Eikö meillä kuluttajilla olisi oikeus tietää onko broilerimme Suomesta vai Thaimaasta? – Ruuan alkuperämerkinnät saatava pakollisiksi

Blogi, tiistaina 24.11.2015

On asioita joita kaikki tuntuvat kannattavan ja ne eivät siitä huolimatta etene. Ja sitten on asioita joita ei ainakaan julkisuudessa kukaan tunnu kannattavan ja ne etenevät.

Tämä ruuan alkuperämerkintä-asia tuntuu olevan aikalailla kärjessä tuossa ensimmäisessä ryhmässä. En jaksa enää edes muistaa kuinka kauan olen yrittänyt punkea näitä ruuan alkuperämerkintöjä eteenpäin ja pitää esillä Hyvää suomalaista ruokaa. No olemme jotain toki aikaan saaneet ja esimerkiksi S-ryhmä on tuonut oman Kotimaista tuoteperheensä markkinoilla ja hienoja esimerkkejä on myös Keskon kaupoilla. Parhaimmillaan paketista löytää tiedon myös siitä miltä tilalta broileri on ja koodin kautta pääsee jopa älypuhelimella ”vierailemaan” ja tutustumaan

Kuvassa muuten minun ihan itse omistamani Lumihuippu. Pian neito tekee 100% Hyvää Suomesta maitoa Valiolle Portaankorvan tilalla.

Kuvassa muuten minun ihan itse omistamani Lumihuippu. Pian neito tekee 100% Hyvää Suomesta maitoa Valiolle Portaankorvan tilalla.

kyseiseen tilaan. Näin ainakin toimii Atria jonka liha on muutenkin aina takuuvarmasti 100% suomalaista. Mutta sitten on näitä suomalaisia perinnemaisemia makkarapaketin kyljessä ja sisällä tuontilihasta ties mistä tehtyjä makkaroita ja siniristilippua paketin kyljessä näyttävästi vaikka paketin sisällä onkin jostain aivan muualta tulevaa ruokaa.

Itse olen esittänyt mallia missä ruuan alkuperämerkinnät tulisivat pakollisiksi kaikkeen ruokaan niin kaupassa kuin ravintoloissakin. Asiaa vastustavat pääasiassa ulkomaista lihaa käyttävät toimijat sanovat tähän, että kun ei siihen pakettiin mahdu. No mahtuuhan siihen paljon muutakin ja paljon turhaakin – vaikkapa se Suomen lippu järvimaisessa salossa. Eli pakettiin mahtuu aivan varmasti myös kaikkien raaka-aineiden perään kansallisuusmerkintä. Esimerkiksi niin, että Broiler (FI) tai Broiler (T) Thaimaan merkiksi. Siinä on vissi ero ja jos se kiinnostaa niin minusta olisi reilua myös se meille kuluttajille kertoa. Samoin jauhojen perässä voisi hyvin lukea ruis (FI) tai ruis (UA) eli Ukraina. Voisi siinäkin sitten asiakas päättää haluaako tukea suomalaista ruoantuotantoa vai Ukrainassa toimivaa jättiä. Ja kyllä ravintolankin ruokalistaan sen GL gluteeniton ja VS valkosipulia merkinnän seuraksi mahtuu tieto, että peruna (FI) ja totta kai Lopelta ja nauta (FI). Jos nyt vaikka alkuun pakettiin laitettaisiin tieto ainakin kaikista muista raaka-aineista lukuunottamatta mausteet ja kyllähän nekin mukaan mahtuvat jos halua.

Jos tätä en nykyisenkään maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen aikana saa vielä pakolliseksi niin olisiko joku ruokatoimija tai kauppa valmis nappaamaan tästä ensimmäisenä kopin? Miten olisi Atria tällainen merkintä eväsleipiin ja muihinkin. Lihanhan me tiedämme jo teillä aina olevan suomalaista. Vai ottaako S-ryhmä tästä kopin Suomalaista tuoteperheen kanssa? Ensimmäisenä reilua ruokaa myös asiakkaan näkökulmasta! Vapaasti ja rohkeasti vaan.

Nyt kello kohta kahdeksan ja aika lähteä Helsinkiä kohden. Aamusta valiokuntia ja iltapäivällä sitten hieman uuttakin. En siis sitä vieläkään paljasta.

Kello 14.42 ja päivä edennyt vauhdikkaasti. Puolustusvaliokunnassa tänään esillä Nato-yhteistyökysymykset ja myös Euroopan turvallisuusympäristö ja sen muutokset laajemminkin. Minusta on nyt hyvä, että meillä puhutaan EU:n turvatakuista ja avunantolausekkeesta sillä ne ovat nimenomaan meidän kaltaiselle Natoon kuulumattomalle maalle tärkeimpiä. Nato-maat kyllä saavat oman turvansa ja apunsa muilta oman artikla 5. kautta, mutta Natoon kuulumattomille maille ei tällaista turvaa ole luvattu eikä tietenkään luvata.

Huoli myös Syyrian ja Turkin alueella kasvaa. Tänään uutiset kertoivat Turkin ampuneen alas Venäjän Mig-hävittäjän. Venäläiskoneet ovat loukanneet useita kertoja Turkin ilmatilaa syyskuussa aloittamansa Syyria-operaation aikana. Turkki on yrittänyt puuttua toimiin rauhanomaisesti, mutta tänään tilanne sitte eskaloitui ja Turkki ampui venäläiskoneen alas. Turkki on ilmoittanut, että toimi oli maanpuolustusta eikä toimi Venäjää vastaa. En tiedä, mutta aivan varmaa on se, että tilanne tulee kärjistymään ja jännittymään entisestään. Ja Turkki onkin jo pyytänyt YK:lta pikaista neuvonpitoa tapahtuneen takia.

Nyt istunnossa käyntiin laajempi talouskeskustelu ja sitten vielä yksi yritysvierailukin. Palaan siihen huomenna jos aiheesta saan luvan hieman tännekin kirjoittaa. Kyse siis tässäkin turvallisuuspolitiikasta.

….

Tänään eduskunnassa pitkä ilta ja yksi erikoinen äänestyskin. Oppositio tekee nyt kaikkea mahdollista ja tänään yhtäkkiä he halusivat keskeyttää hyvän talouskeskustelun ja siirtää sen torstaille. Salissa parisenkymmentä kansanedustajaa ja sitten meidän kesken äänestettiin. Käsittely päätettiin sitten keskeyttää ja jatkaa torstaina. No sekin sopii.

WP_20151124_18_49_34_Pro

Näin vähän oli väkeä paikalla kun tänään äänestimme.

WP_20151124_15_20_13_Pro

Ja tässä yksi kuva tuosta Protolabin autosta. Siitä MISU:sta siis lisää huomenna täällä blogissani ja katsotaan saanko yhden videonkin siitä julkaista.

WP_20151124_15_20_44_ProIllalla kävin myös koeajamassa Santahaminassa uuden Protolabin MISU eli Miinasuojatun kuorma-auton. Upeaa suomalaista osaamista. Huomenna autosta lisää.

Kommentit