Kokoomuksen Heinonen: Liikenneministeri Harakan raidehankkeista arvostelu asettuu outoon valoon

Uutiset, torstaina 06.02.2020

Kokoomus kysyi kyselytunnilla Verkkojen Eurooppa liikennehaun (CEF) rahoitushakemuksesta. Kokoomuksella on aito huoli, ettei hakemus ehdi ministeriöstä ajoissa liikkeelle. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka totesi kyselytunnilla kokoomuksen kysymykseen, että ”niinä vuosina 2007-2019, kun kokoomus on ollut hallituksessa, yhtään ratamillimetriä ei ole rakennettu”. Kokoomuksen Timo Heinonen kyseenalaistaa Harakan tietämyksen oman ministeriönsä asioista.

– Ministeri Harakka totesi kyselytunnilla kirkkain silmin, että kokoomuksen aikana ei suuria ratahankkeita ole saatu eteenpäin eikä millimetriäkään ole rakennettu. Minusta väite asettaa erittäin kyseenalaiseksi ministerin tietämyksen oman ministeriönsä asioista, Heinonen toteaa.

Vuosina 2007-2019, jolloin kokoomus on ollut mukana hallituksessa, on edistetty useita ratahankkeita, joista yhtenä merkittävimmistä on ollut Oulu-Seinäjoki-ratayhteyden suuri panostus.

– Vuonna 2007 käynnistetty ja vuonna 2017 valmistunut Oulu-Seinäjoki-ratayhteys, jossa rakennettiin mm. 105 kilometriä uutta kaksoisraidetta ja korjattiin yhteensä 335 kilometriä vanhaa rataa on yksi parhaista esimerkeistä siitä, miten kokoomus on ollut hallitusvastuussa ja suuret ratahankkeet ovat edenneet. Vuonna 2012 kokoomus oli mukana tekemässä merkittävää päätöstä, jolla Kokkola-Ylivieska -rata muutettiin kaksoisraiteeksi ja 105 kilometriä uutta raidetta laitettiin maahan. Koko Seinäjoki-Oulu -hankkeen budjetti oli 880 miljoonaa euroa. Aika monta euroa enemmän, kuin tämän hallituksen hankkeissa, Heinonen huomauttaa.

Harakan puheet nousevat outoon valoon, sillä hallituksella ei ole Heinosen mukaan kehuttavaa raidehankkeiden eteenpäin laittamisessa. Kokoomus sen sijaan on esittänyt vaihtoehdon, jossa raidehankkeita olisi saatu isosti eteenpäin jo viime syksyn budjetissa.

– Kokoomus esitti miljardin pääomitusta hankeyhtiöille. Tällä summalla olisi saanut hankkeita liikkeelle länteen, itään kuin pohjoiseenkin. Minusta osoittaa erittäin huonoa arvostelukykyä ja tietämättömyyttä ministeriltä, jos kyselytunnilla esittää väitteen, että kokoomus ei ole ratahankkeita edistänyt. Kiritän hallitusta keskittymään suurten ratahankkeiden ja niiden rahoittamiseen näiden väitteiden esiintuomisen sijaan, Heinonen päättää.

Kommentit