Kokoomuksen Timo Heinonen: Pääradan EU-tukihakemus jätettävä tarvittaessa jopa ilman kaupunkien mukanaoloa

Uutiset, torstaina 06.02.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen Timo Heinonen vaatii pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta jättämään pääradan EU-tukihakemuksen tarvittaessa vaikka ilman kaupunkien mukana oloa. Heinonen syyttää hallitusta vuoden viivyttelystä ja nyt radan varren kaupunkien syyttelystä ja niiden selän taakse menemisestä.

-EU ei edellytä mitään hankeyhtiötä tai kaupunkien mukana oloa. Valtion pitää hakea EU-tukea tarvittaessa vaikka yksin, jos neuvotteluja ja päätöksiä ei muiden mukaan lähtemisestä saada. Ymmärrän hyvin, että kaupungit eivät ole valmiita rahoittamaan miljoonilla pelkkää suunnittelua ilman varmuutta, että rataa koskaan rakennettaisiin, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen harmittelee myös sitä, että alunperin mukaan suunnitellut muut raideinvestointiin sijoittamaan suunnitellut tahot on nyt siirretty syrjään.

-Päärata on koko Suomen tärkein liikenneväylä ja on todellakin lähes anteeksiantamatonta, että tämä on nyt vajaassa vuodessa saatu täysin pois raiteiltaan. Pitkään jatkuneet korjaus- ja perusparannustyöt ovat nyt pysähtymässä, kun viime hallituksen päättämät työt saadaan valmiiksi.

Heinonen toistaa myös näkemyksen pääradan linjauksesta. Uusi linjaus ohi Hämeenlinnan ja Riihimäen on Heinosen mukaan utopiaa.

-Sellainen yhteys mikä kulkisi vain Tampereelta Helsinkiin ei tulisi koskaan olemaan kannattava eikä junien vuoromäärää saataisi ihmisten arjen aikatauluja palvelevaksi. Lisäraiteet pitää tehdä suunnitellusti nykyiseen raidekäytävään ja lisätä näin vuoroja myös radan varren kaupunkeihin Hämeenlinnaan ja Riihimäelle jne, toteaa Heinonen.

EU-tukihakemus tulee jättää helmikuun 26. päivään mennessä ja jos tämä jätetään tekemättä menettää päärata alkuun kymmeniä miljoonia ja pahimmillaan satojen miljoonien EU-liikennehanketuet.

-Hakemus pitää jättää hallituksen tarvittaessa vaikka yksin. Liikenne- ja viestintäministeriön tulee valmistella tällainen hakemus nyt tämän kuun aikana. Tälle on täysi tuki myös oppositiosta.

Kommentit