Eduskunnassa kohu SDP:n puheenvuoroista ja puhemiesten ohjailuyrityksistä

Blogi, perjantaina 28.10.2016

SDP:n eduskuntaryhmä nosti eilen julkisuuteen ryhmäpuheenjohtajansa Antti Lindtmanin toiminnan kyselytunteja ennen. Ryhmän jäsenten mukaan Lindtman on yrittänyt vaikuttaa puhemiesten toimintaan ainakin kyselytunneilla määräämällä kenelle puheenvuoroja tulisi ja toisaalta siis kenelle puheenvuoroja ei tulisi antaa. Tänään julkisuuteen tuli jo puolueen kansanedustajia jotka kertoivat, että näin selvisi syy siihenkin että he eivät ole saaneet lainkaan kyselytuntipuheenvuoroja.

Onneksi, enkä todellakaan edes epäillyt, että puhemies Maria Lohela olisi tällaiseen ohjailuun alistunut, puhemies ilmoitti, että listoja Lindtman on hänelle tuonut, mutta hän on se heti heittänyt pois. Varapuhemiehistä Mauri Pekkarinen (kesk) ei aivan yhtä suorasanaisesti ilmoittanut näin toimineensa ja kokoomuslainen varapuhemies vaihtui vasta hetki sitten eikä hän ole kyselytunteja useasti johtanut. Mutta puhemies Maria Lohelan toiminta asiassa on ollut ainoa oikea ja vahvistaa osaltaan uskoa hyvää ja tasapuoliseen puhemiehistöömme. Poliittista pelaamista ei tällä kaudella puhemiehistöstä ole ollut havaittavissa suuntaan eikä toiseen.

Kansanedustajilla on rajoittamaton perustuslain suoma oikeus puhumiseen. ”Perustuslain mukaan kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta, totuutta ja perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset. Eduskunnassa kansanedustajalla on rajoittamaton puheoikeus.”

Tänään valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen totesikin, että ”Lindtmanin toimintaa voi pitää perustuslain lähtökohtien näkökulmasta moitittavana, koska sillä on epäasiallisesti rajoitettu perustuslaissa turvattua kansanedustajan puheoikeutta.” Mielenkiintoista nähdä johtaako SDP:n ryhmäpuheenjohtajan toiminta vielä toimenpiteisiin eduskunnassa. Asia on kuitenkin vakava ja ymmärrän SDP:n kansanedustajien tuohtumuksen asiassa.

Olen pian toiminut eduskunnassa kymmenen vuotta enkä ole koskaan nähnyt tai edes kuullut huhuja vastaavasta. Tämä on todella poikkeuksellista ja jos omassa ryhmässäni olisi tällaista tapahtunut niin olen varma, että ryhmäpuheenjohtaja olisi vaihtunut. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan tulee ainakin Kokoomuksen eduskuntaryhmässä toimia aina kaikkien kansanedustajiemme hyväksi tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Ja näin meillä onneksi ryhmyrit aina toimineetkin. Arvostan.

Enkä ymmärrä Lindtmanin selitystä siitä, että hänen listansa olisivat muka pitäneet sisällä vain listauksia siitä kuka demariedustaja kuuluu mihinkin valiokuntaan ja olisi tätä kautta sen alan asioiden asiantuntija. Puhemiesneuvoston esityksestähän eduskunta on puhemiesten johdolla kyseiset henkilöt valinneet eri valiokuntiin. Kyllä siellä siis on paremmin kuin hyvin tiedossa kuka kansanedustaja istuu missäkin valiokunnassa. Selitys siis on pahasti ontuva. Ja ”käsikirjoitettua näytelmää” tukee myös se, että kyselytunneilla ääneen päässeet SDP:n kansanedustajat lähes järjestäen lukevat paperille kirjoitetut valmiit puheet vuorollaan. Kun seuraa muiden puolueiden osallistumista samaa aiheeseen on puheenvuorot pääsääntöisesti spontaaneja ja juuri kyselytunnin hengen mukaisia esille nousseeseen aiheeseen.

SDP näyttää antaneet Lindtmanille anteeksi listojen ja suosikkien esille nostamisen. Mutta nyt puhemiehistön tulee tuleville kyselytunneilla osoittaa, että kyselytunnit ovat kansanedustajien kyselytunteja eivätkä SDP:n näytöksiä.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo twiittasikin tänään, että ”puheenvuorojen jaossa on olemassa demokraattinen tapa ja nyt myös tämä sosialidemokratinen tapa”.

Voi aikoja, voi tapoja.

Kello 18.30 ja iltaa tänään kotona. Eduskunnassa puhuin tänään, ihan puhujalistan ensimmäisenä, suomalaisten maatilojen vaikeasta taloustilanteesta ja ahdingosta. Onneksi nyt hallitus tekee konkreettisia toimenpiteitä sen eteen, että Suomessa jatkossakin voi hyvää ja puhdasta kotimaista ruokaa tuottaa.

Ennen täysistuntoa tänään aamusta puolustusvaliokunnan kokous missä seikkaperäinen tiedonanto valiokunnalle maamme asevientiasioista tältä ja menneiltä vuosilta. Tilastot ja faktat osoittavat sen, että maamme toimii nyt samoilla pelisäännöillä kuin muut EU-maat eli mm. Saksa ja Ruotsi. Enempää tai muuta ei ole suomalaisen puolustusmateriaaliteollisuus mm. Sako ja Patria toivoneet. Hyvä, että nyt linja on löytynyt. Ja edelleen maamme noudattaa kaikissa tapauksissa tarkkaa, tapauskohtaista harkintaa ja punnitsee aina riskiä sille, voidaanko ao. tarvikkeita käyttää EU:n yhteisen kannan ja asekauppasopimuksen kriteerien vastaisesti. Tärkeää on aina arvioida mm. myös jälleenvientiriskiä ja näin aina tehdäänkin. Kannattaa muuten verrata myös euromääriä viennissä esimerkiksi viime ja tämän hallituskauden aikana ja myös maalistaa. Suomi on vastuullisuudessa esimerkillinen ja on sitä ollut ennenkin.

Eduskuntaviikko näin päätökseen ja päivällä hyvin eteenpäin myös budjetin käsittely meillä Valtiovarainvaliokunnan Asunto- ja ympäristöjaostossa ja myös itse VaV:ssakin pöytä täynnä asioita. Jouluksi valmista ja toivottavasti komissio ei laita koko budjettia vielä uudelleen valmisteluun.

Kommentit