Puolustusteollisuuden viennissä oltava yhteiset EU-pelisäännöt

Blogi, tiistaina 25.10.2016

Puolustusteollisuuden vienti on puhuttanut pitkään ja puhuttaa huomennakin. On totta, että kaikkea puolustusmateriaalia voidaan käyttää myös väärin. Sellaista taetta ei koskaan voi kukaan antaa, että ei koskaan.

9c6c2323-df37-41cf-818b-728434624062-2270-000003b956028bda_tmp

Vanha arkistokuva Sakon vierailulta yhdessä silloisen puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, nykyisen puolustusministeri, Jussi Niinistön kanssa.

Itse olen vuosien ajan vaatinut asevientiin ja tähän liittyvän muunkin materiaalin vientiin EU:lle yhteneviä pelisääntöjä. Pitkään on tilanne ollut se, että monet EU maat ovat antaneet vientilupia ja samoihin maihin Suomi on sanonut ei. Tilanne on luonut sen vaaran, että monissa maissa toimivat yhtiöt ovat valmistelleet jo tuotantojen siirtoja pois Suomesta toisiin EU maihin. Isot kaupat ovat saaneet vientiluvan siis valtaosalle kaupasta, mutta viisi kuusi tarkkuuskivääriä on jäänyt ilman vientilupaa ja kauppa on kaatunut.

Nyt asekauppoja on tehty mm. Saudi-Arabiaan (Patrian kranaatinheittimet), Kazakstaniin, Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin (Sako tarkkuuskiväärejä). Alleviivaan nyt vielä, että Sakon valmistamia TRG tarkkuusaseita myydään ja viedään vain viranomaiskäyttöön sotilaille ja poliiseille. Maat nousivat esille SaferGloben asevientiraportissa, mutta vientihän on ollut koko ajan täysin julkista. Puolustusministeri Jussi Niinistö on jo julkisuuteen todennut, että maamme asevientilinja ei ole nykyhallituksen aikana löystynyt. Onkin todettava, että esimerkiksi vientipäätös Patrian kranaatinheitinjörjestelmien osalta tehtiin jo edellisen hallituksen aikana (2011) kun hallituksessa oli mukana niin SDP, Vihreät kuin Vasemmistoliittokin. Heistä osa kauppoja vastusti, mutta jatkoivat hallituksessa. Puolustusministeri totesi samalla, että nytkään myönnetyistä vientiluvista ei voi vetää sellaista johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä ja jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti. Tietojeni mukaan nykyhallituksen aikana ei ole äänestetty vientiluvista eli kävelty virkamiesvalmistelun yli vaan luotettu joka kerta asiantuntijavirkamiesten linjauksiin.

bf045886-711b-489b-adfe-9405e887c406-2270-000003b9d8ca6fb3_tmpOlen antanut itselleni kertoa, että osalle aiemmin on näissä asioissa riittänyt se, että on saanut pöytäkirjaan oman eriävän mielipiteensä ja sen jälkeen vienti on ollut ”ihan ok”. Tällaistakin kaksinaismoralismiä on ollut. Ja ihmettelen kyllä vertauksia missä meitä nyt verrataan Ruotsiin. Näissä vertailuissa unohdetaan kokonaan viennin kokoluokka missä Ruotsi on aseviennin suurvalta ja vie mm. hävittäjiä ja valmistaa myös sukellusveneitä. Meidän vienti Ruotsin rinnalla edelleen pienen pientä toisten mielestä hyvä ja toisten mielestä huono.

Toivotaan, että keskusteluissa pysytään faktoissa ja kerrotaan totuus hieman pidemmältäkin ajalta. Ja hyvä on seurata tilannetta koko ajankin eli seurata myös esimerkiksi Saudi-Arabian toimia Jemenin sisällissodassa. Tapauskohtaista harkintaa pitää jatkaa ja käyttää ja Jemenin tilanteen muuttuminen tulee ottaa huomioon.

