Eilen perjantaina eduskunnassa nousi alkaneen eduskuntakauden ensimmäinen kohu, kun selvisi, että SDP ja Vasemmistoliitto, mutta myös Vihreät kirjoituttavat työnsäaloittavan hallituksen ohjelmaa lobbarifirmojen ja SAK:n toimijoiden johdolla.
Hallitusohjelmaa mm. SDP:n ja Vasemmistoliiton kansanedustajien puolesta Säätytalolla kirjoittavat mm. JHL:n johtoon kuuluva Teija Asara-Laaksonen, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto, sivistystyönantajien Jussi-Pekka Rode, YTY:n toiminnanjohtaja Mats Nyman (tarkennus 12.5.2019: Nyman on RKP:n nimeämä hallitusohjelmaneuvottelija), SAK:n Saana Siekkinen, SAK:n päällikkö Pekka Ristelä, SAK:n ekonomisti Patrizio Laina ja JHL:n mm. monikulttuurisuusasioista vastaava Laura Tuominen. Pöydät on siis täytetty vahvasti mm. juuri SAK:n kirjoittajilla. Lisäksi SDP on antanut yhden hallitusohjelman kirjoittajapaikan lobbarifirman Rud Pedersenin Matias Mäkyselle. Tämän myötä SDP:n 40 kansanedustajasta vain 18 mahtui neuvotteluryhmiin. Esimerkiksi Satakunnasta vahvan äänisaaliin saanut Kristiina Salonen ei Säätytalolle äänestäjien suuresta luottamuksesta huolimatta mahtunut.

Puhemies Antti Rinne kuunteli korvatpunaisena eduskunnassa lobbarikohun aiheuttamaan sotkua. Vakavan asian käsittely jatkuu ensiviikon tiistaina.
SDP:lle ja Vasemmistoliitolle ei siis vain riittänyt, että taustatahoja olisi kuultu, ja jopa kuulemisesta he meitä päättyneellä kaudella itse arvostelivat, vaan Rinteen ja Li Anderssonin johdolla itse hallitusohjelman työstäminen ja tekeminen käytännössä ulkoistettiin SAK:n kirjureille ja lobbarifirman väelle. En siis yhtään ihmettele, että eduskuntaa ja koko poliittisen järjestelmämme ja demokratian uskottavuutta ravisteli eilen rajusti syntynyt lobbarikohu.
Kohun ensimmäisen aallon myötä Vihreiden hallitusohjelmakirjoittajaksi valitsema lobbarifirman Elina Moisio siirtyikin jo sivuun. Tämä oli odotettua sillä vielä Ville Niinistön puheenjohtaja aikana Vihreät kovaäänisesti arvostelivat lobbarifirmojen roolia. Nyt Maria Ohisalon aikaan valmistautuvat Vihreät ja Vihreiden taustavoimat veivät lobbarifirmojen käytön aivan uudellee asteelle istuttamalla Moision suoraan neuvottelupöytään. Nyt ei siis vain käyty keskusteluja vaan annettiin lobbarifirmalle mahdollisuus suoraan kirjoittaa hallitusohjelmaa. Vielä on epäselvää ketkä kaikki esimerkiksi olivat tai ovat Moision asiakkaita ja millä tavalla heidän viestinsä ehti hallitusohjelmakirjauksiin vaikuttaa tai jopa kirjatuksi tulla. Tätä varmasti vielä selvitetään.
Myös RKP on tuonut pöytiin lobbarifirmojen edustajia ja näyttää siltä, että vihervasemmistohallituksen nurkkapulttina olevat kepulaiset etenevät normaalilla tavalla. Tosin keskustalla ei ole tietojen mukaan neuvotteluissa juurikaan roolia vaan keskustan paikka on tehty selväksi jo tunnusteluvaiheessa ja Antti Kaikkonen ja Juha Sipilä pelasivat kaikki kortit käsistään jo ennen varsinaisia neuvotteluja,
Keskusta oli kohun keskellä hiiren hiljaa. Keskusta ei uskalla puuttua nyt mihinkään mitä Antti Rinne tekee. Heidän rooli on tehty hallitusneuvotteluja myöten selväksi. Keskusta istuu hiljaa ja hyväksyy vihervasemmiston kaikki toimet ja linjaukset ja tästä hiljaisuudesta ja hyväksynnästä keskusta saa palkaksi eduskunnan käytäväpuheiden mukaan 18 maakunnan maakuntahallinnon ja uuden lisäveron eli maakuntaveron.
