Lunta satelee – Pääministeri Sanna Marinin toiminta koronakriisin hoidossa saa entistä oudompia piirteitä

Blogi, sunnuntaina 21.11.2021

Maamme koronan hoito alkaa paljastua rumalla tavalla. Kriisin keskellä meille uskoteltiin, että pääministeri Sanna Marinin johdolla hallitus tekee aina sen mitä asiantuntijat suosittavat ja tälle asiantuntijalinjalle haettiin myös oppositiolta tukea ja yksituumaisuutta. Halusimmekin tukea hallitusta vaikeassa koronakriisissä ja kun puheissa vakuutettiin, että asioiden hoitoon ei sisälly politiikkaa ja poliittisia valintoja, niin meille asiantuntijalinjaksi esiteltyä linjaa oli kohtuullisen helppo tukea. Nyt kuitenkin nämä näyttävät paljastuvan pala palalta vain puheiksi.


Moni on kysynys, että pitäisikö pääministeri Sanna Marinin nostaa jo käsi virheen merkiksi ylös ja vähintään pyytää anteeksi HVK:n eroamaan pakoteltulta toimitusjohtaja Tomi Lounemalta?
Kuvituskuva. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Vakavimmalta tällä hetkellä näyttää jo omana aikanaankin kysymyksiä herättänyt maskiasia. Silloin jo puhuttiin maskigatesta ja nyt tämän asian taustat alkavat selvitä tutkivan journalismin myötä. Räikeimmäksi toistaiseksi julkitulleeksi asiaksi tässä näyttää paljastuvan se miten pääministeri Sanna Marinin hallitus teki Huoltovarmuuskeskuksen syntipukin vaikeassa tilanteessa. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema käytännössä laitettiin eromaan.

Eilen Iltasanomat uutisoi juttunsa paljon paljastavasti: ”Nyt puhuu HVK:n ex-toimitus­johtaja Tomi Lounema erostaan: ”Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa”.

Marin oli itse kertonut julkisuuden kautta keväällä 2020, että Lounema ei enää nauttinut pääministerin luottamusta. Viesti oli siis täysin selvä ja tarkoituksella julkisuuden kautta hoidettu. Marin totesi Iltalehdelle 10.4.2020, että…

”Huoltovarmuuskeskus toimii työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa ja työministeri Tuula Haatainen (sd) arvioi toimitusjohtajan aseman pyytämänsä selvityksen perusteella. Pääministerin luottamusta toimitusjohtaja ei enää nauti”.

Eilen kuitenkin pääministeri Sanna Marin (sd.) väisteli omaa ratkaisevaa rooliaan toteamalla, että ”Hänhän itse irtisanoutui omasta tehtävästään”.

Tähän Lounema vastasi kuitenkin yksiselitteisesti IS:ssä eilen, että ”Lisäksi kansliapäällikkö Jari Gustafsson soitti (10.4.20221) minulle, ja sanoi, että tässä käy näin. Kun kysyin, onko tässä muuta vaihtoehtoa, hän sanoi, että jos en itse lähde, niin seuraavassa valtioneuvoston istunnossa vaihdetaan. Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa.” Kysymys kuuluukin, että toimiko kansliapäällikkö tilanteessa laillisesti soittaessaan HVK:n toimitusjohtajalle kyseisen puhelun, jonka seurauksena Lounema oli pakotettu eroamaan?

Kysymys onkin päivä päivältä ajankohtaisempi ja vakavampi. Meillä löytyy oikeuskäytäntöä sellaisista tapauksista, joissa työntekijä on toki Louneman tapaan teknisesti irtisanoutunut itse, mutta myöhemmin tuomioistuin on päätynyt siihen, että irtisanominen on ollut laiton. Puhutaan myös pakottaminen -rikosnimikkeestä. Tässä yksi tämänkaltainen esimerkki missä työntekijä ns. savustettiin ulos. Tämän tapauksen arviointi tästäkin kulmasta pitäisi nyt oikeusasiamiehen arvioida. Ja samalla Marinin, ministeri Haataisen ja myös ex-kansliapäällikkö Gustafssonin toimet.

