Huoli yrittäjien keskuudessa kasvaa – Monet Rinteen hallituksen toimet iskevät ahkeriin suomalaisiin työntekijöihin ja yrittäjiin

Blogi, perjantaina 06.09.2019

Tällä viikolla vietetty Yrittäjien päivä nosti keskusteluun monet huolet Antti Rinteen (sd) vasemmistohallituksen osalta. Yrittäjät huokaisivat aluksi helpotuksesta, että keskusta pystyi estämään osan iskuista yrittäjiä vastaan. Esimerkiksi pelätty ja SDP, vasemmiston ja Vihreiden puhuma yrittäjäveron kiristys ei keskustan puolustuksella toteutunut. Yrittäjät taisivat todeta jotenkin niin, että Rinteen hallitusohjelma oli pelättyä parempi. Kuvaavaa sekin.

Nyt kuitenkin pikku hiljaa on hallitusohjelman kirjaukset ja tausta selviämässä ja iskuja näyttää tulevan niin tavallisia työntekijöitä kuin yrittäjiä ja yrityksiäkin kohtaan vähän joka suunnasta. Iso huoli siitä, että puheista huolimatta hallitus on antamassa työnteonverotuksen kiristyä ensi vuonna noin 200 miljoonalla eurolla. Se heikentää merkittävästi työnteon kannattavuutta ja tulee myös näkymään työllistämisessä. Työttömyys ei tällaisella toimella tule ainakaan vähenemään. Toisena isona on raju polttoaineveron kiristys. Ensi vuonna polttoainevero kiristyy peräti 6,5 senttiä litralta. Se nostaa kaiken sellaisen yrittäjyyden kustannuksia joissa pitää joko itse kulkea tai kuljettajaa tavaraa. Esimerkiksi yhden rekan vuotuinen lisäkulu tulee olemaan noin 8500 euroa. Se muuten näkyy jo jugurtin, maidon ja myös kotien ja muiden lämmityksessä. Tämä tulee näkymään myös heikentävänä tekijänä yrittäjyyden kentällä niin kuljetus- kuin konepuolellakin. Ja näkyyhän se myös maatalouden kannattavuudessakin. Itse edelleen uskon, että keskusta tulee tämän hallituksessa estämään ja tähän pyrimme heitä tukemaan.

Isona iskuna yrittäjyyttä ja ahkeruutta kohtaan on myös merkittävät leikkaukset kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennys on luonut tähän maahan paljon uusia yrityksiä ja tuhansia työpaikkoja ja myös kitkenyt tehokkaasti harmaatataloutta eli pimeää työtä. Nyt tätä kotitalousvähennystä leikataan ja tiedämme mitä se tulee tarkoittamaan.

Tässä vain muutamia esimerkkejä nopeasti siitä mitä Rinteen keskustan ja SDP:n hallitus on tekemässä. Kannattaa siis seurata ja kysellä ennen muuta keskustalaisilta miten tässä nyt näin on käymässä. Itse en olisi ikinä uskonut, että keskusta tulee suostumaan tällaisiin toimiin yrittäjyyttä ja työllisyyttä kohtaan.

Tänään eduskunnassa Valtiovarainvaliokunta valitsi minut jatkamaan Liikennejaostossa ja Asunto- ja ympäristöjaostossa ja uutena tai oikeastaan teen paluun myös hallinto- ja turvallisuusjaostoon. Talousasiat siis yhä isommassa roolissa työpäivissäni. Iso kiitos luottamuksesta.

Tänään myös julki Rinteen hallituksen toimet kevytautojen suhteen. Näyttää siltä, että keskusta on joutunut antamaan tässä kuitenkin aikapaljon periksi vihervasemmistolle missä haluja kumota koko lainsäädäntö. Nyt jo eduskunnan päättämää ja 1.11.2019 voimaan tulevaa lakia ollaan lykkäämässä EU:n verukkeella vuodella. No ei EU sellaista vaadi ja näyttää siltä, että hallitus haluaa Kevytautot lopulta kokonaan unohtaa ja haudata. Monessa perheessä jo kevytauto hankittuna ja uskoisin, että joitain korvausjuttuja tästä liikkeelle lähtee ja ainakin tuhannet nuoret ja heidän perheensä pettyneitä ja kiukkuisia. Nuoret eivät vielä saakaan turvallisempia kevytautoja käyttöönsä ja nähtäväksi jää saavatko koskaan.

Kokoomus ei tätä lykkäystä tule hyväksymään ja tulemme varmasti esittämään oman vaihtoehdon jos korjauksia oikeasti yhden EU-virkamiehen kirjeen pohjalta halutaan lähteä tekemään. Ei ole muuten tehty autoveroonkaan mitä sitäkin EU:sta on moitittu. Missä EU, siellä ainakin joskus ongelma.

Nyt Riihimäen Lasimuseolle juhlimaan Riihimäen Tilat ja Kehityksen 40-vuotista taivalta. Vanha Teollisuuskylä teki valtavasti seutukuntamme kasvun ja työpaikkojen eteen ja nyt Tilat ja Kehitys jatkanut menestyksekkäästi tätä työtä. Paljon onnea!

 

Kommentit