Eduskunta päätti perjantaina jatkaa lobbarikohukeskustelua ensi viikolla. Perjantain täysistunto ei riittänyt sotkun selvittämiseen ja puhemiehen tehtävää hoitanut, kohun siis itse keittänyt Antti Rinne, totesi, että asian käsittely joudutaan keskeyttämään ja asiaan palaamaan ensi tiistaina toisessa täysistunnossa. Sotku on siis aikamoinen.
Tätä sotkua pahentaa edelleen se, että SAK teki juuri eduskuntavaalien alla 1,4 miljoonan tukikampanjan SDP:lle ja vasemmistoliitolle. Tämä raha näyttäisi avanneen myös mahdollisuuden kirjoittaa hallitusohjelmaa SAK:n johdolla ja toimesta. Onko näin niin tätä selvitellään alkuviikosta lisää.
Keskustan rivit eivät näytä olevan suorina. Eduskuntaan perjantaina täysistuntoon tulleet keskustan kansanedustajat tai useammat heistä näyttivät olevan jo aivan täynnä vihervasemmiston tyyliä, toimia ja tavoitteita. Politiikka mitä vihervasemmisto on nyt pakolla viemässä eteenpäin keskustan johdolla ei näytä keskustan kansanedustajia miellyttävän. Erityisesti he joille ei ministeriauton takapenkin paikkaa ole luvassa puhisivat aidosti kiukkua kirjoittaessaan tai oikeastaan kuitatessaan Säätytalolla erilaisia kirjauksia vasemmistoa ja Vihreitä lähellä olevien kansalaisjärjestöjen papereista ja SAK:n punakynästä.
Sen sijaan vasemmistoliiton suurin huoli ei ollut kuulemma maamme talouden tila eikä mikään mukaan kuin vain se, että Paavo Arhinmäki ei saanut joukkoineen Säätytalolle soijalattea. Näin keskuslaiset kuiskivat.
Nyt voin jo todeta, että ei käy kateeksi ja oli oikea ratkaisu sanoa kiitos ei.
…
Mukava päivä menneisyyden jäljillä. Hienoja löytöjä ja tuhansia askelia. Vapaapäivä siis tuli tästä ja se meni metsissä ja pelloilla. Huomenna sitten Äitienpäivää!
Lobbarikohu paisuu. Eduskunta joutuu jatkamaan asian käsittelyä tulevana tiistaina sillä perjantain täysistunto ei riittänyt sotkun selvittämiseen. Huhu kertoo, että asia hiertää jo puolueiden välejä Säätytalolla ja kulisseissa ja katsotaan tuleeko asiaan korjauksia jo ennen tiistain täysistuntoa.
Ei ehkä koskaan ennen ole nähty tällaista sotkua ja tilannetta missä eduskunnassa pohditaan keinoja hallituksen toimiin puuttumiseksi. Epäluottamusesitystä ei voida vielä tehdä, mutta tiistaina selvitetään mitä keinoja eduskunnalla on asiaan puuttumiseksi. Tämä lobbarikohu syö nyt maamme uskottavuutta myös kansainvälisesti ja varmasti myös korruptiovertailuissa ja hallinnon läpinäkyvyydessä. Aikamoinen sotku.
….
Blogia tarkennettu 12.5.2019: YTY:n toiminnanjohtaja Mats Nyman on RKP:n nimeämä hallitusohjelmaneuvottelija. Ja lisätty kappaleen alkuun mm. -täydennys.