Kokoomuksen imago ykkönen ja gallup-suosio myös vahvaa – Suomalaisilta vahva viesti, että Marinin vasemmistohallituksen nykymeno ei käy

Blogi, keskiviikkona 17.11.2021

”Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, kokoomusta kannattaisi 21,1 prosenttia suomalaisista.”

Aamun Helsingin Sanomien uutinen oli toivottu, mutta myös odotettu. Kannatuksemme on pysynyt korkealla tasolla nyt jo pidempään ja muutos vuodentakaiseen on merkittävä. Viesti gallupeista on

yhtenevä: Nykyinen Marinin hallituksen vasemmistolainen politiikka ei kelpaa edes hallituspuolueiden kannattajille.

Erityisen tuskaista vasemmistohallituksen tukena oleminen näyttää olevan keskustan äänestäjille. Heistä monista onkin tullut jo entisiä keskustan kannattajia. Annika Saarikon puheenjohtajakaudella keskustan kannatus on sulanutkin ennätyssurkeaksi ja myös kesäkuun kuntavaalien tulos oli sataa vuoteen keskustan huonoin. Nytkin kuukaudessa kannatus vain jatkoi laskuaan ja enää 11,9% äänestäjistä kertoo kannattavansa keskustaa.

Samaan aikaan vihreiden kannatus nyt hieman noussut ja näyttääkin olevan vain ajankysymys, kun vihreät kiilaavat keskustan ohi. Ratkaisevaksi voi hyvinkin nousta Marinin hallituksen lopulta tekemän EU:n metsälinjauksen linja. Jos vihreät tässä pyyhkivät keskustalla pöytää, niin monet ovat arvioineet keskustan syöksyn ja ahdingon vain kasvavan. Metsälinjaus voikin olla keskustalla enemmänkin kuin kuoleman kysymys. Se myös monelle keskeinen arvioidessaan Saarikon asemaa puolueen puheenjohtajana.

Ja ei Vihreidenkään tilanne muutenkaan ole helppo. Yle uutisoi eilen tuoreimmasta puoluebarometristä mm. otsikolla: ”Yle sai käsiinsä tuoreen puoluebarometrin, ja se paljastaa vihreiden ahdingon – puolueen imago romahti heikommaksi kuin pitkään aikaan” ja jatkoi uutistaan, että ”Kokoomuksella on tällä hetkellä paras kokonaisimago suomalaisten keskuudessa. Vihreiden imago on ollut luisussa koko hallituskauden.” Nähtäväksi jääkin, että pystyykö vanhempainvapaalle nyt siirtyvä Maria Ohisalo enää palaamaan puolueen puheenjohtajaksi, vai käykö hänelle kuin Antti Rinteelle sairasloman aikana, että sijaisesta tuleekin varsinaista suositumpi?

Tässä vielä tuoreimman HS-gallupin luvut ja muutokset edelliseen Hesarin gallupiin. Merkille pantavaa tässä se, että vaikka järjestys onkin aikalailla sama, niin tässä demareille mitattiin hienoista nousua, kun muiden tekemät gallupit näyttivät aikalailla samalta ajalta laskua. Gallupit ovat gallupeja, mutta suuntaa ne kertovat ja nyt ne merkit selvät; kansa ei nykyistä vasemmistohallituksen menoa sulata ja muutosta halutaan.

Kokoomus 21,1% (-0,1)
SDP 19,4% (+0,9)
PS 18,0% (+0,2)
Keskusta% 11,9 (-0,6)
Vihreät% 10,5 (+0,4)
Vasemmistoliitto% 7,6 (-0,1)
RKP 4,3% (-0,2)
KD 3,3% (-0,3)
Nyt Liike puolue 2,1% (-0,1)
Muut 1,8% (-0,1)

Ja muistetaan aina se, että gallupit mittaavat menneisyyttä. Mikä on tilanne tänään ja mikä se on huomenna niin sen ratkaisee tekemämme politiikka ja sitä joka päivä arvioivat suomalaiset. Kannatus on ansaittava joka päivä uudelleen.

Kello 21.28 ja päivä paketissa. Hieman päivän aikataulut muuttuivat, mutta niistäkin selvittiin. Lopulta myös saatiin Marinin hallituksen EU:n metsäkantakin. Uskomaton sotku siitä tuli ja tämäkin päätös rumasti myöhässä. Tosiasia on, että enää Suomen kanta ei ehdi EU:ssa metsäpolitiikkaan vaikuttamaan ja EU jyrää Suomen. Lopulta tämänpäiväinen päätös oli suora hylsypäätös, sillä sillä ei ole minkäänlaista vaikutusta enää EU:ssa. Voi siis todeta, että kannasta huolimatta tässä pisimmän korren veti Vihreät, jotka pitkittivät Marinin hallituksen kannanmuodostuksen yli aktiivisen vaikuttamisen ajan ja saivat näin tosiasiallisesti Suomelta ”tuen” ei-kirjeessä haluamalleen metsäpolitiikalle. Päätäntä valta maamme metsistä siirtyy isolta osin EU:hun ja byrokratia lisääntyy myös pienten metsäpalstan omistajille kohtuuttomasti. Iso epäonnistuminen hallitukselta ja valitettavasti tässä jallitettiin keskustaa taas kerran aikalailla rumasti.

Huomenna sitten uusi päivä ja katsotaan mitä se tuo tullessaan. Ja mukava myös pitkästä aikaa mennä syyskokousvieraaksikin eli huomenna Lahden Kokoomuksen syyskokous ja siellä ilo pitää poliittinen tilannekatsaus. Siinä riittääkin kerrottavaa.

Kommentit