”Vakava uhka”

Blogi, torstaina 16.11.2023

”Laki vaatii, että on vakava uhka.”

Totesi Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön päällikkö Matti Pitkäniitty maanantaina 13.11.2023 A-Studiossa, kun keskusteltiin itärajan sulkemisesta. Rajan sulkeminen siis edellyttää, että tapahtumista aiheutuu ”vakava uhka”.

Itärajalle saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi useamman päivän ajan ja ja tietoon on saatu, että toiminnan operoijana on toiminut Venäjän valtio. Kyse on siis ollut valtiojohtoisesta operaatiosta ja itärajallemme on nähty ohjattua maahantuloa.

Rajavartiolakimme mahdollistaa nykyisin rajanylitysliikenteen rajoittamisen, mutta se antaa myös mahdollisuudet sulkea rajanylityspaikkoja kokonaan tai osittain, mutta myös lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanoton rajanylityspaikoilla yhtä lukuun ottamatta. Vähimmäisvaade siis on, että yksi, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän piste pidetään avoinna. Kaikki maaraja-asemat voidaan siis sulkea turvapaikkahakemusten vastaanottamiselta. Hakemusten vastaanotto keskitettäisiin siis tiukummillaan vain yhdelle tai usealle rajanylityspaikalle.

Laissa on kuitenkin vaade, että rajoituksista voidaan päättää vain jos se on välttämätöntä ”vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi”.

Kaakkois-Suomen rajavartioston viestinnän mukaan rajanylityspaikoille saapui keskiviikkoyön ja -aamun aikana 46 turvapaikanhakijaa ja tiistaina määrä oli yhteensä 55. Toki nyt yhtäkkiä ihmisten rajan yli työntäminen päättyi, mutta tämän ei saa antaa kuitenkaan vaikuttaa rajan sulkemiseen. Lain edellyttämä ”vakava uhka” nimittäin minusta täyttyy välittömästi silloin, kun toiminnan operoi ulkovalta. Ja näin nyt on itärajalla tapahtunut. Tämän hybridivaikuttamisoperaation takana on Venäjän valtio. Itärajan rajanylityspaikat siis tulee nyt sulkea eikä hämääntyä siitä, että operaatiossa – välineellisestetyssä maahantulossa – nyt olisikin hiljaisempi hetki.

….

Kello 13.38

Valtioneuvosto on päättänyt nyt sulkea osan maamme itärajasta. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljetaan 18.11.2023 alkaen. Kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen ja Venäjän maarajalla keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. Asiasta päätettiin torstaina valtioneuvoston istunnossa. Päätös on voimassa 18.2.2024 asti.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) totesi tiedottaessaan päätöksestä, että “Olemme toimineet päättäväisesti ja ripeästi siksi, että tilanne itärajalla ei pahenisi. Rajavartiolakiin tehtiin muutoksia viime vaalikaudella juuri tällaisia tilanteita varten. Nyt näitä työkaluja on käytetty“.

Rajaturvallisuudesta vastaava Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) jatkoi, että “Itärajan rajanylityspaikkojen sulkemisella pysäytetään laiton maahantulo Suomeen. Hallitus on valmis vielä järeämpiin toimenpiteisiin tarpeen niin vaatiessa“.

Hallitus totesi saman mitä minä aamulla, että on olemassa viitteitä siitä, että vieraan valtion viranomaisilla tai muilla toimijoilla on ollut osuus rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumiseen edesauttamisessa.

Suomen ja Venäjän maarajan ylittävien tulee päätöksen voimassaoloaikana käyttää muita kuin Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkoja. Myös Suomen kansalaisen on käytettävä avoinna olevia rajanylityspaikkoja.Kansainvälisen suojelun eli turvapaikan hakeminen Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille, jonne maahan pyrkivät ohjataan ja opastetaan.

Tehty päätös perustuu siis aiemmin kirjoittamaani rajavartiolakiin. Rajavartiolain 16 pykälän mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Valtioneuvosto voi myös tarvittaessa päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.

Hallitus ja viranomaiset seuraavat itärajan tilanteen kehittymistä tarkasti. Päätöksen sisältöä ja laajuutta arvioidaan säännöllisesti tilanteen kehittymisen perusteella. Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätön yleiselle järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.

….

Kello 21.28 ja kämpillä. Pitkä päivä ja tänään jaostoja, työvaliokuntaa, ryhmäkokousta ja kyselytuntia. Ja sitten illalla vielä oma rakas Lopen Kokoomus syyskokousretkelle eduskuntaan. Petteri kävi myös väkeämme moikkaamassa ja totta kai myös Benkku. Olipas kiva ilta. Iso kiitos järjestelyistä Monalle,

Eevalle ja Tiinalle ja kiitos koko porukalle. Ja lämmin kiitos myös siitä, että saan jatkaa tämän upean porukan puheenjohtajana. Ensi vuonna tulee täyteen muuten neljännesvuosisata Lopen Kokoomuksen puheenjohtajana ja päivääkään en vaihtaisi pois. Kasvattajaseura, oppikoulu ja perhe. Kiitos Lopen Kokoomus.

 

Kommentit