa 26 euroa. Ensi vuonna velkarumba jatkuu ja Marinin hallitus esittää lisävelanottoa 10,8 miljardia euroa. Ensi vuonna 2021 jokaisesta 100 eurosta on velkarahaa siis ainakin 17 euroa.

Tästä voit kurkata kuinka kovaa valtion velkaralli vasemmistohallituksen johdolla on ja myös sen miten iso siivu siitä velasta on ”sinun”. Nyt kun tätä kirjoitan oli kokonaisumma 108 002 450 150,55 miljardia euroa ja osuuteni siitä 19 555,03 euroa. Paljonko summa on nyt kun tätä luet? Kurkkaa täältä: Velkakello.

Velkakellon sivulla todetaan toivottavasti silmiä avaten, että..

”Jokainen suomalainen saa syntyessään 170 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja reilut 19 000 euroa valtion velkaa – sekä kotikunnan velat siihen päälle.”

Totesinkin tänään MTV3:n Uutisaamussa, että eniten meitä kokoomuksessa huolettaa se, että Marinin hallitus ei kykene tekemään juurikaan yhtään sellaisia toimenpiteitä joilla maamme velkaantuminen saataisiin taittumaan edes koronakriisin jälkeen. Ensi vuoden jälkeenkin velanotto näyttää jatkuvan ja neljän vallassaolon vuotensa aikana Rinteen ja Marinin hallitus tulevat nostamaan maamme velkamäärän reilusta 100 miljardista ainakin 150 miljardiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ohje, että ”tekemättä ei voi jättää” onkin nyt muuttunut Marinin komennossa muotoon, että ”tekemättä voi jättää niin kauan kun uutta velkaa saa”.

Nyt jo aamukahvien ja aamun keskusteluiden jälkeen Lopella. Yksi tapaaminen kuntavaaleista myös tähän päivään ja iltapäivällä sitten vielä Suomen Metsästysmuseon hallituksen kokous. Eli liveä ja teamsiä. Sellaista se tämä tämän päivän arki on.

Kommentit