”Muissa pohjoismaissa ratkotaan hoitajapulaa lisäämällä työvoimaa ja terveydenhoidon resursseja, Suomessa säätämällä lakiin, ettei pulaa saa olla.”
Näin twiittasi Helsingin pormestari Juhana Vartiainen eilen 7.9.2021. Hän vahvisti viestiään toteamuksella: Todellisuus ja laki. Vartiaisen viestin pohjalla oli pääministeri Sanna Marinin hallituskaudella ja terveysministeri Krista Kiurun (sd.) vastuukaudella kriisiytynyt vanhustenhoidon tilanne. THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nimittäin kertoi tämän viikon maanantaina miten lupauksista ja lainsäädännöstä huolimatta ei hoitajien määrä ole noussut vanhustenhoidossa. Demareiden ja nykyisen ministeri Kiurun suuret puheet ja lupaukset ovat jääneet siis lunastamatta ja vanhustenhoidon tilanne on ajautunut vain entistä huonommaksi.
THL:n huolestuttavat tiedot ovat viime toukokuulta ja aivan viime päivinä on edelleen uutisoitu kiihtyvällä tahdilla vanhustenhoidon ja koko sote-puolen vaikenevasta tilanteesta. Samaan aikaan vielä oppositiossa kovaa ääntä hoitajapulasta pitänyt, mutta nyt vastuuministerinä toimiva Kiuru on ollut hipihiljaa. Miksi? Nyt nimittäin tarvittaisiin pelkkien puheiden sijaan tekoja! Ja vanhustenhoidon tilanne ei korjaannu ohjauskirjeillä ja lainviilaamisella, vaan vain ja ainoastaan lisää hoitajia palkkaamalla.
Nyt Kiurun aikana, THL:n mukaan, peräti joka kymmenes ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä ei yllä lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen. Samaan aikaan vanhustenhoidon työvoimapulan arvioidaan edelleen vain pahenevan. Lakihan nyt muka edellyttää, että jokaista asiakasta kohden olisinvähintään 0,55 välitöntä hoitotyötä tekevää henkilöä vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa. Kaunis kirjaus ja laki, mutta ei se yhdenkään ikäihmisen hoivaa ole parantanut, kun voimavaroja ei ole ohjattu uusien hoitajien palkkaamiseen. Vuodenvaihteessa mitoitus nousee edelleen 0,6:een, ja sitten ennen seuraavia eduskuntavaaleja huhtikuussa 2023 0,7:ään. Mutta mitä vielä…
THL:n selvityksen mukaan lain vaatiman mitoituksen alittaneiden hoivakotien osuus on vain noussut selvästi.
Lakiin kirjattu ei siis toteudu ja nyt näyttää siltä, että tilanteen pahentuminen ei näytä juurikaan terveysministeri Krista Kiurua kiinnostavan? Ja kysyä pitääkin, että miksi ei?
Ymmärränkin Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin huolen tulevasta. Super viestitti pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että ”Vanhustenhoidon ja varhaiskasvatuksen laiminlyönnit vaarantavat koko maan talouden ja tulevaisuuden”.
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola olikin aiheesta ”huolissaan sote-palveluiden ja varhaiskasvatuksen saatavuudesta ja hoitajien jaksamisesta. Hoitajapula uhkaa kansalaisten perusoikeuksien toteutumista ja kuormittaa henkilöstöä. Alan vetovoimaa tulee merkittävästi kohentaa parantamalla palkkausta ja työoloja. SuPerin mukaan vaihtoehtoja ei ole, ja valtion on osallistuttava kustannuksiin”.
Paavola totesi hoitajien kannanotossa, että ”Emme voi ajatella, että Suomella ei ole varaa hoitaa kansalaisiaan jatkossa. Rahaa on suunnattava sote-sektorille eikä sosiaalihuolto, esimerkiksi vanhustenhoito, saa jäädä vähemmälle huomiolle”.
Ja jaan kyllä hoitajien huolen ja huomion myös siitä, että hoitoala on kärsinyt jo kauan lukuisista säästötoimista, jotka ovat verottaneet työntekijöiden jaksamista ja alan vetovoimaa.
Nyt, kun sote-asioista ”päättävät” aluevaalit lähestyvät niin pidetään yhdessä huolta, että vanhustenhoidon kriisiytyvä tilanne nousee ja kysyy esillä. Vaaditaan ministeri Krista Kiurua vastuuseen alati huononevasta tilanteesta. Ja kyllähän hänen pitää myös vastuunsa epäonnistumisestaan kantaa.
…
Kello 22.12 ja hetki sitten Keravan TV-studiolta tänne. Ilta siis siellä Sanna Ukkola Liven vieraana yhdessä Katri Kulmunin (kesk), Saara Hyrkkön (vihr) ja Sakari Puiston (ps) kanssa. Keskusteluissa mm. budjettiriihi, mutta myös koronakriisin loppuhoito uudella strategialla. Katso illan Sanna Ukkola Live täältä: https://www.permanto.fi/player/vod?assetId=121392549.
Pitkä päivä takana ja nyt jo myös valiokunnat täydessä vauhdissa ja muutenkin eduskunnan arki aikalailla normaalissa asennossa. Ja tänään myös eduskunnan käsittelyssä oli tuo esityksemme tartuntatautilain 2 metrin turvavälin sisältävän pykälän kumoamiseksi. Näyttää siltä, että voimme saada sen tueksi hallituspuolueista ainakin keskustan. Katsotaan miten käy. Ja katsotaan onko tämän viikon jälkeen enää ollenkaan tätä vasemmistohallitusta?