Kanta-Hämeen aluevaalistartti Hämeenlinnassa – Sote ei tule onnistumaan ilman yrityksiä

Blogi, perjantaina 19.11.2021

”Ulkoistus on ollut menestys. Asiakkaat ovat tyytyväisiä ja jonot lääkärille ovat historiaa. On syntynyt myös rahallista säästöä.”

Näin kirjoitti Iltalehti 14.11.2021 Päijät-Hämeen Soten uudistuksista. Samaan aikaan SDP:n ministeri Krista Kiuru oli rajuin sanoin arvostellut Päijät-Hämeen toimia. Päijät-Hämehän teki viime vuonna yhteisen yhtiön hyvinvointikuntayhtymän ja

Mehiläisen kanssa terveyskeskuspalveluiden kuntoonsaattamiseksi.

Viikko sitten perjantaina Yle kertoi, että erinomaisesti onnistunut ja toiminut malli laajennetaan koko Päijät-Hämeen sote-alueelle. Tähän asti digiklinikkaa ovat voineet käytätä vain Lahden, Iitin ja Kärkölän asukkaat. Digiklinikalla tuotettiin lokakuun puoliväliin mennessä 24 000 käyntiä neljällä eri asiointikanavalla ja asiakkaat ovat päässeet tätä kautta lääkärin vastaanotolle keskimäärin neljän minuutin odotusajalla. Ei huono.

Onkin todella valitettavaa, että nykyinen Marinin vasemmistohallitus suhtautuu tällaisiin ratkaisuihin nuivasti ja haluaa näitä toimia vaikeuttaa ja ratkaisuja myös purkaa. Tämä on todella hämmentävää sillä samaan aikaan ihmiset eivät isossa osassa maata pääse hoitoon ja lääkäriin.

Puheenjohtajamme Petteri Orpo totesikin viime kuun lopussa puoluevaltuuston kokouksessa, että…

”Nykyjärjestelmän suurin ongelma on, että hoitoon ei pääse. Siksi on käsittämätöntä, että hallitus kaavailee yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten leikkauksia. Me emme hyväksy Kela-korvauksen leikkausta, vaan päinvastoin haluamme kasvattaa sitä.”

Kokoomus vastustaa jyrkästi hallituksen kaavailemaa yksityisen Kela-korvauksen leikkausta.  Jos tämä leikkaus toteutetaan, niin julkinen terveydenhoito ruuhkautuu vaan entisestään. Me olemmekin tarjonneet jonojen purkamiseksi ja hoitoon pääsyn varmistamiseksi mm. palvelusetelin laajentamista. Petteri totesi samaisessa puheessaan, että ”Palveluseteli velvoittavana takaa ihmisille sen, että joka puolella Suomea voi käydä hakemassa itselleen hoidon kun jono ei vedä”.

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että julkisenpuolen pitää olla perusta jatkossakin meidän sote-palveluille, mutta ilman yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita emme tule tulevaisuudessakaan seliämään. Sote-alan toimijat kannattaakin ottaa laajasti mukaan tekemään ja varmistamaan, että hoitoon pääsee ja hoivaa saa.

Sote-uudistuksena tavoite oli nimittäin nimenomaan saada ihmiset hoitojonoista lääkäriin ja hoitoon ja samaan aikaan myös rahat riittämään. Nyt on jo selvää, että kumpikaan tavoite ei tule esitetyllä mallilla toteutumaan. Kustannukset ovat ovat nousemassa jopa yli kuudella miljardilla vuosikymmenen loppuun mennessä nykymalliin verrattuna ja samaan aikaan palvelut eivät ole paranemassa. Eduskunta on kuitenkin vasemmistopuolueiden ja keskustan tuella tämän sote-mallin ja -uudistuksen nyt hyväksynyt ja emme enää sitä ennen tammikuuta pysty pysäyttämään tai sen toteutumista estämään. Siksi onkin nyt tärkeää, että pääsemme sotea korjaamaan sitten alueilla sisältä päin pala palalta.

Tänään avasimmekin Kokoomuksen Kanta-Hämeen aluevaalikampanjan. Kampanjastartissamme Hämeenlinnassa oli mukana myös Paula Risikko ja hieno joukko meidän ehdokkaitamme. Toinen kollegani Sanni Grahn-Laasonen kertoi hieman soten kustannuksista ja rahoituksesta ja sen lisäksi mukaa ja hyvää keskustelua niin ehdokkaiden kuin muidenkin paikalle tulleiden kanssa. Tuntui, että into on taas päällä ja pääty asti mennään. Kiitos Paulalle kampanjamme avauspuheesta ja tsemppaamisesta eteenpäin. Ja yhdessä tämä tehdään. Jälleen kerran.

