Uusi Lopen kunnanhallitus aloitti tänään työnsä. Oli mukava palata jälleen tämän pöydän päähän ja nuijan varteen. Kokemusta ja uutta intoa kivasti pöydässä ja mikä tärkeintä hyvä henki ja yhteishenkikin. Hyvä tästä tulee, kun kaikki pelaavat samaan kotikunnan maaliin.
Ensimmäisen kokouksen listalla paljon vielä hallituksen päätöksentekoon kuuluvia valintoja ja ns. juoksevia asioita, mutta pääsimme me jo myös samantien isojenkin asioiden ääreen. Hallitus päätti mm. rakentaa Elisan kaivuutöiden yhteydessä laajakaistan runkolinjan Riihimäeltä Kormun ja Launosten kautta Joentakaan kirkolle kantatie 54:n varressa. Tämä pitkä runkolinjaurakka lähti liikkeelle, kun kormulainen Mika Arminen mahdollisuuden päästä mukaan Elisan kaivantoon nosti esille ja nopeasti tämä sitten etenikin Lopen Kuidun, Järventaustan valokuituiosuuskunnan ja kunnan yhteistyöllä. Tänään päätimme reilun 220 000 euron investoinnista ja pian tuo kuitu pitäisikin jo maahan saada. Elinvoimatekoja parhaimmillaan. Kiitos siis jälleen kerran kaikille tässäkin asiassa ratkaisua ja päätöstä hakeneille ja valmistelleille.
Toisena mielenkiintoisena juttuna listallamme oli tänään Lopen kunnan ja UPM:n maanvaihtoasiakirja. Vaihdoimme UPM:ltä hieman lisää maata Lopen Ampumaurheilukeskuksen yhteyteen. Aiemmin teimme jo suoran kaupan yksityisen maanomistajan kanssa ja nyt onneksi UPM:n kanssa ratkaisuksi löytyi maanvaihto ns. 1:1 -periaatteella. Eli vaihdoimme maata rahallisesti samanarvoiseen maahan. Tämä uusi alue siis mahdollistaa ympäristöluvankin ehtona olleiden maavallien eli äänivallien rakentamisen radalle. Koko rata-alue tullaan ympäröimään näin jopa 30 metriä korkeilla maapenkoilla ja tällä tavalla äänet saadaan ohjattua pois asutusten suunnista jne. Samalla hankimme myös maa-alueen varalle uutta 1000 metrin kiväärirataa varten. Ampumaratayhdistys on määrätietoisesti nyt rataa rakentanut ja laajentanut ja haulikko ja uuden 300 metrin radan seuraksi saadaan tälle maa-alueelle myös ampumaratayhdistyksen suunnittelema 1km rata. Sellaisia ei juurikaan ole ns. siviiliampujien käytössä ja tämä tulee merkittävästi myös lisäämään ratamme käyttöä ja myös tulovirtaa. Ja näissä pitkissä radoissahan ammunta tapahtuu ns. kontista konttiin eli äänet pystytään jo niilläkin hyvin ”keräämään talteen”. Lisäksi myös tämä mahdollinen 1000 metrin rata tullaan ympäröimään maavallein ja myös aidoin. Isoja kehittämishankkeita ja näiden aikataulu vuosia, mutta koko ajan homma etenee ja tietenkin menneen kesän metsästyslajien SM-kilpailut olivat yksi iso määränpää ja myös väliaikapiste näissä kehittämistöissä, mutta työt siis jatkuvat 10-15 vuotta näiden vallienkin osalta. Ja todetaan nyt vielä täälläkin, että kunta ei näissä ratahankkeissa ole siis toteuttaja eikä tekijäkään vaan me vain omistamme tuon maapohjan mikä on sitten vuokrattu ampumaratatoimintaa varten ampumaratayhdistykselle. Eli yhdistys sitten vastaa radan rakentamisesta ja siitä mitä sinne rakennetaan ja myös näiden kaikesta luvittamisesta yms.
Pöydällämme oli tänään myös kuntamme talousasioita ja myös asukastilastoja yms. Talous edelleen hyvällä perustalla, mutta on totta, että jos emme saa kuntaan lisää asukkaita, niin silloin myös verotuottokertymä kääntyy kyllä laskuun ja muutenkin palvelut ovat uhattuina. Tehdään siis määrätietoisesti nyt töitä näiden asioiden parissa ja tällainen oli siis mm. tuo laajakaistajuttu, mutta myös uusien asuinalueiden kunnallistekniikan rakentamishankkeet ja myös uusien työpaikka- ja teollisuusalueidenkin rakenteille saamiset.
