Rintamalisän tekninenleikkaus voidaan ja tulee korjata eduskunnassa

Blogi, keskiviikkona 26.10.2016

Hallitusohjelmassa ja hallituksen muussakin toiminnassa on veteraanien ja heidän puolisoidensa kuntoutus nostettu ykkösasiaksi. Ensi vuonna hallitus lisääkin kuntoutusrahoja peräti 40 miljoonalla eurolla tuleville vuosille taatakseen jokaiselle sotaveteraanille entistäkin paremman ja laadukkaamman hoidon. Samalla alennamme sotainvalidien haitta-asterajan 15 prosentista 10 prosenttiin. Tällä parannamme vielä entisestään sodissamme haavoittuneiden veteraanien palveluita turvaamalla heille laajat kotiin vietävät palvelut.

20160212_204359-600x338 12472528_10154013007316670_7210999801818421959_n-600x338

Haavoittunutta kannetaan autoon sairaalaan viet�ksi.

Haavoittunutta kannetaan autoon sairaalaan viet�ksi.

Aiemmin vain ne sotainvalidit, joiden vamman haitta-aste oli yli 15 prosenttia ovat olleet oikeutettuja valtion korvaamiin ja kuntien järjestämiin avohoidon so­siaali- ja terveyspalveluihin, mutta ensi vuoden alusta alkaen samat palvelut taataan myös sotainvalideille joiden haitta-aste on 10 prosenttia. Näin hekin pääsevät kotisairaanhoidon, kodinhoidon, ateriapalveluiden ja muiden palveluiden piiriin. Miehet ovat jo keski-iältään pitkälti yli 90-vuotiaita ja ikä tuo samalla omat hoidon ja hoivan tarpeensa.

Satsaamme siis ennen näkemättömän paljon ensi vuonna ja tulevina vuosina kunniakansalaisiimme taataksemme heistä jokaiselle asianmukaisen ja kunnollisen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen ja mahdollisuuden asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Haluamme näin osaltamme vielä kiittää heitä jotka maamme itsenäisyyden turvasivat vaikeimmilla hetkillä ja taata heille arvokkaan vanhuuden.

Valtiovarainministeriön budjetin teknisissä pohjissa on kuitenkin yksi valuvirhe mikä ei noudata yhdessä sopimaamme linjaa. Kaikkia indeksisidonnaisia menoja nimittäin esitetään leikattavaksi ensi vuonna 0,85 prosentin tasasuuruisella vähennyksellä. Ulkopuolelle on kuitenkin jätetty nyt vain viimesijainen etuus eli kaikkein pienituloisimmille maksettava toimeentulotuki. Sitä ei siis leikata. Ja näin olisi pitänyt toimia myös rintamalisän kohdalla eli jättää se toimeentulotuen tavoin hallituksen linjauksen mukaan leikkauksien ulkopuolelle. Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole tehty ja virhe tulee ja tullaan korjaamaan eduskunnan budjettikäsittelyssä.

Rintamalisän leikkaus ei säästä valtion isossa budjetissa käytännössä yhtään mitään. Sillä ei ole minkäänlaista merkitystä isossa talouskuvassa ja talouden tasapainottamisessa ja kun se on vielä yhdessä päättämämme peruslinjan – missä veteraarit asetetaan etusijalla – vastainen niin se pitää korjata. Valtiovarainvaliokunnassa käsittelemme paraikaa ensi vuoden budjettia ja tulemme siellä tekemään tarvittavat korjaukset ensi vuoden budjettiin ja uskallan luvata, että rintamalisän turvaaminen nykytasoisena ensi vuonnakin on yksi sellainen.

Itse olen nostanut esille jo rintamalisän niin valtiovarainvaliokunnassa kuin kokoomuksen talousasioiden taustaryhmässäkin. Ja sen rinnalla myös vapaaehtoisen maanpuolustustyön määrärahat. Me tarvitsemme toimia taloutemme tasapainottamiseksi, mutta veteraanit ja maanpuolustus ovat sellaisia mistä ei pidä eikä saa säästää.

Kello 9.30. Nyt valiokuntien kokouksiin. Tänään aloitan päivän aikalailla tuttuun tapaan Puolustusvaliokunnan kokouksella. Hyvää keskiviikkoa kaikille!

Aamuinen blogini on mukana klousata näin illalla kello 20.14 siihen, että saimme keskustan ja perussuomalaiset suostumaan siihen mitä jo muutama viikko sitten ensimmäisen kerran esitin ja tänään aamulla uudestaan. Rintamalisät jäävät nyt myös indeksileikkauksen ulkopuolelle ja näin tämä tosin vain muutaman euron leikkauskin saadaan pois veteraaneilta. Ensi vuonna veteraaneihin panostetaan siis kaikilla osa-alueilla enemmän kuin ehkä koskaan. Isoja ja tärkeitä arvovalintoja ja minulle tämä enemmän kuin iso juttu.

Iltapäivällä pystyimme sitten laittamaan tiedotteen, että valtiovarainvaliokunnan kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten jäsenet ovat yhdessä sopineet, että eduskunnassa korjaamme tämän rintamalisän teknisenleikkauksen.

image-1-600x338

Tässä niitä miehiä joita varten veteraaniasiat ovat minulle todella iso ja koskettava juttu. Tapani Ilvonen haavoittui vaan kaksi päivää ennen sodan loppua. Tässä olemme yhdessä Lopen Sotainvalidien juhlassa hetki aikaa sitten ja sen jälkeen juhlimme jo yhdessä myös Lopen Sotaveteraanit ry:n 50-vuotista taivalta.

Päivään mahtui tänään myös VaV:n jaostot ja pitkä puolustusvaliokunnan kokous mitä jatkamme huomenna. Tarkoitus huomenna saada sitten lausuntomme valmiiksi UTP-selonteosta ja se ulkoasiainvaliokunnan käyttöön. Iltapäivällä tänään vielä osallistui keskusteluun työttömyydestä ja hallituksen toimista työttömyyden nujertamiseksi. Nyt siirrymme passiivisesta ja passivoivasta työttömyysturvasta kohti aktiivista ja aktivoivaa työttömyysturpaa ja tarkoitus löytää jokaiselle oma tie työllistyä. Isoja ratkaisuja nyt tehdään ja hyvä, että päätöksentekokykyä tässäkin hallitukselta löytyy. Yksin työtön on liikaa ja jokainen työttömyysjakso ja työttömyys henkilökohtaisella tasolla suuri tragedia. Ja lopulta se työ on parasta sosiaaliturvaa.

 

Kommentit