Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

Blogi, torstaina 18.11.2021

Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

Tämä kysymys oli eilen esillä toreilla ympäri Suomen maan. Maatalous on ajautunut nyt vakavaan talouskriisiin, eikä toimia tilanteen ratkaisemiseksi ole löytynyt. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti. Samaan aikaan viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei ole noussut.

Yhtälö on kestämätön.

Kävin eilen Narinkkatorilla MTK:n pääkaupungin protestissa ja olihan se pysäyttävä. Maanviljelijät myivät siellä tuotteitaan sillä hinnalla minkä he saavat kyseisistä tuotteista myydessään ne tiloiltaan tukuille ja ruokakaupoille. Loppilainen perunanviljelijä Asko Niemelä myi maan parasta Lopen perunaa ämpärikaupalla eurolla. Luomuruisleivästä viljelijän osuus oli 7 senttiä. Narinkkatorin tapahtumassa tuottajat tarjoilivat myös lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä.  Vapaan kanan munarasioita, 10 kpl isoja munia, myytiin 50 sentillä. Kaupassa nämä vapaan kanan munat maksavat noin 2,90 euroa kilo ja tuo Askon perunoiden kilohinta on noin euron.  Nyt eurolla sai viiden kilon ämpärillisen pottuja.

Ruuan tuotantoketjussa suurin työmäärä tehdään maatiloilla, mutta maanviljelijä saa ruuan hinnasta vain murusia.

Reilua? Ei minustakaan.

Olut pullosta ohran viljelijälle tulee 2,2 senttiä. Olutta ei sentään tällä hinnalla Narinkkatorillakaan myyty. Olisi ehkä jonot olleet turhankin pitkiä.

Me suomalaiset kuitenkin arvostamme onneksi kotimaista ruokaa. Kantar TNS teki haastattelun suomalaisesta ruuasta ja haastatteli noin tuhatta suomalaista.  86 prosenttia oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että Suomessa pitää tuottaa ainakin sen verran ruokaa, että se riittää suomalaisten omaan kulutukseen.  84 prosentin mielestä suomalaisen viljelijän pitäisi saada nykyistä suurempi osuus ruuan hinnasta.

Ostetaan siis suomalaista ruokaa. Ja luodaan myös painetta, että kaupat olisivat reilumpia suomalaista ruuantuottajaa kohtaan. Ja vaaditaan, että myös pääministeri Sanna Marinin hallitus tekisi edes jotain kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuuden pelastamiseksi. Nyt olemme vaarallisella tiellä. Oma ruuantuotanto on nimittäin työllisyyskysymys, ruuan puhtaus ja makukysymys, mutta myös huoltovarmuuskysymys. Tämä pitäisi nyt tämän koronapandempiankin jälkeen lopultakin ymmärtää.

Aamusta tänään jo takana kahvit Lopen Shellin parlamentissä ja sitten vesin puheenjohtajana Valtion Liikuntaneuvoston kokouksen missä käsittelyssä oli tulevien vuosien liikuntapaikkarakentamisen valtiontuet. Tuet ovat putoamassa rajusti ja olen enemmän kuin huolestunut miten voimme jatkossa pitää huolta edes olemassa olevista liikuntatiloistamme saatikka enää rakentaa uusia. Oravan pyörä on lähdössä vakavaa kierteeseen täälläkin.

Nyt seuraavaksi sitten Omakotiliiton juttuja kuulemaan liittyen kotitalousvähennykseen. Monipuolinen päivä näyttää tästäkin tulevan ja illalla sitten vielä Lahteen Lahden Kokoomuksen syyskokoukseen.

Kello 20.35 ja takaisin Helsingissä ja eduskunnassa. Junalla käynti Lahdessa ja olikin mukava pitkästä aikaa nähdä myös syyskokouksessa kokoomusväkeä koolla. Lahden kunnallisjärjestön syyskokous tänään Janne-kabinetissa Salppurilla ja väkeä olikin paikalla todella hyvin. Kokoomus jälleen kiinnostaa ja vetää ja olikin mukava hieman väen kanssa käydä askelmerkkejä kohti aluevaaleja. Hyvältä näyttää ja antaa mennä vaan.

Viestejä tulee nyt aikalailla tästä Marin hallituksen ja keskustan ja vihreiden metsäsekoilusta. Näyttää nyt pahasti, että tämä hallituksen riitely vesittää Suomen äänen EU:ssa ja taksonomian esitys menee läpi. Riitelevä hallitus ei saa ääntään kuuluviin ja Suomen kannalla ei ole lopulta mitään merkitystä. Metsäpolitiikasta olisikin syytä nyt saada eduskunnassa luottamusäänestys. En voi uskoa, että keskusta voisi äänestää pääministeri Sanna Marinille ja hallitukselle tämän jälkeen luottamusta.

Huomenna jatketaan. Aamusta eduskuntaan ja sitten iltapäivällä Paula Risikon kanssa Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa avaamme aluevaalikampajamme. Tervetuloa mukaan.

Kommentit