Vihervasemmiston hallitus syntymässä – Hämäläiskansanedustajien ei pidä hyväksyä hallitusohjelmaan mitään muuta kirjausta kuin ”Päärata ensin”

Blogi, keskiviikkona 08.05.2019

Oletuksemme on käymässä toteen ja Keskusta näyttää olevan valmis vihervasemmistolaisen hallituksen tukimieheksi saadakseen 18 maakuntaa ja uuden maakuntaveron Suomeen. Vastineena näyttäisi olevan se, että Rinne ja SDP saavat itselleen keskustan tukemana löperön talouspolitiikan ja näin keinot rahoittaa pääasiassa velkarahalla jopa kolmen miljardin suuruiset vaalilupauksensa.

Meiltä Hämeestä hallituspuolueisiin on näin nousemassa SDP:n Tarja Filatov ja Johannes Koskinen, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja Vihreiden Mirka Soininkoski. Asikkalasta tukinaiseksi lähtee vielä keskustan ainoa hämäläinen kansanedustaja Hilkka Kemppi. Edustus uudessa hallituskoalitiossa on siis vahva ja nyt tämä ryhmä on paljon vartijana. Heidän vastuulla on se, että jatkuuko pääradan nyt jo pian kymmenen vuotta edennyt remontti seuraavaan vaiheeseen missä saamme alkavalla vaalikaudella lisäraiteet Riihimäeltä Hämeenlinnan kautta Tampereelle ja siitä pohjoiseen. Itse uskon, että hallitusohjelmaan kirjataan ainakin isoimmat liikennehankkeet ja nyt hämäläisedustajien pitää varmistaa se, että ykköshankkeena alkavalla kaudella on jo pitkään yhdessä eteenpäin viemämme päärata. Olisi katastrofi Hämeelle ja koko Suomelle jos hämäläisedustajat taipuisivat nyt siihen, että edelle kiilaisi joku muu ratahanke. Lisäksi on tärkeää, että hallitusohjelmaan saadaan varmistus vähintään 300 miljoonan lisärahoituksesta teiden ylläpitoon ja kunnossapitoon korjausvelan umpeenkuromiseksi. Tämä on yhdessä parlamentaarisesti sovittu ja toivottavasti sitä ei petetä. Ja myös on mielenkiintoista nähdä onko Vihreät puheidensa mittainen puolue. Peruutaanko heidän noustessa hallitukseen noin 2 miljardin koulutukseen tehdyt leikkaukset? Uskotteko?

Kuva: Eduskuntatiedotus

Antti Rinne otti siis hallitusneuvotteluihin mukaan keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja RKP:n. Vihervasemmistolainen hallitus keskustan tukemana on siis tulossa johtamaan tätä maata. Toistan jo aiemmin kaksi kertaa sanomani: ”Jos Herra antaa viran, se toivottavasti antaa myös järjen”.

Mielenkiintoista nähdä saako Antti Rinne hallituksen tältä pohjalta kasaan. Syntymässä olisi näin lähihistorian vasemmistolaisin hallitus ja myös muuten häviäjien hallitus. Nyt neuvotteluihin lähteneet puolueet menettivät vaaleissa kannustaan kansanedustajamäärällä mitattuna. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Meidän ryhmäkokous hetki sitten päätökseen ja hyvä yhteishenki ryhmässä. Olemme olleet koko prosessin 100% samaa mieltä kynnyskysymyksistä ja ehdoistamme hallitukseen menemiselle ja olen tyytyväinen, että työn, vastuullisen talouspolitiikan ja kasvun linja on kokoomuksessa pitänyt. Me emme petä.

Kello 22.52 ja pitkä päivä takana. Raskaskin.

Me halusimme pitää kiinni siitä, että maamme talous pysyy kunnossa, työllisyys paranee ja työttömyys edelleen helpottaisi. Emme olleet valmiita kääntämään velkamäärä uudelleen kasvuun. Emme myöskään kiristämään eläkeläisten tai työntekijöiden veroja emmekä yrittämisenkään verotusta. Talouden kynnyskysymyksemme olivat tiukat ja realismiin perustavat.

SDP ja Antti Rinne halusivat kuitenkin hallitukseen puolueen jolle julkisen talouden tasapaino ei ole niin tärkeää. Tavoitteena oli löperö talouspolitiikka ja sitä kautta mahdollisuus lunastaa miljardien vaalilupaukset. Keskusta tähän tarttui ymmärtääkseni, kun heille vain luvattiin 18 maakunnan maakuntahallinto ja uusi maakuntavero. Tämän hinta oli löperön talouspolitiikan hyväksyminen.

Olimmeko me liian tiukkoja? Tätä on minultakin kysytty. Minusta terveen talouden reunaehdoista luopumalla emme olisi voineet saada sellaista hallitusohjelmaa minkä kanssa olisimme voineet elää selkä suorana. Myös se olisi erittäin epäreilua lapsillemme ja lapsenlapsillemme päättää jälleen rahoittaa maamme arkea lisävelanotolla.

Mitä mieltä olette? Oliko ratkaisumme oikea?

Kommentit