Ylen tuore gallup asemoi puoluekenttää uudelleen – Keskusta putoamassa hallituksen pieneksi apupuolueeksi

Blogi, perjantaina 10.05.2019

YLE julkaisi tänään tuoreimman gallupinsa. Suomen kansalla näyttää olevan selvä käsitys ja mielipide siitä, että keskusta on lähteneessä hallitukseen huolimatta 100 vuoden historiansa huonoimmasta vaalituloksesta. Näyttääkin siltä, että keskustan rooli mahdollisesti aloittavassa Antti Rinteen hallituksessa tulee olemaan vihervasemmistolaisen hallituksen nurkkapulttina.

Huomionarvoista on myös sekin, että SDP on jo menettänyt suurimman puolueen asemansa. Liekö koskaan ennen näin käynyt näin nopeasti vaalien jälkeen?

Suurimmaksi puolueeksi on noussut demareiden hampaissa aina eduskunnan istumajärjestystä ja hallitustunnusteluja myöten olleet Perussuomalaiset. PS:n kannatus on nyt jo 18,8% ja uskon suosion edelleen nousevan, kun vihervasemmistohallituksen ohjelma julkaistaan. Jos julkaistaan.

Kuvankaappaus YLE

SDP sinnittelee edelleen kakkosena 17,8 prosentin kannatuksella, mutta kannatus nousu on pysähtynyt ja HS:n gallup kertoi jo alamäen alkaneen. Kokoomus on kolmantena 16,9 prosentin kannatuksella.

Mutta keskustan tilanne on siis karu. Vihreät ovat nousseet jo tasoihin ja maakuntahallintoaan väkisin haaveileva Keskusta on vajonnut ennätyssurkeisiin kannatuslukuihin. Nyt keskustaa kannattaa enää 13,3% äänestäjistä ja Vihreät ovat nousseet maanlaajuisestikin jo kepun rinnalle.

YLE teetti tutkimuksen Taloustutkimuksella 15.4-7.5.

Puolueiden kannatus ja muutokset:

PS 18,8 (+1,3)

SDP 17,8 (+0,1)

Kokoomus 16,9 (-0,1)

Kesk 13,3 (-0,5)

Vihr 13,3 (+1,8)

Vas 8,0 (-0,2)

RKP 4,0 (-0,5)

KD 3,7 (-0,2)

Liik 1,7 (-0,6)

Muut 2,5 (-1,1)

Puoluekenttä on siis asemoitumassa uudelleen. Oma osansa siinä varmasti tullee olemaan silläkin, että vaalien jälkeen jo joka neljäs Liike Nytin äänestäjä on ”jättänyt” liikkeen tukemisen. Ja uskon, että vihervasemmistolaisen hallituksen ohjelman julkitullessa asemointi vahvistuu edelleen. Perussuomalaisten suosio jatkaa kasvuaa ja luulen, että keskustan kuihtuminen Vihreiden ja Vasemmistoliiton apupuolueena jatkuu. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Kello 16.26 ja kotona Lopella. Eduskunnassa tänään vieraanani kävi Hämeen lukiolaisten mainio ja osaava Ella Siltanen. Sysmäläiseen Ellaan tutustuin kevään eduskuntavaalikampanjani aikana ja täytyy sanoa, että siinä on poikkeuksellinen fiksu, osaava ja aikaansaava nuori. Hänen tehtävänä oli kevään aikana kontaktoida kaikki Hämeen reilu 100 kansanedustajaehdokasta. No Ellahan hoiti homman ennätystuloksella. Olikohan se 97% ja näin siis tapaamatta jäi vain yhden käden sormissa oleva määrä ehdokkaita ja he sellaisia jotka eivät näkyneet yhdessäkään julkisessa tai erikseen mainostetussa tilaisuudessa vaalikampanjan aikana. Olisi siis mahdoton tehtävä tavata kaikkia. Mutta Ella kavereineen teki upeaa työtä ja monet kerrat tapasimme kiertueellani ja tänään sitten Ella kävi eduskunnassa visiitillä ja olen varma, että tästä nuoresta kuulemme vielä monessa. Nimi jälleen mieleen.

Eduskunnassa otettiin tänään käyttöön uusi istumajärjestys. Viime minä halusin Benin viereen ja nyt jo tilanne oli se, että Ben halusi nimenomaan minun viereeni. Ja näinhän me nyt sitten jatkamme. Uskon, että tulemme olemaan mahdollisesti oppositioon jäädessämmekin aikamoisen kova kaksikko. Uskon, että Pia Viitanen, Timo Harakka ja hallituksen tulpaksi lähtenyt Antti Kaikkonenkin jo odottavat mitä tuleman on ja sitä muuten on.

Tänään jo avasin keskustelut eduskunnassa ja esille oli pakko nostaa SDP:n vaalirahoitus ja siihen liittynyt massiivinen kevään suurin eduskuntavaalien piilokampanja SAK:n toimesta. 1,4 miljoonaa käytettiin rahaa suomalaisten työntekijöiden pusseista vasemmiston piilokampanjaan ja se raha jäi täysin valvonnan ulottamattomiin. Ja mikä härskeintä niin tämän rahoitustuen palkaksi SAK ja sen liitot istuvat nyt sitten Säätytalolla ei vain kuultavina vaan itseasiassa pöydissä kirjoittamassa aloittavan hallituksen hallitusohjelmaa. Tänään jo keskustalaiset kauhistelivat Rinteen joukkojen menoa ja myös vassareiden ja vihreiden tavoitteita ja olen varma, että monessa pirtissä ja tupaillassa menee vielä kahvit väärään kurkkuun kun hallitusohjelma julkaistaan. Odottakaapa vaan. Tosin vielä toivon, että keskustalaisten pokka ja rohkeus pitää ja kestää ja he uskaltavat lopulta sanoa, että tälle vihervasemmistolaiselle hössötykselle ei.

Nyt vielä illaksi Lopen Ampumaradalle. Meidän radalla tehdään töitä SM 2021 kisoja silmällä pitäen ja tänään radan uuden kahvilarakennuksen harjannostajaiset ja myös kevätkokous.

Kommentit