Miksi terapiatakuulle ei löydy tukea? – Marinin hallitus sivuutti nuorten mielenterveyspalvelut kylmästi riihessä

Blogi, sunnuntaina 20.09.2020

SDP, Keskusta, Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät viime vuoden joulukuussa eduskunnassa terapiatakuuta vastaan. Tämän jälkeen toiveet kohdistuivat kuluvan syksyn budjettiriiheen ja sitä kautta vuoden 2021 Valtion talousarvioon. Yleisesti toivottiin, että pääministeri Sanna Marinin hallitukselta löytyisi riihessä terapiatakuun vaatima noin 35 miljoonaa euroa. Nimittäin tutkimusten mukaan terapiatakuuseen sijoitettu pääoma maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Terapiatakuun säästö tulee mm. sen myötä, että sairausetuuksien käyttö vähenee, työnantajien sairauspoissaolokustannukset ja muut työelämäkustannukset vähenevät.

Toisin kuitenkin kävi Sosiaali- ja terveysministeriön budjettiin tulevallekaan vuodelle ei mieleterveyspalveluiden kuntoon laittamiseen löytynyt rahaa. Ei vaikka velkarahaa otetaan ensi vuonna yli 10 miljardia euroa.

Mielenterveyspooli on todennut, että ”Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujärjestelmä on kustannustehokkaampi kuin erikoissairaanhoitoon perustuva järjestelmä: varhaisen hoidon tiedetään ennaltaehkäisevän oireen tai häiriön syvenemistä ja vähentävän muiden terveydenhuoltopalvelujen käyttöä. Järjestämällä varhaista psykoterapiaa tai muuta psykososiaalista hoitoa osana julkista perusterveydenhuoltoa ja lisäämällä niiden saatavuutta syntyy merkittävä, kansantaloudellisesti kannattava terveyshyöty.”

Me uskoimme kokoomuksessa, että saisimme ajamallemme terapiatakuulle nyt myös kannatusta hallituspuolueista. Koronakriisi on  nimittäin pahentanut jo ennen sitäkin pahana ollutta tilannetta. Korona-kevät ja -kesä on näkynyt mielenterveyspalveluissa hoitoon hakeutumisen viivästymisenä, mutta myös samaan aikaan kasvaneena huolena läheisten terveydentilasta ja voinnista. Ja siis tarve mielenterveyspalveluille on kasvanut.

Jo keväällä koronakriisin iskiessä päälle uutisissa kerrottiin, että toimeentulo huolestuttaa yhä useampia ja perheissä kärsitään kireästä ilmapiiristä. Pitkittyessään tilanne on mennyt aina vain pahemmaksi mm. lomautusten ja kasvaneen työttömyyden myötä, mutta myös koulujen etäopetuksen ja myös jatko-opintojen etäopetuksen luodessa uusia huolia ja paineita. Tampereen Yliopiston tutkimus elokuulla kertoi, että ”Korona pahensi mielenterveyskriisiä”. Mieli ry kertoi kesällä, että ”Korona on laittanut monen mielenterveyden koville, kriisipuhelimet ovat ruuhkautuneet ja itsetuhoisuus lisääntynyt. Erityisen lujilla ovat ikäihmiset ja ne, joiden mielenterveys horjui jo ennen pandemiaa.”

Huoli on siis todella suuri ja palveluiden tarve alati kasvava. Siksi on mahdoton ymmärtää, että pientä 35 miljoonan euron määrärahaa ei mielenterveyspalveluiden terapiatakuuseen löytynyt tässäkään tilantessaa?

Meidän kansanedustaja Sari Sarkomaa ja Mia Laiho muistuttivatkin budjettiriihen tulosten selvittyä, että juurikin mielenterveyden sairaudet ovat maassammea yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen ja syrjäytymisen syy. Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä on kasvanut 25 prosenttia vuodesta 2016.

Sarkomaa totesi, että ”Suurin kansansairautemme mielenterveysongelmat aiheuttavat mittavan määrän menetettyjä työtunteja, pudottaa nuoria koulutuspolulta ja estää ihmisiä tekemästä työtä sekä toteuttamasta unelmiaan. Kehityssuunnan muuttamiseksi mielenterveyspalvelujen saatavuutta on parannettava terapiatakuun mukaisesti”.

Me jatkamme työtä Terapiatakuun eteen. Nimittäin peruspalveluissa varhain aloitettu hoito voisi auttaa siirtämään vuosittain jopa 7500 suomalaista sosiaalietuuksien piiristä työelämään, mikä vastaa hallituskauden aikana 30 000 uutta työllistynyttä. Ja olisihan se enemmän kuin inhimillistä.

Itse toivon, että te kaikki blogini lukijat myös annatte julkisesti tuen Terapiatakuulle. Tätä blogia voitte jakaa ja myös osoittaa tukea sosiaalisen median kanavissa tärkeälle asialle. Ei anneta periksi ja välitetään toisistamme.

Tänään oli pitkästä aikaa vapaapäivä ja se menikin pellolla ja metsässä piipparin kanssa. Ei mitään ihmeellisiä löytöjä menneisyydestä, mutta aina jotain pientä. Mutta enemmän siis tällä kertaa askelmia ja raikasta ilmaa.

Huomenna aamulla uusi viikko käytiin MTV3:n Uutisaamussa. Siellä aiheena budjettiriihi ja kanssani keskustelemassa ensi vuoden talousarviosta vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo. Avatkaapa tv siis jo heti seiskan jälkeen.

 

Kommentit