Terroristijärjestöön kuuluminen kriminalisoitava – Uusin viime viikolla lakialoitteeni eduskunnassa

Blogi, maanantaina 23.11.2015

Meidän vuodelta 2003 ollutta terrorismilainsäädäntöä on uudistettava nopeasti tilanteen muututtua. Tällä hetkellä rikoslaissa on kriminalisoitu luonnollisesti terroristiset teot ja kouluttautuminen ja myös terrorismin rahoitus on kielletty. Itse tein reilu vuosi sitten lakialoitteen siitä, että myös terroristijärjestöön kuulumisesta tulisi tehdä rikos. Tuo lakialoite ei ehtinyt voimaan viime hallituskaudella ja vaalikauden vaihtuminen nollasi sen. Tämän takia uusin lakialoitteeni viime viikolla ja jätin eduskunnalle lakialoitteen terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisoinnista.

Useissa maissa on tehty uudistuksia lakeihin joilla minimoitaisiin terroristijärjestöjen uhat, näin tulee ja minusta olisi pitänyt jo toimia myös meillä Suomessa. Esimerkiksi Saksa kriminalisoi jo viime vuoden 2014 lokakuussa DAESH (ISIL, ISIS, IS) -järjestön propagandan ja värväystoiminnan sekä järjestön symbolien esittämisen. Haluan omalta osaltani olla varmistamassa, että lainsäädäntömme pysyy ajan tasalla turvallisuusriskien kanssa ja nyt terroristi-iskun uhka on edelleen maassammekin noussut vuoden takaisesta.

DAESH:n raakuuksien Syyriassa ja Irakissa, mutta myös Euroopassa pitää nyt viimeistää herättää meidät kaikki siihen todellisuuteen, että terroristijärjestöt ovat globaali vaara. Niiden kukistamiseksi on otettava kaikki keinot käyttöön. Suomessa rikollis- ja terroristijärjestöön kuulumista ei ole siis vielä kriminalisoitu eikä meillä myöskään ole omaa lainsäädäntöä järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan, siitäkin huolimatta, että rikollis- ja terrorijärjestöt ovat enenevissä määrin uhka länsimaalaisille sivistysvaltioille. Myös tiedustelulainsäädäntömme vaatii nopeaa uudistamista länsimaiselle normaalille tasolle ja myös lainsäädäntömme avunantamiseksi tulee nyt uudistaa. Useissa maissa on nimittäin jo tehty ja tehdään parhaillaankin lakeja joilla pystyttäisiin ennaltaehkäisemään kansalaisten lähtemistä terroristien hallussa oleville taistelualueille. Näin pitää toimia meilläkin.

Maastamme on nytkin lähtenyt DAESH:n terroristeiksi ja riveihin tekemään rikoksia ainakin yli 70 henkeä. Kaikki lähtijät ei ole edes tiedossa. Kesään mennessä heistä oli palannut takaisin Suomeen parisenkymmentä. Pariisin terroristi-iskussa tekijöinä oli juuri Syyriasta ja Irakista palanneita ranskalaisia DAESH-terroristejä. On täysin mahdollista, että Suomeen palanneet toimivat samalla tavalla. Ja myös kasvavan pakolaisvirran mukana on Eurooppaan tullut terroristejä. Myös tämän Pariisin iskut vahvistivat.

Meidän ei kannata emmekä saa olla nyt sinisilmäisiä. Eduskunnassa käydään mahdollisimman pian lähetekeskustelu viime viikolla jättämästäni lakialoitteesta ja toivon sen tulevan voimaan mahdollisimman pian.

Kello 20.58 ja vauhikas päivä takana. Tänään Hämeen Maakuntavaltuuston loppuvuoden kokous Janakkalan Kiipulassa. Upea ammattioppilaitos ja kouluttaja mikä täytti juuri 70 vuotta. Onnea siis Kiipulalle ja kiipulalaisille vielä täälläkin. Maakuntavaltuustossa päätimme tänään käynnistää uuden Häme 2040 maakuntakaavoitustyön ja saimme myös Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan ajankohtaiskatsauksen mm. hallitusohjelman

Hämeen Maakuntavaltuusto kokoontui tänään Janakkalan Kiipulassa syyskokoukseensa.

Hämeen Maakuntavaltuusto kokoontui tänään Janakkalan Kiipulassa syyskokoukseensa.

ympäristö- ja rakentamispuolen uudistuksiin. Hieman oli kuin omaa kirjoitustaan olisi kuunnellut ja niinhän se isolta osaltaan onkin. Lisäksi hyväksyimme ensi vuoden maakunnan budjetin ja hieman katsoimme myös tulevaa maakuntahallintoa ja senkin vaikutuksia Soten kanssa tänne Hämeeseen. Itse olen erittäin tyytyväinen ratkaisuun myös meidän Hämeenkin kannalta ja olen vakuuttunut, että sairaalamme kehittyy jatkossakin on se sitten niiden kahdentoista tai vain viidentoista joukossa. Minusta koko luvuilla kikkailu on saanut aivan liian suuren merkityksen tässä. Sairaaloista jokainen tulee olemaan jatkossa omalla tavallaan erityinen ja erikoistunut ja ratkaisevaa nyt se, että saamme turvattua synnytyksien jatkon Hämeenlinnassa tulevaisuudessakin. Siihenkin itse uskon. Mutta jos ette ole viime viikolla lukeneet tuota minun tiivistelmää Ykkösaamun keskustelusta sairaaloiden tulevaisuudesta niin se kannattaa ehkä täältä blogistani viime viikolta lukaista.

Kiipulasta sitten Turengin ja Riihimäen kautta Lopelle. Nyt jo iltakin kiirehtinyt myöhään ja katsetta jo huomiseen. Huomenna mielenkiintoinen päivä tulossa ja jotain aivan uuttakin. Siitä huomenna lisää.

Kommentit