Samalla julkistimme myös meidän aluevaaliohjelmamme:

Kokoomuksen vaaliohjelma Kanta-Hämeen hyvinvointialueella 2022-2025

OMA HÄMEESSÄ IHMINEN ON TÄRKEIN

Tavoitteena tulee olla hyvinvointialue, jossa ihmiset vauvasta vaariin voivat luottaa saavansa apua ja tukea sitä tarvitessaan. Haluamme, että kantahämäläiset saavat lähipalvelunsa joustavasti ja oikea-aikaisesti asuinpaikastaan riippumatta. Perustason palveluiden on löydyttävä läheltä ihmisiä ja erikoistason palveluissa tärkeintä on
huippuasiantuntijuuden tehokas käyttö.

OMA HÄMEESSÄ YHTEISTYÖ YRITYSTEN KANSSA TOIMII

Kumppanuutta yksityisen ja julkisen välillä on entisestään vahvistettava laadukkaan hoidon ja hoivan turvaamiseksi ja saatavuuden parantamiseksi. Työvälineemme tähän ovat
ostopalvelut, palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetti. Pelastustoimessa haluamme turvata sopimuspalokuntien aseman ja hyödyntää ensihoidossa yksityisiä palveluntuottajia.

OMA HÄMEEN AMMATTILAISET

Me arvostamme ammatillista osaamista ja hyvin johdettuja työyhteisöjä. Kannustavan ja uudistavan henkilöstöpolitiikan ja hyvän johtamisen tulee olla Oma Hämeen toiminnan keskiössä tässä suuressa muutoksessa ja tulevaisuuden henkilöstöresurssien turvaamisessa. Toimiva julkisen ja yksityisen yhteistyö monipuolistaa työpaikkatarjontaa ja varmistaa osaavien ammattilaisten saamisen Kanta-Hämeeseen.

OMA HÄMEESSÄ DIGITALISAATIOSTA ARJEN APULAINEN

Digitaaliset ratkaisut helpottavat sekä asiakasta että ammattilaisen työtä. Nopeasti liikkuva tieto mahdollistaa uusia palveluntuotantotapoja ja auttaa kehittämään hoitoa asiakkaiden kanssa yhteistyössä. Digitalisaatiota ja etäpalveluita tulee kehittää kuitenkin ihmisten ehdoilla.

OMA HÄMEESSÄ APU ON LÄHELLÄ HÄTÄTILANTEESSA

Haluamme rakentaa hyvinvointialuetta, jossa jokainen ottaa vastuuta turvallisuudesta ja onnettomuuksien ennaltaehkäisystä. Pelastustoimen ja ensihoidon toimintaedellytykset on turvattava maakunnan alueella. Onnettomuustilanteessa tehtävään tulee hälyttää nopein pelastusyksikkö. Sopimuspalokuntien toiminta on varmistettava. Haluamme, että maakunnan alueella laaja-alaiset onnettomuudet, häiriötilanteet sekä poikkeusolot hoidetaan vahvassa yhteistyössä hyvinvointialueiden, kuntien, poliisin, puolustusvoimien ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä.

OMA HÄME TOIMII YHDESSÄ KUNTIEN KANSSA

Kunnat ovat sote-uudistuksen jälkeen paljosta vastuussa. Kuntien hyvinvointi- ja elinvoimapalvelut sekä sadat kunnissa toimivat järjestöt ovat hyvinvointialueen välttämättömiä yhteistyökumppaneita. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin sairauksien hoito. Työ on ihmisen parasta sosiaaliturvaa.

OMA HÄMEEN TERVE TALOUS ON TULEVAISUUDEN TURVA

Hyvinvointialueen päätöksissä vaaditaan osaamista ja näkemystä, jotta käytettävissä olevat voimavarat käytetään viisaasti. Puhumme taloudesta siksi, että kustannusten nousupaineissa vältämme palvelun heikentämisen ja saamme samalla rahalla laadukkaat palvelut useammalle. Tulevaisuuden palvelut turvataan sillä, että talous on tasapainossa. Emme halua lisätä kansalaisten verotaakkaa, siksi sanomme maakuntaverolle ei.

Koko vaaliohjelmamme löytyy täältä.

….

Tämän viikon eduskunnassa TET-jaksolla minun ja Jessican kanssa oli myös loppilainen Onni Tuominen. Aivan supermahtava nuorimies ja hoiti sellaisia juttuja kuntoon mm. kameroiden ja tekniikan kanssa mitä me emme Jessican

kanssa olleet kuntoon saaneet. Onni on siis nyt ysillä ja haaveena lääkis ja en tainnut ainakaan vielä saada nuoren miehen ajatuksia kääntymään yhteiskuntatieteiden ja politiikan puolelle, vaikka kuulemma eduskunnan tetistä paljon tykkäsikin.

Kiitokseksi Onnille annoin tänään eduskunnan virallisen juhlakravatin, sillä sitä tämä nuorimies tulee vielä tulevaisuudessa joka tapauksessa tarvitsemaan.

Alla vielä Laajasalon Opinton opiskelijoiden tekemä video avustajastani Jessicasta. Jaetaanpa se siis tännekin.

 

 

 

 

Kommentit