Lopen kunnan talousarvioinfo – Vahva katse tulevaisuuteen

Blogi, tiistaina 23.11.2021

Talous on vakaalla pohjalla.

Näillä sanoilla aloitin tänään aamulla kotikuntani Lopen talousarvioinfon. Saimme viikko sitten kunnanhallituksen esityksen valmiiksi ja nyt se etenee sitten kunnanvaltuuston päätettäväksi. Olemme pyrkineet hoitamaan taloutta mahdollisimman hyvin ja myös kuluvalta vuodelta odotetaan koronavuodestakin huolimatta jopa noin miljoonan euron ylijäämää. Yli kymmenen vuotta olemme tehneet ylijäämäisiä tilinpäätöksiä ja näin pystymme katsomaan luottavaisemmin mielin myös aluehallinnon jälkeiseen aikaan. Toki aluehallinto tulee koko kuntakenttää rajusti haastamaan ja tuo meillekin haasteita, mutta perusta on hyvällä tolalla.

Ensi vuodeksi päätimme jo kunnanvaltuustossa pitää kuntaveromme ja kiinteistöveromme ennallaan. Alentamiseen ei vielä ollut mahdollisuuksia, mutta sitäkin tulee arvioida, kun sote siirtyy alueille ja muutenkin saamme perusasioita parempaan asentoon. Meidän kuitenkin ihan keskeinen, kriittinenkin, menestystekijä on se miten asukaslukumme kehittyy. Tältä vuodelta luku näyttää -73 ja tämä kehitys pitää saada kääntymään. Ja tätä taklataksemme tulemmekin ensi vuonna rakentamaan kunnallistekniikan ja saattamaan näin myyntikuntoon mm. Launosten Marjarinne II -asuntoalueen useamman kymmenen omakotitalotonttia. Samaan aikaan uudistamme Vanhan Eetilän eli Ikikumin alueen kaavan niin, että alueelle voisi tulla jatkossa pienempiä noin 600m2 helpomman asumisen omakotitalotontteja ja myös perheille soveltuvaa rivitaloasumista. Myös kirkolla valmistellaan Ilkko II ja ennen muuta sen kunnan omistaman Lähdemäentien varren kaavoitusta. Ja näiden taajama-alueiden tonttien lisäksi lisäämme myös panoksia haja-asutusalueiden ja kylien rakennuspaikkatarjontaan. Toivotaan, että tästä löytyy avaimia muuttotappionkin taklaamiseksi. Ja Läyliäisillähän meillä on edelleen taajamistamme eniten valmiita myytäviä tontteja.

Mutta tarvitaan myös työpaikkoja. Eilen kävin NB-Seinällä Maakylässä. Yritys työllistää jo 120-130 työntekijää ja kasvaa koko ajan. Samalle alueelle rakentuu nyt myös ensi vaiheessa noin 30-40 henkeä työllistävä toinen yritys eli NB-Elementti. Alue siis kasvaa ja menestyy hyvin, kun tien toisella puolella toimii lisäksi vielä mm. Lakan Betoni. Myös Silmänkannon työpaikka-alue rakentuu ja tavoite on, että ensi vuonnakin sinne saadaan uuttaa toimintaa ja lisää työpaikkoja rajusti kasvana Järki-Saneerauksen ja Kuljetusliike Nousiaisen seuraksi. Ja uusia pienempiä yritystontteja rakennamme myyntikuntoon Jylhäkumpuun Launosiin ja haemme myös uusia yrityspaikkoja Läyliäinen-Maakylä -akselilta.

Mutta samaan aikaan, kun panostamme asumiseen ja työpaikkoihin, niin meidän tulee huolehtia myös peruspalveluiden vahvistamisesta. Lisäämme ensi vuonna vakinaisen lapsi- ja perheohjaajan antamaan matalan kynnyksen palvelua lapsiperheille. Vakinaistamme myös koulutoimessa toimivan psykiatrisen sairaanhoitajan ja lisäämme neljä hoitajaa vanhustenhoitoon. Loppi saavuttaa siis näin jo ensi vuonna 0,7 sitovan hoitajamitoituksen. Lisämme myös sosiaalityöntekijän perusturvapuolelle ja varaamme myös 160 000 euroa lääkäripalveluiden saamiseksi Lopelle. Kunnanhallitus on esittänyt, että lääkärit palkattaisiin aiemmin suunnitellun syyskuun sijaan Lopelle jo maaliskuun alusta. Tästä kokonaisuudesta nyt valmisteluvastuu perusturvatoimellamme yhdessä Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymän.

