Soteen panostaneita kuntia uusi Sote-malli rankaisee eniten – Kotikunnan budjetti saatiin hallituksessa valmiiksi

Blogi, maanantaina 13.11.2023

Kotikuntani Loppi on tehnyt käytännössä toistakymmentä vuotta ylijäämäisiä tilinpäätöksiä. Olemme määrätietoisesti halunneet pitää talouden tasapainossa ja kunnossa. Tässä muuten tärkeänä asiana on ollut se, että olemme myös huolehtineet investoinneistamme ja myös korjausvelasta. Emme siis ole antaneet kiinteistöjen mennä huonoon kuntoon, vaan olemme määrätietoisesti peruskorjanneet vanhaan ja rakentaneet myös uutta. Nyt voi hyvin todetakin, että meillä on jokaisessa kolmessa taajamassa ajanmukaiset päiväkodit, eskaritalot ja -tilat, uudet alakoulut jne. Myös kyläkouluihin on laitettu euroja ja huolehdittu siitä, että talot pysyvät myös kunnossa. Emme ole siis taloutta pitäneet kunnossa seinistä säästäen.

Myös uusia investointeja on tehty määrätietoisesti. Koulut ja eskaritalot olivat todella isoja satsauksia, mutta myös panostukset liikuntaan. Isoimpana tänä vuonna valmistui uusi liikuntahallimme Lastikka. Halli sai täyden valtiontuen meiltä Valtion Liikuntaneuvostosta ja nyt, kun täysimittainen liikuntahalli on valmis, niin ei voi muuta sanoa kuin, että tarpeen tuli. Lastikan vuorot on varattu ja uusi halli on täynnä liikettä ja liikunnan riemua.

Aiemmin rakensimme uuden jalkapallon tekonurmen Launosiin. Myös se on osoittanut arjessa olleensa nappihanke. Tekonurmi on hyvässä käytössä ja uusiakin joukkueita on fudiksen pariin saatu. Myös Läyliäisten uusi skeittiparkki on ollut osoitus onnistuneesta investoinnista. Matalankynnyksen liikuntajuttuja ja menoa on riittänyt. Samaan aikaan olemme panostaneet merkittävästi myös kylien kyläkoulujen pihoihin ja liikuntapaikkoihin ja erittäin paljon myös luontoliikuntaan. Uskallan sanoa, että enemmän kuin monikaan meidän kokoinen kunta. Meillä on nyt hienoja retkeilyreittejä, nuotiopaikkoja ja myös erittäin suosituksi muodostunut Komion Luutalammin esteetön luontokohde. Ja vielä tänä vuonna Isokorkeen lähiluontoalue saa ison luokanvetävän kodan ja alueen infraa muutenkin parannetaan mm. valaistusten osalta.

Osallistuva Budjetointi on ollut kunnassamme myös käytössä joitain vuosia. OsBu sai alkunsa meidän Lopen Kokoomuksen valtuustoaloitteesta ja voi sanoa, että tänä päivänä se on valloittanut kaikkien sydämet. Osbun rahoilla on rakennettu Ojajärvelle upea uimaranta ja myös peruskorjattu Vojakkalan uimaranta kyläyhdistyksen johdolla jne. Ja nyt ensi vuonna osallistuvan budjetoinnin rahoituksella teemme Läyliäisiin kuntoportaat. Tämän jälkeen kaikissa kunnan kolmessa taajamassa on omansa. Liike on lääke.

Tänään Lopen kunnanhallitus käsitteli ensi vuoden budjetin. Kunnanhallitus hyväksyi lautakuntien tekemän budjetin ilman muutoksia yksimielisesti.

Talouteemme oman haasteensa tuo nyt edellisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tekemä sote-aluehallintomalli. Aluehallinnon rahoitus on tehty aivan käsittämättömälle pohjalle. Me kun Lopella panostimme viime vuosina paljon mm. vanhustenhoitoon ja halusimme pitää kiinni hyvästä hoivasta ja päätimme mm. 0,7 -hoitajamitoituksen käyttöönotosta etunojassa, niin nyt näistä sote-panostuksista meitä rangaistaan valtionosuusleikkauksin. Eli ne kunnat mitkä eivät vain alibudjetoineet vaan aliresurssoivat koko sotensa ennen aluehallintoa hyötyvät pelaamisestaan ja ne kunnat jotka halusivat pitää kiinni hyvästä hoivasta kärsivät. Meiltä valtionosuuksia leikkaantuu tämän takia peräti kaksi miljoonaa euroa ja se on paljon.