Nyt ensimmäinen kunnanhallitus takana ja hyvällä mielellä menin kokoukseen ja vielä paremmalla sieltä tulin pois. Ja kun myös nyt tuo meidän lääkärivastaanottohankekin Lopelle on myötätuulessa niin annetaan mennä vaan. Toivottavasti hyvä ja onnistumiset ruokkivat koko ajan uusia vastaavia. Ja itse pidän tärkeänä, että lääkärivastaanotot saadaan seutumme maalaiskuntiin jo kevään aikana sillä en ymmärrä, että miksi uusia lääkäreitä tarvitsee tässä määrin rekrytoida, kun nythän asiakasmäärä pysyy samana, mutta palveluita hajautetaan kolmeen pisteeseen eli lähemmäksi myös maalaiskuntien asukkaita. Sisäisillä siirroilla näiden pitäisi kyllä edetä leijonanosin.
Ja en malta muutamaa sanaa olla kirjoittamatta vielä Erä- ja luontokulttuurimuseohankkeesta. Museota ollaan nyt kovaa vauhtia viemässä Imatralle. Alle viivaan nyt vielä täälläkin, että Riihimäellä toimiva Suomen Metsästysmuseo ei ole tehnyt mitään päätöstä oman toimintansa ja kokoelmiensa siirtämisestä sinne. Toimin siis itse Metsästysmuseon hallituksessa ja me olemme lähteneet mukaan vasta vain selvitystyöhön. Ja aivan keskeisen tärkeänä tässä on se, että ennen kuin uusi hanke voisi edetä on sen rahoituspohjan varmistaminen. Nythän meidän metsästäjien metsästyskorttivaroista rahoitetaan isolta osin metsästysmuseon toimintaa. Jos uuden museon alle tulisi myös kalastus, niin silloin lainsäädäntöön pitää saada vastaava rahoitusosuuskirjaus myös kalastuskorttimaksuista. Ja myös retkeilyn ja muun rahoitusosuus pitää selvittää ennen etenemistä.
Nyt siis suunnitelmissa onkin, että Suomen Metsästysmuseo jatkaisi Riihimäellä ja uuden mahdollisesti perustettavan säätiön hallintaan tulisi myös toinen museo eli kalastukseen ja retkeilyyn keskittyvä museo Imatralle. Kahden museon malli voisikin olla toimiva, mutta silloinkin säätiön hallinto ja rahoituspohja pitää olla kunnossa ja Riihimäen osuus kustannettaisiin siis aiempaan tapaan metsästyskorttimaksuin ja Imatralle voisi ohjautua sitten kalastuskorttimaksuista vastaava osuus yms. Mutta todetaan nyt vielä, että Metsästysmuseolta ei ole mitään päätöstä vielä uuteen säätiöön lähtemisestä. Säätiön perustamista on yleinen kokous antanut luvan valmistella, mutta olen varma, että ei metsästäjät ja meidän museon jäsenkunta tule lähtemään sellaiseen säätiöön mukaan missä metsästysmuseon ja metsästyshistorian vaaliminen jäisi retkeilyn ja kalastuksen varjoon.
Kun jälleen rehellinen olen niin täytyy todeta, että en usko, että uusi museohanke tulee edes tässä tilanteessa etenemään, sillä kalastuskorttimaksujen osuuden saamisesta museokäyttöön ei tietojeni mukaan ole edes käyty keskustelua maamme hallituksen riveissä ja se päätös vaatii kuitenkin poliittisen päätöksen ja lakiinkirjattavan muutoksen.
Mutta rehellinen pitää olla siinäkin, että myös Metsästysmuseota pitää uudistaa. Alueelle voisi hyvin rakentaa lisääkin ja hyödyntää myös Sakon ja Metsästäjäliiton juttuja ja miksipä ei tuota meidän Lopen upeaa ampumarataakin. Museoissa pitää tänä päivänä nimittäin olla vanhojen Ei saa koskea -kylttien sijaan yhä enemmän Kokeile ja tee -kylttejä.
Huomenna sitten syksyn istuntokausi käyntiin. Vaikeita asioita tolppatalollakin pöydällä. Pahasti näyttää siltä, että pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallitus jälleen budjettiriihessäkin ratkaisee kaikki kiistat ja ongelmat lisävelanotolla.