Hyvää Suomesta -päivä vei minut tänään Lounais-Hämeeseen. Tutustuin Syrjälän Lammastilan isäntäväkeen jokin aika sitten vieraillessamme maatalousministeri Petteri Orpon kanssa Lopella Huitin Holstein -tilalla. Siellä silloin aiheena oli maamme lammastalous ja uusi Huitin Pässiasema. Tammelaan Syrjälän tilalle meni pässiaseman ensimmäiset antimet ja lupasin silloin, että paikkahan pitää tulla katsastamaan. Katja Sihvonen ja Hannu-Pekka Syrjälä laittoivat lammastilansa pystyyn 2010 isännän vanhan kotitilan maille. Alueelle rakentui moderni uusi lampola ja juuri nyt rakenteilla on toinen vastaava tilan toiminnan laajentamiseksi. Tällä hetkellä tilalla on 300 uuhta. Niistä suurin osa puhtaita texeleitä. Kaksi kolmasosaa tilan tuotannosta myydään suoraan tilapuodista ja kolmasosa sitten lähiseudun hyvistä ravintoloista kuten Köökistä.
Tuo tilapuoti on myös näkemisen arvoinen. Sama paikka on ollut Hannu-Pekan suvulla jo vuodesta 1573 lähtien. 1800-luvun alussa vanha kylä kuitenkin paloi. Sen jälkeen rakentui uudet talot ja nekin totta kai hirttä. Syrjälän pihapiiri on vanha hämäläinen umpipiha. Mieleeni tuli heti lasten kirjoista Koiramäki. Ja sellainen Syrjälän paikka onkin ja vanhojen talojen uumenissa sitten pieni lihakauppa ja totta kai lampaantaljat ja aidot tilan villalangat ja muut. Hieno paikka ja minunkin matkaan lähti lammasta pääsiäispöytään. Jos teiltä vielä lampaat puuttuvat niin paraikaa tilapuodissa otetaan vastaan tilauksia tulevaksi pääsiäiseksi eli ottakaapa yhteyttä jos kunnon lähiruoka maistuu: Syrjälän Lammastila.
Minä lupasin suunnata seuraavan kerran Syrjälän Lammastilalle huhtikuussa. Silloin siellä on karitsoja. Mutta vielä iso kiitos Katjalle ja Hannu-Pekalle sekä talon pikkuisännälle ajasta ja paikkojen ja lammastoiminnan esittelystä. Hienoa työtä lampaiden eteen ja toivottavasti Huitin Pässiasema vahvistaa tätä alaa muutenkin. Upeaa ja hyvää lihaa ja kun se saa vielä läheltä ja luomunakin, niin avot.
….
HAMK:n Mustialassa uusi navetta 2010-luvun malliin.
Tammelassa jatkoi sitten kierrosta lampaiden jälkeen HAMK:n Mustialaan. Sinne on tällä viikolla valmistumassa uusi navetta ja pääsin sen hieman etuajassa näkemään. Hämeen Ammattikorkeakoulun Mustialan toimipaikan pihapiiriin rakennettu navetta on tarkoitettu opetuskäyttöön, mutta tulevaisuudessa myös paikassa tullaan tekemään tutkimusta. Uusi navetta edustaa lehmätaloudessamme uusinta uutta. Navettarakennus on eristämätön pihatto missä valtaosa 90:stä maitolehmästä elelee robottilypsäjän kanssa ja osa sitten lypsyasemalla. Näin opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kumpaakin varten. Lisäksi navetta on tilat nuorkarjalle ja pikkuvasikoille.
Mustialan uudessa navetassa on panostettu automaatioon niin ruokinnan kuin siivoojarobotinkin osalta. Paikalla toimii uusi 3+3 tyypin Robora-pihatto, Lely Astronaut A4-lypsyrobotti, Lely Vector -automaattinen ruokintajärjestelmä, Lely Discovery -puhdistusrobotti, Lely Calm -vasikanjuottoautomaatti ja Slalom -lannanpoistojärjestelmä. Uutta uutta kaikki siis. Karjamestari Simo Pärssinen esitteli tänään talon muun johdon kanssa paikkaa minulle ja tyytyväisiä olivat pitkän uudisrakennushankkeen valmistumiseen.
Tammelan Mustialassa opetettiin suomalaisia talonpoikia jo 1800-luvun puolivälissä ja opetetaan siis jatkossakin. 3,2 miljoonan euron suurhanke on nyt valmis ja torstaina ensimmäiset asukit tulevat sisälle. Muuten nekin Lopelta Huitin Holstein tilalta.
Mustialan uudella navetalla on avoimet ovet 17.3. Menkäähän ihmeessä katsomaan miten uusi moderni navetta toimii.
Kiitokset vierailusta HAMK:n Katariina Mannille ja kaikille muille. Upea paikka ja hienoa, että HAMK panosti näin Mustialaan. Suomalainen ruuantuotanto tämän ansaitsee.
Mustialasta sitten päivä jatkui Lounais-Hämeessä ja illaksi kotiin Lopelle. Huomenna Hämeenlinnan markkinoilta aloitetaan päivä. Aamusta ympäristövaliokunnan kokousaika tyhjänä ja hyödynnetään se nyt sitten kuukausimarkkinoilla. Nähdään siellä aamupuuron aikaan.