Itse en usko, että tämän tapauksen kaikki puolet on edes vielä selvillä. Se on kuitenkin selvää, että HVK:n johto mukaan lukien Lounema eivät ole asiassa toimineet väärin. 4.11.2021 kerrottiin nimittäin syyttäjän ratkaisusta, minkä mukaan HVK:n entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema, ex-hallintojohtaja Asko Harjula ja ex-osastonjohtaja Jyrki Hakola eivät saaneet syytteitä luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Nyt katse kääntyykin näin ollen pääministeri Sanna Mariiniin, ministeri Tuula Haataiseen ja tilanteen poliittisiin päätöksiin.

Ylellä oikeuskansleri Tuomas Pöysti kommentoi HVK-tilannetta keskiviikkona toteamalla, että ”Sen verran sanoisin, että myöskin poikkeuksellisissa oloissa pitäisi jaksaa noudattaa normaalia prosessia eli selvittää ja kuulla osapuolet ja sitten vasta tehdä voimakkaita johtopäätöksiä”.

Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea ja minkälaista politiikkaa kriisin keskellä tehtiin?

Toivottavasti totuus saadaan selville.

…..

Lämpimät onnittelut Vuoden Yrittäjä Jaana Toivonen ja Jaanan Taksi!

Pieni paluu vielä myös eiliseen. Lopen Yrittäjäjuhla oli upea ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen piti erinomaisen juhlapuheen kuntien haasteista ja mahdollisuuksista. Minnalla hyvä ja realistinen kuva myös Lopesta ja jakoi isolta osin samoja huomioita joita minä kuntamme tervehdyksessä esille toin. Lämpimät onnittelut vielä Jaana Toivoselle. Jaanan

Taksi palkittiin eilen Vuoden 2021 Yrittäjänä ja täytyy todeta, että ei todellakaan mennyt hutiin. Upea yrittäjätarina ja parasta mahdollista palveluyrittäjyyttä. Lämpimät onnittelut siis Jaanalle vielä täälläkin. Onnea myös Mikkolan Saulille juhlassa saamasta Yrittäjien ansiorististä. Hieno yrittäjätarina senkin ristin takana ja Ford-merkkihuoltona myös erinomainen esimerkki palvelualan yrittäjyydestä. Onnea!

Iso kiitos siis vielä Lopen Yrittäjille Jarmo Laukkasen johdolla upeasta juhlasta. Oli kiva saada jälleen olla mukana ja juhlassa nostimme myös omalla pöydällämme maljan myös minun omalle yritykselleni, mikä juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan.

Yrittäjyys kantaa Suomea!

Kello 23.00 ja ei se lumi vielä maahan sentään jäänyt. Nyt kuitenkin muutama aste jo pakkasella ja ennuste lupailee valkoista maahan asti jo alkavalla viikolla. Toivotaan, että Pekka Poudan lupaukset varmempia kuin nykyisen Marinin hallituksen 🙂

Tänään pieni luontoretki Pekkalaan ja linnuille lisää ruokaa. Ja sitten illalla Hämeenlinnan Nummikeskuksella kummityttö Elisan Häme Starsin B-tyttöjen peli Kokkolaan vastaan. Ja pitkän kaavan mukaan mentiinkin ja voitto vasta rankkaiden jälkeen. Jännä peli siis jälleen. Mutta nyt huomista kohden. Aamusta ensin Riihimäen seudun kansanedustajien kanssa Riihimäen Sairaalalle ja sitten yritysvierailu Maakylään NB-Seinälle. Mielenkiintoinen viikonavaus siis jälleen luvassa.

Ja näyttää tämä HVK-soppa vaan sakenevan. Saa nähdä mitä kaikkea Marinin ja Kiurun ympäriltä vielä koronakriisin hoidosta oikein paljastuu. Ja samaan aikaan tartuntamäärät näyttävät rajua nousua. Ei se tainnutkaan mennä ihan niin hyvin kuin on hallituksen rivit hehkutelleet. Ja surullista se, että tästä kärsii nyt koko maamme ja ennen muuta tuplarokotetut ja sairaat.

Kommentit