Miksi itärajamme pitävyydestä ei haluta huolehtia? – Hätätilatoimivaltuus pitää säätää NYT!

Blogi, keskiviikkona 24.11.2021

Valko-Venäjän toimet Puolassa haastoivat rajulla tavalla koko EU:ta. Maan diktaattori Aljaksandr Lukašenkan määräyksellä rajalle kuljettiin ihmisiä ja heitä pakotettiin eteenpäin, jopa aseilla saattaen. Paremman elämän toivossa liikkeelle lähteneet ihmiset joutuivat rumalla tavalla tietynlaisen ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhreiksi. Nyt ainakin toistaiseksi heidät on siirretty ”säilöön” jonkinlaisiin varastohalleihin Valko-Venäjällä ja mielenkiintoista nähdä missä heitä seuraavaksi käytetään? Toiminta oli tyyppiesimerkki tämän päivän hybridivaikuttamisesta. Valko-Venäjä koettelee näillä toimillaan EU:n sietokykyä, kestävyyttä, yhtenäisyyttä ja myös sitä pystyykö länsimaat erottamaan tällaisen hybriditoiminnan aidosta, aitojen pakolaisten, oikeudesta hakea turvapaikkaa. Lukašenka saa toiminnallaan EU:n näyttäytymään jopa kaksinaismoralistiselta, vaikka siitä ei tietenkään tässä ole kyse.

Jouduimme itse Raja-Joosepissa vastaavan Venäjän hyökkäyksen kohteeksi vuonna 2015. Tuolloin tilanne ratkesi diplomatian keinoin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja sisäministeri Petteri Orpon (kok) venäläisten kanssa käymien

neuvotteluiden jälkeen. Tuolloin myös päätettiin, että tämä ei saa toistua. Lainsäädännön uudistaminen laitettiin kokoomusministereiden johdolla liikkeelle, mutta jostain syystä hallituksen vaihduttua ei pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus enää uudistuksia halunnutkaan viedä eteenpäin? Nyt on hukattu vuosia ja uusi ihmisiä hyväksikäyttävä hybridihyökkäys voi olla meidänkin 1400 km itärajalla edes piankin. Ensimmäisiä Valko-Venäjän kautta kiertäviä ihmisiä onkin jo ylittänyt Suomenkin rajan.

Saksalainen Die Welt -lehti kertoikin joku aika sitten haltuunsa saamien salaisten EU-asiakirjoihin viitaten, että Suomi ja Saksa olisivat siirtolaisten pääasiallisina kohteina Euroopassa. Komission asiakirjassa arvioidaan myös, että Venäjän merkitys rajalle tuotavien turvapaikanhakijoiden kuljetuksessa voisi kasvaa. Ihmissalakuljetuksissa käytettäisiin ehkä mm. Viron ja Latvian rajalla sijaitsevaa Pihkovan lentokenttää. Vaikka nyt tilanne näyttääkin rauhoittuneen, niin ei tätäkään skenaariota kannata unohtaa tai ainakaan jättää tekemättä tarvittavaa sen estämiseksi.

Ongelmaiseksi tilanteen meillä nyt tekee se, että lainsäädäntöämme ei siis ole haluttukaan nyt saattaa ajan tasalle. Laki ei siis meillä mahdollista turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämistä edes tällaisissa hybridivaikuttamisen tapauksissa, missä viattomia ihmisiä käytetään hyväksi. Tästä syystä olimmekin pakotettuja jättämään maamme hallitukselle välikysymyksen ja vaatimaan toimia rajaturvallisuuden varmistamiseksi. Tänään eduskunta tätä välikysymystä ja huoltamme käsitteli ja me vaadimme, että viranomaisille pitääkin saada nopeasti ns. hätätilatoimivaltuus, jolla EU:n pitkä ulkorajamme voidaan sulkea tilapäisesti kokonaan jopa turvapaikanhakijoilta. Tämä on mahdollista saattaa eduskunnassa voimaan viikoissa. Tänään kuitenkin on näyttänyt käyvän selväksi, että tällaista ei nopeutetulla aikataululla haluta tehdä ja luulenpa, että ei nykyhallitus tällaista edes halua?

Tämän lisäksi olemme kokoomuksesta edellyttäneet, että Marinin hallitus jatkaa lainsäädännön korjaamista ja tarkentaa kaikki mm. valmiuslain hybridivaikuttamiseen liittyvät kohdat. Lainsäädännön tulee antaa keinot estää kaikki ns. vihamielisen hybridivaikuttamisen toimet. Valmiuslain muuttaminen vie kuitenkin enemmän aikaa, sillä se vaatii perustuslain mukaisen käsittelyn ja siksi tuo hätätilatoimivaltuus tuleekin säätää erillisenä ja kiireisenä.

Mitä idän puolelta tapahtuu seuraavaksi? Siirtyykö operaatiot Baltiaan ja pahimmillaan myös meidän itärajalle? Tätä emme varmaksi tiedä ja siksi tähän tulee varautua nyt. Lainsäädännön korjaamiseen ei ole enää silloin aikaa, kun tuhannet ihmiset rynnivät yli raja-asemilta. Kokoomuksen aloittama ja pitkälle valmistelema lainsäädäntöpäivitys tulee saattaa kuntoon.

Nyt pitää tehdä siis täysin selväksi, että meitä ei ole mahdollista painostaa tällaisella epäinhimilliselläkään tavalla.

Kello 19.41 ja eduskunnan välikysymyskeskustelu paljasti ja vahvisti sen, että nykyinen pääministeri Sanna Marinin hallitus ei halua varmistaa itärajan pitävyyttä ja ottaa käyttöön tätä tarvittavaa hätätilatoimivaltuutta. Kun hallituspuolueiden edustajien ja ministereiden puheenvuoroja nyt kuunteli, niin ei voinut kuin ihmetellä millaisella tavalla ja tyylillä he turvallisuudesta huolta kantavia oppositiopuolueita vastaan hyökkäsivät. Tämän keskustelun jälkeen voi kuitenkin todeta, että olemme varoittaneet, yrittäneet ja kaikkemme tehneet. Seuraavaksi ja tulevasta vastuu on 100% SDP:n, Keskustan ja muiden hallituspuolueiden harteilla.

Perjantaina eduskunta äänestää vasemmistohallituksen luottamuksesta. Vielä on toivoa jäljellä, että keskustalaisista ainkin riittävä ovat äänestäisi rajaturvallisuuden puolesta ja epäluottamusta hallitukselle. Mutta taitaa olla niin, että kaikki muu nyt ajaa tämän edelle. Valitettavasti.

 

Kommentit