Lisäämme myös ensi kesällä resursseja kesätoritoimintaamme ja myös liikuntatoimi saa tulevalle suvelle yhden kesätyöntekijän lisää. Hallinnon ja viestinnän kesätyöntekijä tulee myös osaltaan vahvistamaan mm. some-markkinointiamme kesätorikoordinaattorin toiminnan lisäksi. Panostuksia siis laitetaan myös toimintaan ja arjen viihtyvyyteen.

Itse nostin kunnanhallituksen puheenjohtajaksi tullessani esille myös kuntamme yleisilmeen kohentamisen. Tätä on jo nyt tehty ja tehdään ensi vuonna lisää. Tavoite on, että saamme lisää penkkejä, kukkia ja kauniimpia virheralueita kuntaamme. Itse uskon, että myös tällaisilla jutuilla on merkitystä kuntamme kasvuun, mutta ennen muuta täällä viihtymiseen.

Mutta isoja ovat myös ensi vuoden investoinnit. Läyliäisten uusi paloasema lähtee rakentumaan alkuvuodesta ja myös kirkolle tehtävä uusi Urheiluhalli on saanut jo rakennusluvan ja rakentaminen alkaa näinä aikoina. Nämä on isot tulevaisuusinvestoinnit ja tällaisiinkin on varaa siksi, että taloutta on hoidettu hyvin ja esimerkiksi vuodesta 2017 lähtien kuntamme velkamäärää on pystytty vähentämään. Vuosina 2014-2016 se mm. isojen koulu- ja esiopetusinvestointien myötä kasvoi. Ensi vuonna Lopelle on tarkoitus rakentaa myös yhteishankkeena uusi Eedilä eli ajanmukaiset vanhustenhoidon tilat koulukeskuksen läheisyyteen. Isoja juttuja, mutta sen jälkeen onneksi suunnitelmavuotemme ovat investointienkin näkökulmasta hieman kevyempiä taas.

Näistä aiheista tänään aamulla puhuin myös medialle kuntamme talousarvioinfossa yhdessä kunnanjohtaja Mikko Salmelan ja talous- ja hallintojohtaja Jenny Saarelan kanssa. Valtuusto saa esityksemme seuraavaksi arvioitavakseen ja siitä sitten kohti uutta vuotta.

Nyt eduskunnassa jo ja pian alkaa valiokunnat ja sielläkin talousasioita pöydällä. Tavoite muute perjantaina vielä esitellä myös Kokoomuksen vaihtoehtobudjettikin. Eli kotikuntaa ja valtakuntaa. Taas mennään.

Janakkalan Rehakan kautta kotio

Pitkä päivä päättyi tänään tiistaina Maanantaikerhon vieraaksi Janakkalan Rehakkaan. Pari tuntia politiikan keskustelua ja todellakin mentiin aiheet laidasta laitaan. Näitä hetkiä ja keskusteluja on myös tämän koronavihulaisen aikana kaivannut. Onneksi tänään taas päästiin ääneen, kuuntelemaan ja keskustelemaankin.

Eduskunnassa tänään normaali valiokuntapäivä ja sitten täysistunossa esillä mm. talousasioita ja kriisinhallintaan. Ensimmäisestä ei juuri kiitettävää löytänyt, mutta kriha-puolella oli syytä ja aihetta kiittää puolustusministeri Antti Kaikkosta erinomaisesta työstä rauhanturvaajien kuntoutusrahojen leikkauksen perumisessa. Tämä oli tyyppiesimerkki casestä, missä yhden kriha-kaverin yhteydenotto ja huolen esilletuominen johti yllättävän nopeasti toivottuun lopputulokseen. Lämmin kiitos siis Turelle ja myös koko rauhanturvaaja- ja krihaväelle. Kanssanne on upea tehdä. Yhdessä ja yhteistyöllä ja aina Suomi kylki edellä.

Huomenna jatketaan ja eduskunnassa myös välikysymyskeskustelu. Saa nähdä jos edes ulkoisen turvallisuuden uhat ja sisäisen turvallisuuden välinpitämättömyys saisi tämän vasemmistohallituksen kaatumaan. Siitä toivo jälleen kerran keskustan suunnassa. Ilman keskustaa ei olisi tätä hallitusta eikä näitä rajapuolen huoliakaan. Ne olisi jo muunlaisella hallituspohjalla korjattu.

 

 

Kommentit