Puolustusteollisuudella, siis omalla, on merkittävä rooli myös maamme huoltovarmuudessa. Myös työllisyysvaikutukset ovat merkittävät. Mutta teollisuuden intressit eivät mene jatkossakaan ihmisoikeuskysymysten edelle. Ei tietenkään. Mutta toivon rehellistä puhetta myös heiltä jotka nyt vientiä arvostelevat. Kannattaa toimia sitten samalla tavalla myös muualla ja muissa yhteyksissä.

Tänään päivä alkoi puolustusvaliokunnan kuulemisella mm. Irakin koulutusoperaatiosta ja sen yhteydestä Mosulin valtaukseen sekä katsauksella Puolustusselonteon tekemiseen. Nyt valtiovarainvaliokunta asuntoasioiden parissa ja iltapäivällä täysistunto ja talousasioiden palaveri valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa.

Kello 21.06 ja oman isäni syntymäpäiviltä kotiin. Ihan oman perheen kanssa kahviteltiin ja pelailtiin pelejä. Parhaita hetkiä kiireisen syksyn keskellä. Kiitos näistä.

Tänään eduskunnassa kävi visiitillä Santeri Nousjoki jonka johdolla Kärkölän Kokoomusnuoriin puhalletaan nyt uutta tuulta. Riihimäen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Derya Özgün neuvoi Santeria yhdistyksen toiminnan käynnistämisessä.

Tänään eduskunnassa kävi visiitillä Santeri Nousjoki jonka johdolla Kärkölän Kokoomusnuoriin puhalletaan nyt uutta tuulta. Riihimäen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Derya Özgün neuvoi Santeria yhdistyksen toiminnan käynnistämisessä.

Eduskunnassa tänään siis vauhdikas päivä ja lounastauolla sain vieraakseni myös yhden mainion nuoren tällä kertaa Kärkölästä. Kärköläinen Santeri Nousjoki tuli viime vaalien aikaan aktiivisesti mukaan toimintaan ja tilaisuuksiini ja nyt nuorimies käynnistämässä Kokoomusnuorten toimintaa kotikunnassaan. Kärkölän Kokoomusnuoret olleet hetken ns. tauolla ja nyt Santerin johdolla uusi nuori sukupolvi ottamassa vetovastuuta yhdistyksestä. Avustajani Derya Özgün toimii nykyisin myös Riihimäen Kokoomusnuorten puheenjohtajana ja omalla lounastauollaan Deryakin Santeria yhdistystoiminnan saloihin neuvoi ja avusti. Santeri tapasi päivällä myös Kokoomusnuorten puheenjohtajan Daniel Sazonovin ja tarkoitus saada Kärkölän Kokoomusnuoret ”henkiin” jo marraskuun alussa. Ja en hetkeäkään epäile ettei Santeri sitä tekisi ja vieläpä hyvin. Tsemppiä hienoon ja arvokkaaseen työhön ja avuksi ollaan Deryan kanssa jatkossakin. Kaikessa.

Istunnossa tänään sitten vielä keskustelussa mm. perustulokokeilu. Itse hieman epäile tähän varsinkin tällaisena kokeiluna, mutta kokeillaan nyt sitten kun sitä pitkään kaikki ovat halunneet. Epäilen, että malli ei tule ratkaisemaan sitä kaikkea mitä kaikkea sitä kukakin odottaa. Toivottavasti edes osan niistä eikä ainakaan lisäisi kannustinloukkuja ja byrokratiaa.

Huomenna aamusta takaisin Helsinkiin. Toivottavasti liikenne ottaa huomioon ensimmäisen ehkä hieman talvisemman aamun. Ollaan siis tienpäällä varovaisia jos ja kun sää sitä vaatii. Ja myös hirvieläimet nyt liikkeellä. Tänäkin aamulla 54:lla Lopen ja Riihimäen rajalla yksi hirvikolari ja peura- ja kauriskolareita ollut tänä vuonna myös ennätysmäärä. Valppaina tien päällä! Huomiseen!

Kommentit