Riihimäen saksalaisilla joulumarkkinoilla ja Kotikunnan yrittäjäjuhlassa – Lopella hyvää pöhinää myös yrityspuolella

Blogi, lauantaina 20.11.2021

Marraskuu jo kääntyy lopulleen ja jouluunkin enää kohta kuukausi. Se tarkoittaa sitä, että tänään oli perinteisten Riihimäen Saksalaisten Markkinoiden aika. Graniitilla on vuosien ajan kokoonnuttu joulun alla yhteen tapaamaan toisiamme, mutta myös hankkimaan yhtä sun toistakin joulua varten. Omaan kotiimme saksalaisilta on yleensä aina lähtenyt Hausjärven mehiläisvahakynttiöitä, joulukranssia ja myös aina hieman jotain herkkujakin – aina monesti joulupöytään sopivaa sinappia.

Tänäkin vuonna Saksalaisilla Joulumarkkinoilla oli mukava tunnelma, vaikka vielä mentiinkin marraskuun pimeässä. Lunta ei vielä ole maahan saatu, mutta josko sitten ensi viikolla jo saataisiin. Itse olin markkinatunnelman lisäksi myös aamupäivällä Riihimäen Kokoomuksen teltalla ja hyvin kyllä kävi väkeäkin juttusilla. Monet tutut aiheet puhuttivat. Palautetta ja kiitostakin sain mm. Hämeen pienempien teiden eteen tekemästäni työstä ja myös kansallispuistojen ja luontokohteiden kehittämisestä. Myös päärata edelleen ja täysin aiheesta oli keskusteluissa mukana ja moni pettynyt, että hanke ei nyt näytä tällä hallituskaudella suunnitelmista huolimatta etenevän. Riihimäen ja Hämeenlinnan ohitusraide on nyt se mitä vasemmistohallitus kiivaimmin lobbaa ja sen toteutumisen mahdottomuuden ja toiminnan ikuisen kannattamattomuuden me kaikki tiedämme. Rahat ja aika menevät sen puuhailun kanssa täysin hukkaan.

Markkinoilla puhutti nyt myös hieman edes enemmän lähestyvät sote-vaalit. Aluevaalit on jo tammikuulla ja näyttää siltä, että näistä vaaleista tulee maamme salaisimmat tai huomaamattomimmat vaalit. Isolta osalta tulee menemään nämä vaalit täysin ohi ja pahaa pelkään, että äänestysprosentti tulee olemaan ennätyshuono. Päätettävissä kuitenkin isoja asioita ja kaiken kaikkiaan 20 miljardin euron sote-kokonaisuus. Ei siis todellakaan pienestä asiasta kyse ja nyt tärkeintä, että aluehallinto saadaan hyvin käyntiin ja palvelut siirtymään sinne saumattomasti. Edessä on kuitenkin massiivisen isoja huolia, kun nyt kaikki tiedot näyttävät, että aluehallinto tulee lääkärijonoja vain kasvattamaan ja palveluita keskittämään. Myös huoli tärkeää osaa sote-kentällä tekevän yksityisensektorin toimintaoikeutuksesta kasvaa ja jos kaikki yritykset häädetään sote-kentältä pois, niin edessä on massiivisia ongelmia. Kiitos siis todella hyvistä keskusteluista aluevaaleihin ja soteen liittyen ja myös lukuisista toiveista, että olisin mukana tammikuun aluevaaleissa. Harkitaan.

