Kevytautolain muutokset voidaan tehdä nopeamminkin – EU kirjelmöinyt myös autoverosta eikä siinä ole tällä tavalla pokkuroitu

Blogi, lauantaina 07.09.2019

SDP liikenneministeri Sanna Marin kertoi eilen yrittävänsä lykätä kevytautojen voimaantuloa vuodella. Tässä taitaa kyse olla kuitenkin aikalailla  tavoitteellisesta viivyttelystä. EU:n mahdollisesti vaatimien korjausten teko lakiin ei todellakaan vaadi vuoden työaikaan vaan ne on halutessa tehtävissä nopeastikin.

Jos hallitus on nyt kuitenkin päättänyt, että jo tämän yhden virkamiehen kirjeen pohjalta korjauksia ryhdytään tekemään, niin ne on helpolla tehtävissä loppuvuoden aikana. Tuntuu, että uudessa hallituksessa onkin ainakin osalla haluja kaataa edelleen kokonaan tämä nuorten ja perheiden odottama uudistus. Osa demareista vyörytti syytä tästäkin keskustan niskaan ja tuntuivat lähes nauttivan keskustalaisten kyykyttämisestä. Niitä puheita kuunnellessa ei kyllä millään uskoisi sitä, että Rinteen vasemmistohallituksen koko olemassaolo on vain ja ainoastaan keskustan mukanaolon varassa.

Kevytautolakia voi olla tarpeen muuttaa mm. maksiminopeuden, matkustajamäärän ja vetokoukkuvaatimuksen osalta. Itse en kuitenkaan ole lainkaan varma, että edes näitä olisi välttämätöntä tehdä. EU on kirjelmöinyt myös meidän autoilun ja autojen verotuksesta ja monesta muustakin eikä niissäkään ole mitään tapahtunut. Voisi todeta, että liikenneministeri Marin voisi perata EU-huomautukset vaikka tulojärjestyksessä liikenneministeriön työpöydältä jos nyt tällaiseen pokkurointiin ollaan lähdössä. Nyt tuntuukin, että osa käyttää EU:ta vain omien tavoitteiden ajamiseen.

Viime eduskunta hyväksyi Kevytautot lähes yksimielisesti viime hallituskaudella ja myös nykyinen liikenneministeri Sanna Marin tuki juuri tätä esitettyä ja jo hyväksyttyä mallia silloin. Vuoden pitkittäminen ei minusta sovi edes parlamentarismin henkeen ja luo uudenlaista kulttuuria pitkittää jo hyväksyttyjen lakien voimaan tuloa. Eduskunnan pitää tästä käydä perusteellinen keskustelu tai pian meno on meilläkin kuin Brittiparlamentissä. Mahdollinen lykkäysesitys on syytä saattaa myös perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Itse pidän kiinni siitä, että eduskunnan tahtoa kunnioitetaan ja nuorille luvatut Kevytautot saadaan tienpäälle mahdollisimman pian. Jos lisäaikaa muutoksille tarvitaan niin siinä puhutaan viikoista tai parista kuukaudesta. Ei todellakaan vuodesta.

Moni perhe on jo ostanut itselleen auton mistä marraskuussa oltiin tekemässä perheen nuorille kevytautoa. Kyllä tässä voi hyvin olla edessä myös korvausvaatimuksia. Laki on hyväksytty ja ihmiset ovat hyvässä uskossa sen mukaan eläneet ja valmistautuneet turvallisempaan arkeen.

Hieno lauantai-päivä. Tänään olin lupautunut syksyn tapaan menemään Kärkölän Maalaismarkkinoille. Yllättäen kokoomuksella ei telttaa markkinoilla ollutkaan ja omakin päivän ohjelma näin hieman muuttui. Mutta huomenna sitten ollaan perinteisesti Riihimäen Asematapahtumassa eli nykyisin Rakas Riksu -tapahtumassa Riihimäen Kokoomuksen teltalla.

….

Kello 19.04 ja hetki sitten tieto Kouvolasta kertoi, että Katri Kulmuni valittiin keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Kuuntelin ehdokkaiden puheet Kouvolasta ja oli kyllä kaksi erinomaisen hyvää puhetta. Antti Kaikkosella vielä ehkä piirun verran vahvempi ja parempi puhe, mutta valituksi tuli Katri. Onnea paljon Katri ja hyvää keskusta-oikeistolaista yhteistyötä toivoen! Ja hienoa, että Antti Kaikkonen jatkaa puolustusministerinä.

Nyt pyöräilemään ja illalla vielä legendaarisille Sikajuhlille. Idea niihin sain pikkupoikana Kanariansaarilla Play De Inglesissä. Nuorena sitten loin niitä mukaillen Sikajuhlat Catiscaan ja niistä tuli legenda. Hienoa, että perinne jatkuu edelleen. Olen paikalla!

 

Kommentit