Maakuntahallinto aikalisälle, jos ja kun SOTE ei etene sovitusti

Blogi, torstaina 27.10.2016

Julkisuuteen on levinnyt huhuja siitä, että maakuntauudistuksen kanssa valmisteltava SOTE-uudistus ei etenisikään sovitussa laajuudessa ja aikataulussa. Tällainen vaihtoehto ei yksinkertaisesti ole mahdollista sillä hallituspuolueet ovat nimenomaan sopineet, että maakuntahallinnon kanssa tulee voimaan Sote-uudistus ja sen keskeisenä osana myös potilaan valinnanvapausoikeus. Eli nämä etenevät joko kaikki tai ei mikään. Kyse siis nimenomaan lainsäädännöstä ja sen lopullisesta hyväksymisestä eduskunnassa.

Maakuntahallinnon on tarkoitus siis aloittaa Soten kanssa 1.1.2019. Sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapausmalli ja lainsäädäntö tulee olla tällöin valmis ja myös merkittävältä osalta sen tulee tulla voimaan samaan aikaan. Portaittainen voimaantulo voi tulla kysymykseen vain osaksi ja silloinkin koko lainsäädännön tulee olla yhtä aikaa valmiiksi päätetty. Edelleen pidän parhaana mallina sitä mitä myös virkamiesvalmistelussa on esitetty, että valinnanvapaus tulee voimaan ns. kertarysäyksellä eikä kahdessa vaiheessa esimerkiksi ensin lääkäri- ja hammaslääkäripalveluihin ja tämän jälkeen ns. toisessa vaiheessa valinnanvapaus laajentuisi muihin perus- ja erikoislääkäripalveluihin.

Sote- ja maakuntauudistusten projektinjohtaja Tuomas Pöysti onkin todennut julkisuudessakin, että maakunta- ja sotelainsäädäntö tulee kokonaisuudessaan voimaan vuoden 2019 alusta. Toimeenpanon mahdolliset siirtymäajat voidaan harkita erikseen.

Jos tätä yhdessä sovittua mallia ei toteuteta ja asioita ei päätetä yhtäaikaisesti ja sovitussa laajuudessa niin itse pidän mahdollisena, että maakuntauudistuksessa pitää luopua tai senkin voimaan tuloa siirtää.

Portaittaisessa mallissa nimittäin maaseudun ja harvaanasuttujen alueiden palvelut heikkenisivät oleellisesti. Itse en valitettavasti usko siihen, että esimerkiksi omassa kotimaakunnassani Hämeessä oma kuntien sote-toimija OmaHäme tulisi ikinä avaamaan terveyskeskusta enää Lopelle tai jatkamaan lääkärivastaanottoja muissakaan maalaiskunnissa ja niiden taajamissa. Siellä on oma toimintalinja valittu ja palveluita tullaan turvaamaan keskittämällä niitä. Valinnanvapauslaki avaisi mahdollisuuden saada lääkärit takaisin myös maalaiskuntiin ja siksi tämä on minulle ratkaisevan tärkeä asia tässä kokonaisuudessa. Toisaalta en usko, että nykyinen kuntien ylläpitämä malli kehittyisi sellaiseksi, että jonot katoaisivat ja palveluun pääsy paranisi ihmisten toivomalla tavalla. Myös tässä valinnanvapaus toimisi ratkaisijana kun jokainen asuinpaikastaan ja myös tulotasostaan riippumatta voisi valita lääkäriksi yksityisen lääkärivastaanoton. Ja malli ei olisi yhteiskunnalle yhtään sen kalliimpi eikä myöskään asiakkaalle. Yksityinen lääkäri tai lääkäriasema saisi flunssapotilaasta tismalleen saman verran rahaa kuin julkinenkin puoli ja eikä asiakkaankaan tarvitsisi maksaa mitään lisärahaa yksityiselle lääkärille tai terveydenhoitajalle mennessään.

14729099_10154681038261670_902601458303776075_n

Lopen Nuorisovaltuusto kävi tänään puheenjohtajansa Rosa Laineen johdolla vieraanani eduskunnassa. Hieno ja aktiivinen nuorisoporukka!

14708179_10154681037131670_8980905062961984797_n

Myös konkarimme Benkku kävi nuoria moikkaamassa kyselytunnin jälkeen…

14731211_10154681036726670_8444958356633814105_n

… ja itse kävin nuorten kanssa läpi hieman yhteisen kotikuntamme asioita ja myös valtakunnankin juttuja.

