Syksyn eduskunnan istuntokausi käyntiin – Toivotaan, että Marinin hallitus peruu budjettiriihessä poliisien ja tieteen määrärahaleikkaukset

Blogi, tiistaina 07.09.2021

Täällä taas. Eduskunnan syksyn 2021 istuntokausi siis tänään alkuun. Samaan aikaan, kun me lähdemme eduskunnassa läpi käymään syksyn asioita niin pääministeri Sanna Marin kokoaa vasemmistohallituksensa budjettiriiheen viimeistelemään vuoden 2022 valtiontalousarvioesitystä. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) esittelemä budjettiesitys todellakin vaatii vielä hiomista. Isoimpana sieltä tietysti puuttuu edelleen kaikki kasvua ja työllisyyttä tukevat toimet, mutta vakavana virheenä myös se sisältää leikkaukset poliisien määrärahoihin ja myös tieteen ja tutkimuksen rahoitukseen. Saarikon esittämä budjettiehdotus siis vähentäisi poliisien määrää jopa -400 poliisilla ja näin poliisien kokonaismäärä putoisi jopa alle 7000 poliisin. Ja kun vielä keväällä Sisäisen turvallisuuden selonteossa yhdessä hallituksen esityksestä sovimme, että poliisien määrää nostetaan yli 8000 poliisiin eli +800 poliisia tulevina vuosina niin eihän voi kuin todeta, että Saarikon esitys ei käy. Toivottavasti nyt hallitus budjettiriihessä tämän sisäisen turvallisuuden menoleikkauksen peruu ja varmistaa poliisien määrän myös ensi vuonna. Ja mikä tärkeintä pitää annetun turvallisuuslupauksen.

Toinen kohtuuton esitys Saarikon esittelemässä VM:n budjettiehdotuksessa on tieteen rahoituksen leikkaus. Toivotaan, että tämäkin leikkaus nyt perutaan ja säästöt etsitään muista kohdista massiivisesti paisutettua valtion talousarvioesitystä. Marinin hallitushan on lisännyt siis pysyviä menoja miljarditolkulla, mutta samaan aikaan se ei ole pystymässä turvaamaan tulevaisuuden ja turvallisuuden jo lähtökohtaisesti pieniä määrärahoja. Kyse on siis nimenomaan menojen priorisoinnista, tai siis Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon sanoin priorisoinnin puutteesta.

Tartuntatautilain 58d pykälä kumottava

Eduskunnasa tänään myös käsittelyssä korona-ajan toimia. Hallitus hukkasi monessa mielessä jälleen koko kesän näiden asioiden hoitamisessa ja nyt lopulta luvattu tartuntatautilain 58d pykälän kumoaminenkin on haudattu. Lopulta Marinin hallitus haluaakin kyseisen pykälän säilyttää ja vain sitä hieman muuttaa. Kyseinen pykälä siis pitää sisällään tämän 2 metrin turvavälivaateen. Me jätimmekin Kokoomuksen toimesta Sari Sarkomaan ja Mia Laihon (kok) johdolla nyt lakialoitteen tartuntatautilain 58d pykälän kumoamisesta.

Esittämämme 58d pykälän kumoaminen siis poistaisi mm. tapahtuma-alaa, mutta myös elokuvateattereita ja muitakin teattereita ja konserttisaleja ahdistaneen 2 metrin turvavälisäännön. Tämä rajoitustoimi on nyt pitkittyessään aiheuttanut kohtuutonta vahinkoa kulttuuri- ja tapahtuma-alalla eikä sille ole enää tässä rokotustilanteessa perusteita.

Vielä muuten viime viikon maanantaina pääministeri Marin kertoi, että hallituspuolueet olivat sopineet 2 metrin turvavälivaateen poistamisesta laista. Ja itse asiassa hallitus on lupaillut turvavälien poistumista jo elokuun puolivälistä asti, mutta koko ratkaisua on vain lykätty. Ja nyt lopulta hallituksen olisi pitänyt esittää 58d § kumoamista, mutta se esittääkin vain pykälän muuttamista.  Ja samalla olisi pitänyt ravintola- ja matkailualan esityksen mukaisesti laista poistaa myös viranomaisten mahdollisuus lohkomismääräyksiin. Nyt asiantuntijoiden mukaan tilanne menee jopa entistä sekavammaksi, sillä muutettunakin 58d pykälä mahdollistaa rajoituksia, jotka eivät ole nykyisen rokotekattavuuden tilanteessa välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia.

 

 

 

Kommentit