Tähänkö se ratkeaa?

Blogi, perjantaina 17.11.2023

Ketä en missään tapauksessa äänestäisi?

Onko tämä kysymys mihin presidentivaalit lopulta ratkeaa? Olen aiemmin kirjoittanut siitä, että vaalit ratkeavat siihen, kuka ehdokkaista pystyy keräämään taakseen keskustaoikeiston 1,8 miljoonaa ääntä. Se on edelleen oleellisin juttu tässä ja jos sellainen ehdokas toiselle kierrokselle pääsee, joka tässä onnistuu, niin paikka on hänen.

Maaseudun Tulevaisuus julkaisi uutisensa eilen 16.11.2023 verkossa.

Tässä samassa valossa esille nousee siis tuo aloitukseni toteamus; Kesä en missään tapauksessa äänestä?

Kantar Agri kysyikin Maaseudun Tulevaisuuden tilaamana tätä. MT:n presidentinvaaligallupissa kysyttiin perinteisen ketä äänestäisit kysymyksen lisäksi myös sitä ”keitä seuraavista henkilöistä et missään tilanteessa voisi äänestää presidentinvaaleissa”.

Lähes puolet vastaajista ilmoitti, että ei voisi äänestää missään tilanteessa Jussi Halla-ahoa. Halla-ahon Ei-prosentti oli 49%. Vasemmistoliiton Li Anderssoniakaan ei äänestäjistä lähes kolmannes (30%) voisi missään tilanteessa äänestää. Kärkikaksikossa ja pitkään kärkipaikkaakin pitänyt vihreiden Pekka Haavisto nousi inhokkilistallakin mitalisijoille. 22% äänestäjistä ei missään tilanteessa tulisi äänestämään Haavistoa. Ja Mika Aaltolan Ei-luku oli 20 prosenttia.

Mutta kahden Ei-luku oli eri luokkaa. Vain noin yksi kymmenestä ei nimittäin äänestäisi missään tapauksessa Alexander Stubbia ja Olli Rehniä. Stubbin luku oli 13% ja Rehnin yhdeksän prosenttia. Tässä voi piiletäkin kakkoskierroksen ratkaisu. Stubb, mutta myös keskustan Olli Rehn nimittäin voisivat kerätä erinomaisen hyvin taakseen niitäkin äänestäjiä joiden ensimmäisen kierroksen oma ehdokas ei toiselle kierrokselle yltäisi.

Tässä valossa kakkoskierros näyttäisi hyvinkin menevän mieluummin, jollekin muulle kuin Pekka Haavistolle, vaikka MT:n gallupissa Haavisto vielä ensimmäisen kierroksen ykköspaikkaa nimissään pitääkin. Ylellähän tällä viikolla Haavisto kärkipaikan jo Stubbille menetti.

Ja merkille pantaa Maaseudun Tulevaisuuden gallupissa oli myös ne ns. trendit. Stubb on nousussa ja Haavisto laskussa. Vielä elokuussa vastaavassa MT:n gallupissa Stubbin kannatus oli vain 3 prosenttia, mutta nyt luku on ponkaissut 18 prosenttiin. Samaan aikaan Haaviston kannatus on alkanut sulaa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Gallupeja tulee ja menee. Kohta taas seuraava.

 

 

Kommentit