Itärajalla käynnissä Venäjän hybridioperaatio – Raja-asemat pitää saada tällaiselta toiminnalta kiinni

Blogi, tiistaina 14.11.2023

Itärajalla näyttää selvästi olevan käynnissä Venäjän valtion operoima hybridioperaatio. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tänään medialle, että ”Rajalla on toistumassa sama ilmiö kuin vuonna 2015”. Pääministeri viittasi vuosien 2015-2016 tapahtumiin Raja-Joosepissa ja Sallassa. Orpo toimi kyseisenä aikana itse sisäministerinä.

Pääministeri kertoi tänään Helsingin Sanomille, että ”Venäjän rajavartiosto on selvästi muuttanut käytäntöään. He päästävät rajalle ihmisiä ilman asiallisia matkustusasiakirjoja. Ilmiö on jatkunut muutaman viikon ajan, mutta ensimmäiset tapaukset olivat yksittäisiä. Eilen tulijoita oli jo muutama kymmenen, eli asia täytyy ottaa vakavasti”.

Orpo kertoi myös STT:lle, että ”turvapaikanhakijoita on autettu ja heitä on kuljetettu rajalle Venäjän rajavartijoiden toimesta”.

Samaan aikaan rajaturvallisuudesta vastaava perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantanen kertoi,

Sisäministeriö valmistelee itärajalle rajavartiolain mukaisia rajoitustoimia. Rajavartiolain 16 § mahdollistaa useita toimenpiteitä, joita voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Valtioneuvoston päätöksellä rajanylitysliikennettä voidaan rajoittaa tai sulkea rajanylityspaikkoja. Lisäksi on mahdollista keskittää kansainvälisen suojelun hakeminen yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan.

että ”hallituspuolueet ovat sopineet, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain toimia mm. rajaliikenteen rajaamista”. Ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) totesi, että ”merkit itärajalla viittaavat ohjattuun maahantuloon” ja hän kertoi informoivansa asiasta Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustajaa Josep Borellia.

Tilanne itärajalla on kehittynyt varsin nopeasti. Eilen Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoille saapui 39 turvapaikanhakijaa ja tänään heti aamulla turvapaikanhakijoita tuli nopeasti rajalle lisää 21. Kaiken kaikkiaan turvapaikanhakijoita on nyt tullut 221.

Pääministeri Petteri Orpo totesi tilanteesta, että hallituksella on nyt mahdollisuus ”rajoittaa rajaliikennettä, sulkea yksittäisiä raja-asemia tai vaikka kaikki tai keskittää turvapaikanhaku yhteen paikkaan”. Minusta näyttää väistämättä siltä, että tämä rajavartiolain uusi mahdollisuus (16§) on nyt syytä koeponnistaa ja ottaa käyttöön itärajan kaikkien rajanylityspaikkojen osalta. Viime kaudella päivitetty Rajavartiolain 16 § mahdollistaa useita toimenpiteitä, joita voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Rajavalvontalaki antaa mahdollisuuden sulkea käytännössä siis kaikki ylityspisteet (avoinna vain esim. Helsingin Lentokenttä) myös kansainvälistä suojelua hakevilta, mikäli esimerkiksi Venäjä lähettää turvapaikanhakijoita maamme raja-asemille synnyttäen vakavaa uhkaa. Laissa on mainittu mm. kansallinen turvallisuus. Nyt on käynyt jo selväksi, että itärajan tilanteessa on jo kyse nimenomaisesti tällaisesta välineellistetystä maahantulosta, missä ihmisiä ohjataan hakemaan turvapaikkaa EU-maista osana hybridivaikuttamisoperaatiota.

Venäjän toiminta on siis juuri sitä mitä olemme osanneet odottaa. Maahamme kohdistuva uhka liittyy siis lähtökohtaisesti juuri tällaisiin epämääräisempiin toimiin. Tämä raja-asemien tapahtumasarja on yksi tällainen ja tietoliikenne- ja kaasuputki yms. vastaavat yhdenlaisia.

Tilanne voi pahentua nopeastikin.

 

 

 

 

Kommentit