Mutta olemme nyt vääntäneet hallintokuntien kanssa budjetin kasaan. Alijäämäisenä lähdemme ensi vuoteen. Näin olemme toki joitain kertoja aiemminkin tehneet ja silloin hyvä työllisyystilanteemme ja erinomaiset verokertymät ovat tilannetta korjanneet. Ensi vuoden miinus on -1,46 miljoonaa euroa.

Ensi vuosi on myös pieni hengen vedon vuosi investoinneissakin. Toki aiemminkin olemme pystyneet investoinnit tekemään niin, että velkamäärä ei juurikaan ole kasvanut. Kuvaavaa vaikkapa oli tuon Lastikan rakentaminen. Näinä vuosina pitkäaikaista velkaa otettiin 6 miljoonaa euroa, mutta kunnan velkamäärä kasvoi vain vajaan 150 000 euroa. Talous on siis pidetty hyvässä iskussa. Ensi vuonnakin kunnan velkamäärä laskee. Lainanottovaltuudeksi esitämme 1,5 miljoonaa euroa, mutta vastinpariksi esitämme vanhoja lainoja lyhennettävän ensi vuonna noin 3 miljoonaa euroa. Lainamäärä jokaista loppilaista kohden siis laskee ensi vuonna 2 226 euroon.

Hallintokunnat ovat kuitenkin ensi vuodelle tehneet käyttötalouteen säästöjä. Esitykset eri lautakunnilta saatiin kunnanhallitukselle yksimielisinä. Ensi vuoden talousarvioehdotusta voikin hyvin pitää perusteiltaan realistisena. Käyttötalous on kuitenkin välttämätöntä pitää tiukkana, niin, että talous on tasapainossa ja tulevia investointeja voidaan terveen käyttötalouden kautta rahoittaa mahdollisimman paljon omalla tulorahoituksella lainarahoituksen sijaan.

Ensi vuonna ei kunnassamme ole isoja investointeja. Saamme toki valmiiksi mm. Jylhäkummun II yritysalueen ja toivottavasti sen myynti saadaan myös vauhtiin. Etsimme paraikaa myös uusia maa-alueita mm. Silmänkannon työpaikka-alueen jatkoksi ja olemme elinkeinopolitiikan sarallakin ns. heräillä. Rakentaminen ei ole Lopella kuitenkaan pysähdy. Jatkamme mm. teiden ja muun infran peruskorjauksia ja teemme pienempiä investointeja mm. viihtyvyyteen leikkipuistojen ja rantojen osalta. Myös Isokorkeen lähiluontoalueen kehittäminen jatkuu. Ja toki rakentaminen näkyy kunnassamme muutenkin. Yksityinen rakennuttaja aloittaa mm. niin sanotun Uuden Eedilän rakentamisen Jokiniementien ja Opintien kulmaan. 48 asunnon hoivakodin rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi keväänä, kun talvi on takana. Näin saamme Eeva Pyhälammin (kok) tekemän valtuustoaloitteen myötä Lopelle ajanmukaiset ja nykylainsäädännön vaateet täyttävät vanhustenhoivatilat.

Tulevina vuosina on sitten edessä kyllä mm. koulujen ruokahuollon ratkaisun tekeminen ja siihen liittyvät investoinnit ja tämän suunnittelu onkin jo käynnistetty.

Mutta kunnahallitus tänään siis hyväksyi budjetin yksimielisesti ilman muutosesityksiä. Budjetti pitää sisällään paljon säästöjä ja varmasti ne näkyvätkin monessa. Yhtään leikkausta emme tehneet vain sen takia, että olisimme halunneet leikata, vaan sen takia, että nyt rahamme eivät vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Ja mikä tärkeintä tämän säästöpaketin teki jokainen lautakunta itse jokaisen säästön erikseen arvioiden. Siihen arviointiin me nyt luotimme ja yhdyimme. Hallitus laittoi siis tänään budjetin eteenpäin valtuuston päätettäväksi.

Tehtävää siis riittää, mutta yksi asia meillä Lopella on sellainen mitä meiltä ei kukaan voi ottaa pois ja se on meidän sijainti. Olemme parhaalla paikalla.

 

Kommentit