14713598_10154681033021670_6222734354631311750_n

Tänään lounasvieraanani yksi nuoruuden ystäväni jonka merkitys minuun ihmisenä ja tällaisena kuin olen on ollut sisälläni iso. Esa Heinosella perhe mukana ja mukava lounastuokio tänään. ”Samaa maata vaikka eri sukua”

14732317_10154681471426670_8835811409669773450_n

Illalla täysistunnon jälkeen vielä junalla Riihimäelle kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen läksiäisiin. Väkeä paljon vuosien ja vuosikymmenten varrelta. Kiitos ja jatketaan!

Mutta tämä asia nyt etenee ja olen tänäänkin tästä puhunut useammankin keskustelun. Pidetään sovitusta kiinni.

Nyt kello 12.27 ja takana jo aamun parituntinen puolustusvaliokunta ja nyt hyvää ystävää tapaamaan lounaan parissa. Tänään mennään iltaan asti.

Kello 22.51 ja hetki sitten Riihimäeltä vielä takaisin tänne Helsinkiin. Illalla työpäivän jälkeen junalla ajelin Riihimäelle kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen läksiäisjuhliin. Graniitissa paljon väkeä vuosien ja vuosikymmenten varrelta ja oli mukava nähdä entisiä ja nykyisiä kuntapäättäjiä, ministereitä, kansanedustajia, kuntapäättäjiä, kunnanjohtajia ja yritysjohtajia ja kulttuuriväkeä ja paljon muita. Pitkä ura Sepolla takana ja olen varma, että työ yhteisen seutukuntamme eteen myös jatkuu tulevaisuudessa ja hyvä yhteistyökin.

Ennen Riihimäelle menoa sain tänään kyselytunnille vieraakseni kotikuntani Lopen Nuorisovaltuuston puheenjohtajansa Rosa Laineen johdolla. Hienoja ja aktiivisia nuoria ja hieman heille olen ollut kummivaltuutettunakin ja tänään oli kiva hieman jutella nuorten kanssa mm. siitä mitä he Lopelta odottavat ja mitä ensi vuosi mm. tuo tullessaan. Fiksuja ja hienoja nuoria meillä ja todellakin kiitoksen arvoista, että näin nuoret haluavat antaa aikalailla ison panoksen kotikunnan kehittämiseen ja päätöksentekoon. Arvostan. Näistä nuorista kuulemme vielä.

Päivällä lounaalla vieraanani oli ystäväni villeiltä nuoruusvuosilta eli Heinosen Esa. Olemme samaa maata vaikkakin eri sukua. Hienoja muistoja Esan kanssa ja tänään oli mukava saada lounastaan koko Esan perheen kanssa. Toivotaan, että saamme yhden Heinosen perheen pian myös paluumuuttajina Lopelle. Esan merkitys minulle ollut todella suuri – siellä sisällä ja sydämessä ja itsetunnossa. Ikuisesti kiitollinen. Junellin Kimin kanssa samaan tärkeiden joukkoon.

Mutta kokouksia sitten muuten päivä takana ja ryhmässä tänään esillä mm. apteekkien tulevaisuus ja kyselytunnilla sitten taas tuttua tahallista väärinymmärtämistä ja asioiden taitavaa vääristelyä. Harmi, että kyselytunnit nykyisin yhä useammin menevät tähän.

Kotimatkalla sitten seurasin Ylen Kuntavaalitenttiä Kohti Vaaleja ja mielenkiintoinen keskustelu olikin vaikka aika paljon aikaa käytettiin mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan mikä ei liity kuntavaaleihin mitenkään ja myös Soteen mikä sekään ei liity kuntiin enää 2019 lähtien. Mutta hyvääkin keskustelua ja erittäin mukava oli huomata, että Petteri Orpon johdolla Kokoomus oli jälleen se puolue joka puhui ihmisistä ja ihmisten palveluista; varhaiskasvatuksesta, kouluista, sivistyksestä, kulttuurista ja liikunnasta. Muut varsinkin SDP ja Keskusta lähestyivät kaikkea aikalailla hallinto ja rakenteet edellä. Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan keskustelu menee kun vaalit lähestyvät.

 

 

Kommentit