Liian pienelle huomioille sote-vaalien alla on jäänyt muuten myös palo- ja pelastustoimi. Tämä koko tärkeä osa siirtyy kunnilta aluehallinnolle. Välillä tuntuu, että meillä ei oikein edes ymmärretä kuinka tärkeästä palasesta on kyse, kun puhutaan pelasta. Useinhan yleistä ja yhtenäistä asevelvollisuutta kutsutaan maanpuolustustuksemme kivijalaksi ja sitä se ehdottomasti onkin, mutta samanlaisia puheita harvoin kuulemme sopimuspalokunnistamme, vanhoista VPK:sta, joiden rooli palo- ja pelastustoimessa vastaavanlainen. Ilman vapaaehtoisia vpk-laisia, sopimuspalomiehiä, ei mamme pelastustoimi toimisi ja sille ammattituen antaa sitten ammattipalomiesten, pelastajien, joukko. Toivottavasti tämä palo- ja pelastutoimen kokonaisuus saa ansaitsemansa osansa myös aluevaalien keskusteluissa. Aiheeseen liittyen muuten itse hetki sitten myös jätin kirjallisen kysymyksen maamme hallitukselle, millä halusin nostaa esille huoleni pelastajapulasta. Maastamme puuttuu pian noin 1000 pelastajaa ja jos tätä ongelmaa ei lähdetä nyt pian ratkomaan, niin koko kokonaisuus kokonaisturvallisuudestamme murentuu.

Myös maamme suunta huoletti tänäänkin monia. Itärajan pitävyyttä epäiltiin laajasti ja sitä, että miksi Marinin hallitus ei halua nähdä sen ongelmia ja uhkia edes Valko-Venäjän toimien jälkeen. Rajamme on avoinna eikä sen sulkua haluta näköjään edes hybridihyökkäysten aikana tehostaa. Tästä keskustelemme ensi viikolla eduskunnassa ja valitettavasti joudumme maamme turvallisuuden takaamiseksi esittämään Marinin hallitukselle epäluottamusta. Turvallisuus on sellainen peruskivi mitä ei tule yhdenkään hallituksen sallia murentaa.

Myös poliiseista oli tänään puhetta, kuten myös vanginvartijoiden turvallisuudesta ja vankiloiden vaikenevasta tilanteesta. Urheilukin puhutti ja mm. liikuntapaikkarakentamisen tukien vähennykset. Ja olihan niitä muitakin isoja aiheita keskustelussa nuorten mielenterveydestä ikäihmisten yksinäisyyteen ja miesten eturauhassyövästä kasvaviin ruokajonoihin.

Lämmin kiitos kaikille juttusilla käynneille. Iso kiitos myös Riihimäen Kokoomukselle pisteemme järjestelyistä ja isoin kiitos Saksalaisten Markkinoiden järjestäjille. Tämä perinne elää hienosti ja tänne on aina ilo saada tulla.

Nyt vaihdetaan sitten vaatetta ja laitetaan vähän juhlavampaa päälle. Illalla tänään Lopen Yrittäjien Yrittäjäjuhla. Tänä vuonna hienoa päästä juhlistamaan myös omaa yritystäni. Firmani täytti kesällä 20 vuotta ja mikäs olisi parempi paikka juhlavuotta juhlistaa ja malja nostaa kuin kotikunnan oma Yrittäjäjuhla. Ja hyvinhän meillä Lopella yrittäjien kanssa meneekin. Yhteistyö mutkatonta ja tuloksekastakin ja paljon saatu aikaan. Silmänkannon alue kasvaa hyvää vauhtia ja ensi vuonna siellä toimii jo kolme yritystä, kun nyt Järki-Saneerauksen ja Kuljetusliike Nousiaisen jälkeen Suomen Rengaskierrätyksen toimitilat alueelle rakentuvat. Ensi vuonna saamme myyntiin myös uusia pienempiä yritystontteja Jylhäkummun alueelle Launosiin. Jylhäkumpu kakkonen tulee tarjoamaan Säästö-Karien alueella tai nykyisin Tokmannin alueella rakennuspaikkoja pienemmillekin yrityksille. Samaan aikaan selvittelemme myös uusia yritystontteja Läyliäinen-Maakylä -alueelle Lakan Betonin ja NB-Seinän imussa ja onhan sitä monenlaista muutakin tulossa.

Illalla selviää myös Lopen Vuoden 2021 Yrittäjä! Sitä saamme vielä hetken jännittää, mutta onnitellaan jo täällä etukäteen vaikka palkittava ei vielä tiedossa olekaan. Ja onnea myös kaikille muille illalla palkittaville yrittäjille ja vielä kerran myös valtakunnalliseksi Vuoden Nuoreksi Yrittäjäksi valitulle Eerik Säkkiselle ja Järki-Saneeraukselle! Maljat nostamme illalla!

Kommentit