Aluehallinto haastaa laadukkaat sote-palvelut – Tutustumassa myös NB-Seinään yritysvierailulla

Blogi, maanantaina 22.11.2021

Koronatauon jälkeen pyöräytimme tänään käyntiin jälleen Riihimäen seudun kansanedustajien vierailu- ja tutustumiskäynnit. Isäntänämme nyt ensimmäistä kertaa myös Riihimäen uusi kaupunginjohtaja ja Jere Penttilä ja tutulla triolla matkassa. Ensimmäinen kohde pienen tauon jälkeen olikin sitten enemmän kuin ajankohtainen Riihimäen sairaala. Sote-aluehallinto tulee kovalla vauhdilla ja nyt on tärkeä hahmottaa mitä tällä sektorilla Hämeessäkin tulee tapahtumaan. Selvää on se, että uuden hallintorakenteen rakentelu tulee syömään entisestään resursseja ja aikalailla selvää on myös se,

että aluehallinto tulee palveluita keskittämään. Eniten huolissani olenkin palveluiden ruuhkautumisesta, yksipuolistumisesta, mutta myös ennen muuta maaseudun palveluiden alasajosta. Ja jos ulos kaikesta kehityksestä ideologisista syistä poissuljetaan hyvin palveluita kehittäneet yritykset, niin pahaa pelkään, että palveluita ei saada edes uutta teknologiaa hyödyntäen maaseudulle. Esimerkkinä kannattaa tutustua vaikkapa Päijät-Hämeen tekemiin ratkaisuihin, joiden myötä siellä jonot lääkäreihin on saatu pois, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kustannuksia on saatu hillittyä. Näyttääkin siltä, että vain terveysministeri Krista Kiuru on pettynyt tehtyyn ratkaisuun. Ideologiaa.

Riihimäellä Hämeen sairaanhoitopiirin ajankohtaisia asioita meille esittelivät sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta ja johtajaylilääkäri Sally Leskinen. Hyvä katsaus nykytilanteeseen ja myös koronatilanteeseen, mutta myös Hämeen sote-alueen tulevaisuuteen. Nyt onkin äärimmäisen tärkeää, että saamme aluehallintoon mukaan vahvan edustuksen pitämään hyvien palveluiden puolta ja puolustamaan myös kolmannen sektorin ja muidenkin sote-toimijoiden asemaa. Vaikka julkisenpuolen tuleekin kantaa peruskiven tapaan soten suurin vastuu, niin olisi kertakaikkisen typerää murentaa sitä osuutta mikä jo nyt toimii mm. kela-korvausten kautta tai työterveyden kautta. Ja siksi esimerkiksi paövelusetelit pitää ottaa Hämeessä laajasti käyttöön ja aina myös silloin, kun uusi tuleva seitsemän vuorokauden hoitotakuu ei julkisen puolen toimesta täyty. Tämä pitää olla jokaisen suomalaisen oikeus jatkossa.

Hyvät sote-palvelut pitää olla jokaisen suomalaisen perusoikeus eikä vain harvojen etuoikeus.

Erittäin antoisa ja tietorikas aamu Riihimäellä kollegoitteni Päivi Räsäsen ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa. Tehtävää tälläkin saralla riittää.

NB-Seinä kurkottaa Etelä-Lopelta ruuhka Suomeen

Riihimäeltä sitten ajelin eteläisimpään Hämeeseen eli Maakylään. Siellä huikean kasvutarinan on tehnyt Nurmijärveltä aikanaan meille muuttanut NB-Seinä. Pääsin tutustumaan laajaan tehdasalueeseen yhdessä yrityksen omistajan ja johtajan Arto Hakalan johdolla. Mukana kierroksella olivat myös Leevi Launonen ja Mauri Päivinen ja sainkin erinomaisen hyvän

perehdytyksen suurimman kasvuyrityksemme tilanteeseen. Ja sitä kasvuahan tämä yritys hakee nimenomaan sieltä ruuhkaisimmasta kasvu Suomesta eli sieltä missä betonia nytkin tarvitaan.

NB-Seinä työllistää nyt alueella reilusti toistasataa henkeä ja itseasiassa on tekemässä jälleen uutta laajennusta alueelle. Korkeiden kerrostalojen seinäelementtejä Maakylässä syntyy päivittäin noin 50 seitsemänä päivänä viikossa. Ja nyt alueelle on nousemassa myös uusi NB-Elementti, mikä alkaa tehdä ontelolaattoja ja tullee työllistämään alueella lisää noin 30-40 henkeä. Tutuista alkukirjaimista huolimatta elementtitehdas on eri yritys ja eri omistuksessakin. Mutta kasvu vetää tekijöitä alueelle ja työpaikkoja syntyy.

Olemmekin Lopella saaneet viime vuosina erittäin hyviä onnistumisia yrityspuolella. NB-Seinä valitsi aikanaan paikakseen eteläisimmän osamme eli Maakylän ja samalla alueella toimii myös mm. Lakan Betoni. Nyt kasvua on haettu myös itärajaltamme eli Silmänkannan työpaikka-alue kasvaa myös hyvää vauhtia. Nyt siellä toimii jo Järki-Saneeraus ja Kuljetusliike Nousiainen ja seuraavaksi alueelle rakentuu Suomen Rengaskierrätyksen toimitilat. Ja ensi vuonna on tarkoitus saada myös uusia pienempiäkin yritystontteja tarjolle Jylhäkumpu kakkoseen eli Launosten Tokmannin läheisyyteen ja kartoitamme myös uusia yritystontteja Etelä-Lopeltakin eli juuri Läyliäinen-Maakylä -sektorilta.

Lämmin kiitos vielä Artolle ja koko NB-Seinän väelle enemmän kuin antoisasta yritysvierailusta. Ja myös työvoiman saatavuuskysymykset nousivat täälläkin esille ja muutkin rakennusalan ajankohtaiset.

Vauhdikas päivä ja viikonavaus. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Kommentit