Katsomassa Hämeen huononevia teitä – Asfaltointimäärän leikkaus puoleen kääntää jälleen asfalttiteiden korjausvelan kasvuun

Blogi, maanantaina 07.06.2021

Uusi viikko ja vanhat jutut. Viime vaalikaudella alkanut ja vielä viime vuonna tälläkin vaalikaudella jatkunut teiden korjausvelan umpeenkurominen näyttää nyt pysähtyvän ja kääntyvän jälleen jopa kasvuun.

Jokimaan tie! Melkeinän se sai jo uuden pinnan, kun reikien on koko tien alalta tuolla tavalla paikkailtu. No tosiasia on se, että eihän tuo tule kestämään, kuin hetken ja ensi syksynä tie on taas entistä huonommassa kunnossa. Ja tämän tien kunnon Marinin hallituksen kansanedustajat arvioivat sitten riittävän hyväksi, kun äänestivät asfaltointirahaesitykseni nurin?

Vielä viime vuonna pääministeri Sanna Marinin hallitus laittoi teiden korjausvelan pienentämiseen kiitettävästi rahaa. Kesän 2020 aikana uuden asfalttipinnan sai noin 4000 km huonokuntoiseksi päässeitä asfalttiteitä. Tälle vuodelle Marinin hallitus päätti leikata asfaltointien määrän lähes puoleen ja nyt tehtävällä 2500km asfaltointimäärällä teiden kunto itseasiassa kääntyy kokonaisuutena jälleen laskuun. Huonokuntoisten asfalttiteiden määrä kasvaa tällä tahdilla kuluvan kesän aikana 700km eli yhtälö vain kertoo sen miten huonossa kunnossa meidän tiemme on.

Asfaltointimäärien raju leikkaus on vastuutonta. Kuljetusalan edunvalvojajärjestö SKAL totesi, että asfaltointimäärä pitäisi pitää yli 4000km vuositasolla usein vuosien ajan, jotta korjausvelka saataisiin kurottua umpeen. Nyt Marinin hallituksen ja valtiovarainministeri Annika Saarikon johdolla tehtävät leikkaukset näkyvät nimenomaan täällä maaseudulla.

Jotain tästä tulevasta enteili toki jo se, että viime vuoden lopulla, kun korjausrahoja esitin mm. useille teille tänne Hämeeseen niin hallituspuolueet Keskustan ja SDP:n johdolla äänestivät ne nurin. Toivoisin, että arvon kollegat kävisivät katsomassa esimerkiksi Lopen Rautakoskentien, Vojakkalantien ja Hunsalantien kunnot ja miettisivät miksi niiden uudelleen asfaltointia vastaan äänestivät? Mahdoton ymmärtää.

Tai sitten nämä tiet mitä tänään kävin katsomassa Hausjärvellä ja Janakkalassa. Tämän blogin kuvat nyt tänään kaikki Jokimaantieltä. Tie on – no katsooka itse – millaisessa kunnossa. Ja nykyinen hallitus siis äänesti nurin myös määrärahaesitykseni tämän tien asfaltoimiseksi. Onko tämä nyt siis sellaisessa kunnossa, että mitään ei tarvitse tehdä? Autoremonttia ainakin seuraavaksi.

Lupasinkin tänään tämänkin tiealoitteen uusia ja uusin myös samalla nipun muitakin hämäläisiä teitä koskevia remonttialoitteita. Periksi ei anneta ja kyllä täällä maallakin pitää saada ja myös VOIDA asua.

Iso kiitos vielä teiden esittelystä ja hyvästä infosta ja hämäläisestä lähiruuasta Johanna ja Jarmo Savikolle ja paikalla myös olleille Jarmo Ansiolle, Satu Jokelalle ja Päivi Välilälle. Erinomainen info ja tärkeitä huomioita.

….

Paljon onnea Eetu Kallioinen! Onnea matkaan kohti Tokion Olympialaisia!

Tänään päivä jatkui sitten Lopen kunnantalolla mitalikahveilla. Loppilainen Eetu Kallioinen ampui upeasti EM-pronssia skeetin Euroopanmestaruuskilpailuissa ja varmisti samalla olympiapaikan Tokioon. Toivottavasti ne kisat saadaan nyt järjestettyä.

Kunnantalolla ojensimme kunnanjohtaja Mikko Salmelan ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirisen kanssa Eetulle 2000 euron kunnan palkintostipendin ja samalla myös Beretta ja Sako onnittelivat häntä Raimo Karjalaisen ja Kari Kuparisen johdolla uudella sakolaisella. Tulee sitten tarkkoja laukauksia myös kiekkoradan ulkopuolellakin jahtikauden alkaessa.

Mukava ja lämminhenkinen tilaisuus valtuustosalissamme. Ja nyt ei muuta kuin hyvää viimeistelyä Eetulle Lopen ampumaradalla ja Italian leirityksessä. Ja sitten olympiakiekkoja alas.

Eetu Kallioinen sai Lopen kunnalta 2000 euron stipendin ja Sakolta uuden kiväärin metsästyskautta silmällä pitäen.

Kroatian Osijekissä ammuttu arvokas EM-pronssimitali oli totta kai mukana Lopen kunnan mitalikahveilla.

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen onnitteli Sakon ja Berettan puolesta Eetua EM-pronssin johdosta.

 

 

Kommentit