Pystyykö Keskusta puolustamaan suomalaisia yrittäjiä ja yrityksiä? – Vihervasemmistohallitus uhkaa kiristää työn ja yrittämisen verotusta

Blogi, torstaina 09.05.2019

Enemmän kuin pelonsekaisin tuntein on tässä seurattu vihervasemmistolaisen hallituksen neuvotteluiden ensiaskelia. Näyttää selvältä, että suomalaisten verotaakka tulee nousemaan. On vaikea uskoa, että keskusta hallituksen tukipuolueena pystyisi tätä estämään ja tokkopa edes haluaa sillä heiltä odotetaan nöyryyttä sen edessä, että saavat 18 maakuntaa ja sinne muuten myös uuden verotason eli maakuntaveron.

Käytäväkeskusteluissa on tullut aikalailla selväksi, että keskustan kortit on pelattu jo maakuntahallinnon saamiseen ja käytännössä kaikessa muussa heidän on hallitukseen lähtiessään tyytyminen Vasemmistoliiton, SDP:n ja Vihreiden linjauksiin. On puhuttu yrittäjävähennyksen poistamisesta, osinkojen veronkorotuksista ja myös yrittämisen ja työnverotusten kiristämisestä. On vaikea nähdä, että keskusta pystyisi turvaamaan yrittäjyyden hyvät edellytykset ja kehittämisen tässä hallituspohjassa.

Kuva: Laura Kotila VN Kanslia.
Säätytalolla hymyilytti, mutta yrittäjien keskuudessa ei hymyä ole nähtävissä.

Huolet näkyvät myös yrittäjäkentällä. Tuoreen yrittäjäpaneelin mukaan nimenomaan pienten ja keskisuurten yritysten työnantajilla on nyt heikko luottamus uuden eduskunnan kykyyn edistää yrittäjyyttä tai työllisyyttä. Ja nimenomaan kaikista kriittisimpiä ovat ne, joiden varassa uusien työpaikkojen kasvu on viime vuosina ollut.

Työllistävillä yrittäjillä on vähäinen luottamus uuden eduskunnan kykyyn tehdä yrittäjyyttä edistäviä päätöksiä. Peräti neljä viidestä (79%) arvioi luottamuksensa heikoksi tai erittäin heikoksi. Ja vain 5 prosentilla yrittäjistä luottamus oli vahva tai erittäin vahva. Kykyyn tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä ei myöskään juurikaan luoteta.

Terveiset hallitusneuvotteluihin oli myös yrittäjiltä selvät. Lähes yhdeksän kymmenestä työllistävästä yrittäjästä arvioi, että listaamattomien yritysten osinkoverotuksen ym. yrittäjyysverotuksen kiristäminen heikentäisi kasvuhaluja paljon tai jonkin verran.
Toisaalta työrauhan edistämiseen ja työtaistelutoimien vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet saivat yrittäjiltä lähes yksimielisen kannatuksen.

Vastauksia kommentoinut pk-johtaja Jouni Hakala totesikin, että yrittäjien huoli olisi otettava vakavasti. Vastauksista heijastui siis vahvasti jo vaalikeskustelujen erityisesti SDP:n ja vasemmistoliiton varsin kovat puheet siitä, kuinka verotuksen painopistettä halutaan nyt siirtää yrittäjyyden ja omistajuuden suuntaan. ”Tämä on omiaan lannistamaan luottamusta ja kasvunäkymiä. Erityisen kriittisiä ovat nopeasti kasvavat yritykset sekä isommat pk-työnantajat, jotka ovat avainasemassa tulevan työllisyyden kannalta”.

Hakala totesi aivan oikein, että ”Suomen työllisyys nojaa pk-työnantajiin. Tulevalla hallituksella onkin nyt näytön paikka. Maahan tarvitaan hallitusohjelma, jolla kannustetaan pk-sektorin kasvua, investointeja ja työpaikkojen luomista. Tässä yhtälössä ei ole varaa kiristää yrittämisen verotusta.”

Meidän talouspolitiikan erityisavustaja Sakari Rokkanen avasi näillä kahdella kuvalla hyvin taloutemme tilannetta ja haastetta. Vaikka säätytalolla ei tehtäisi yhtä ainutta uutta menonlisäystä, olisi valtio ja kuntatalous 4,5 miljardia pakkasella vuonna 2023. Näihin kahteen VM:n kuvaan tiiviistyy julkisen taloutemme haaste. Ikääntymisen vaikutukset alkavat näkyä.

Voi siis todeta, että nyt keskusta on paljon vartijana. Toivotaan, että kaikkea ei nyt myydä. Vain korkeammalla työllisyydellä eli vähintään sillä 75% työllisyysasteella on mahdollista huolehtia palveluista tulevaisuudessakin. Jos nyt uusien työpaikkojen synty tumpataan veronkorotuksilla niin syöksykierre on valmis.

Sama näyttää koskevan myös suomalaista metsää. Vihreät haluavat vähentää metsien hakkuita ja estää näin uusien metsäalan investointien tulon Suomeen. Kemiin suunnitellulle sellutehtaallehan SDP:n Antti Rinne lupasi jo valtiolta liikenneinfran. Nyt käytäväkeskusteluissa on keskustalaiset puhuneet, että henki on sellainen, että metsähakkuita Säätytalolla tullaan vähentämään. Kuulemma myös Rinteen Kemin sellutehdaslupaukset on Vihreiden toimesta rajusti kyseenalaistettu vaikka kuulemma varsinaiset neuvottelut ovat vasta alkamassa. Mielenkiintoista.

Toivotaan siis, ettei omia valttikorttejamme pelata nyt itse käsistä pois. Meillä ei ole öljyä, mutta meillä on metsiä. Meillä ei ole monia suuria yrityksiä, mutta meillä on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Ne ovat meidän vahvuuksia ja toivottavasti niistä huolehditaan nyt ja tulevaisuudessakin.

….

Hyvää Eurooppa-päivä ja siis myös hyvää Timon päivää. Tänään aamulla jo Veikkauksen hallintoneuvoston kokous ja siellä evästyksiä myös hallitusneuvotteluihin lähteneille ja nyt sitten hieman väljempiä nämä minun päiväni, kun kalenterista sain tai jouduin ottamaan pois kaikki hallitusneuvotteluajat.

Kello 22.09 ja päivä paketissa. Mukava tilaisuus Narinkkatorilla Eurooppa-päivän kunniaksi ja EU-vaalien alla. Kokoomuksen teltalla tai kojulla paljon väkeä ja myös keskusteluissa Säätytalon hallitusneuvottelut. Aika moni tuntui ajattelevan keskustan pettäneen jälleen. Näinkin varmasti saa tuntea ainakin jos keskustaa ei ole enää äänestänyt ja edelliskerralla äänesti. Mutta itse ajattelen niin, että on tärkeää, että vihervasemmiston pöydissä on edes keskusta porvaripuolueena ja toivottavasti myös pitämässä siellä järjenääntä. Ainakin keskusta luvannut, että yrittäjien verotus ei kiristy ja yrittäjävähennykseen ei kosketa. Uskon, että keskusta ei petä vaan on edelleen suomalaisten yrittäjien ja työn ja työllisyyden puolella.

Eduskunnassa tänään vieraanani myös Paanan koulu ja mukava ja aktiivinen porukka olikin. Mukava saada jälleen tehdä näitäkin. Tärkeä osa demokratiatyötä.

107. pussi luovutettiin Henna Virkkunen -veriryhmäkampanjaan. Annetaan hyvän kiertää.

Ja tässä vielä Narinkkatorin Eurooppa-päivän tunnelmia.

 

Kommentit