Kokoomuksen Timo Heinonen: Hyväksyykö keskusta uuden maastapoistumisveron?

Uutiset, perjantaina 07.02.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on huolissaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallituksen suunnitelmista käyttöönottaa Suomessa uusi maastapoistumisvero. Ruotissa sosialidemokraatinen hallitus luopui vastaavan veron suunnittelusta kun kävi ilmi, että vero muodostuisi yksiselitteisesti kasvun esteeksi ja veron tuottopotentiaali olisi myös aiheutuviin riskiin verrattuna pieni. Suomessa maastapoistumisveroa kuitenkin valmistellaan edelleen ja SDP:n veroasiantuntija ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen vaatii toimeenpanoon vauhtia.

-SDP on luomassa keskustan kanssa uuden veron mikä olisi lopputulokseltaan maallemme haitallinen. Pia Viitanen viittaa Valtiovarainministeriön tekemään selvitykseen missä kylläkin todetaan, että laki olisi teknisesti mahdollista toteuttaa. Viitanen kuitenkin vaikenee siitä, että selvityksessään VM tuli kuitenkin lopputulokseen, että se ei kannata maastapoistumisveron säätämistä, vaikka se olisi teknisesti mahdollista, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen alleviivaa VM:n muistiosta toteamuksen, että maastapoistumisvero sisältää ”siinä määrin ongelmallisuuksia, ettei lansäädäntötoimiin ole aihetta nyt ryhtyä”.

-SDP ei halua nyt näköjään missään asiassa kuunnella asiantuntijoita. Alkuvuoden aikana demarit ovat vähät välittäneet IMF:n, EU-komission, talouden arviointineuvoston ja kansainvälisten professoreiden huolista ja nyt he viittaavat kintaallaan jo myös Valtiovarainministeriön virkamiesten työlle, hämmästelee Heinonen.

Maastapoistumisveron pelkkä esilläpito ja valmistelu on jo omiaan aiheuttamaan epävarmuutta suomalaisissa yrityksissä ja myös erityisesti nuorten osaajien parissa.

-Tällainen vero olisi kohtalokas pienelle maalle ja eristäisi meitä entisestään muusta Euroopasta. Asiantuntijat ovatkin kuvanneet maastapoistumisveroa jäähyväisveroksi. Se kuvaa paljon paremmin veron vaikutuksia kuin demareiden käyttämä arvonnousuvero. Uskoisin, että tätä omaa kaunistelevaa nimitystään käyttämällä SDP yrittää nyt ujuttaa päätöksen läpi hallituksen ja saada sille myös keskustan kuittauksen. Kysyä pitääkin onko keskusta tämän jo hyväksynyt?

-Ei meidän tule vartavasten enää omilla päätöksillämme heikentää maamme kilpailukykyä ja taloutta. Marinin hallituksen kannattaisi tämäkin energia käyttää nyt aitojen työllisyystoimien tekemiseen. Jos meidän ongelmat olisi korkeilla veroilla ratkaistavissa niin eihän meillä silloin olisi edes ongelmia päässyt syntymään.

Kommentit