Alkaako Suomi toimia rokottamattomien ehdoilla? – Rajoitustoimet tulee kohdistaa ei rokotettuihin

Blogi, torstaina 25.11.2021

Alkaako Suomi toimia rokottamattomien ehdoilla?

Tämä kysymys on hiipinyt väistämättä mieleen, kun on seurannut viime päivien tilannetta. Näyttää yhä todennäköisemmältä, haluamme sitä myöntää tai emme, että yhteiskuntamme alkaa toimia tietyllä tavalla rokottamattomien ehdoilla. Kahden rokotuksen ja 80 prosentin rokotekattavuudenhan piti olla portti takaisin vanhaan normaaliin, mutta nyt näyttää yhtä selvemmin siltä, että jo selvästi alle viidennes aikuisväestöstä pitää käytännössä ”panttivankinaan” muuta yhteiskuntaa. Jos rokotteita tämä ryhmä ei ota niin tämähän jatkuu maailman tappiin. Tämä ei ole toivottava eikä hyväksyttävä kehityssuunta. Lisätoimet ja rajoitukset tulee luonnollisesti kohdentaa vain rokottamattomiin. Koronapassin, eli tuplarokottamisen, tuoreen koronatestin tai sairastetun koronan tulee olla avain normaaliin arkeen. Sen tulee se myös varmistaa.

Itse joudun valitettavasti suhtautumaan hyvin kriittisesti siihen, jos pääministeri Sanna Marinin hallitus ministeri Krista Kiurun johdolla tulee lisäämään uusia kaikkia suomalaisia koskevia rajoituksia. Tämä suhtautumiseni perustuu siihen tosiasiaan, että kaikkia mahdollisia keinoja ei ole haluttu ottaa muuten käyttöön. Yhtenä tällaisena olisi kovennettu koronapassi. Kovennettu koronapassi siis tarkoittaa sitä, että koronapassi ei ole vain passi päästä eroon määrätyistä koronarajoituksista vaan passi, mitä voidaan käyttää myös sisäänpääsyn edellytyksenä. Koronapassia voisi siis vaatia ravintoloiden lisäksi teatterit, elokuvateatterit, urheilutapahtumat, museot, erikoiskaupat ja muut ja näihin pääsisi tämän jälkeen vain rokotettuna, taudin sairasteena tai ehkä myös tuoreella koronatestillä sisään. Osassa maita ei edes nimittäin negatiivinen koronatestikään enää ole ollut ovia avaava tekijä, mutta itse siitä pitäisin meillä kiinni ainakin toistaiseksi.  Tämän lisäksi maskipakko olisi voimassa siellä missä koronapassia ei vaadittaisi eli ruokakaupoissa, apteekeissa, joukkoliikenteessä yms.

Lopputulemma ja tie ulos tästä kaikesta, kun on kuitenkin lopulta vain rokottaminen.

Tilanne ratkeaa vain rokotuksilla. Ja rokotekattavuus pitää saada nykyistä huomattavasti korkeammalle tasolle. Ja sen rinnalla tietenkin edelleen käsihygienia ja varovaisuusperiaate ovat avaintekijöitä tästä tilanteesta ulos.

Mutta se, että osa ei vain halua ottaa rokotetta on mahdoton tilanne. Enkä nyt puhu heistä, joilla on terveydellinen este rokotteelle. Yli 80% väestöstä, jotka ovat kansalaisvelvollisuutensa hoitaneet joutuvat kärsimään vähemmistön, alle viidenneksen, usein valitettavasti vain saamattomuudesta ja joskus jopa piittaamattomuudesta.

….

Kello 22.46

Ja upeasta Suomen Metsästäjäliiton 100v Riistagaalasta kotiin. Oli hienoa saada kutsu upeaan juhlaan Hotelli Presidenttiin ja täytyy sanoa, että kyllä oli myös mielenkiintoiset ja antoisat esitelmät. Juhlaesitelmän piti Suomen ja maailman tulevaisuuden kuvista Sitran yliasiamies Jyrki Katainen ja toisena kuulimme illallisen lopulla Sauvalan Kartanon Heikki Sauvalan puheenvuoron kaupallisista jahdeista Suomessa ja niiden ongelmista ja haasteista.

Lämmin kiitos vielä Metsästäjäliitolle kutsusta ja hienosta illasta. Yhteinen työmme metsästyksen ja maamme riistakantojen eteen jatkuu. Nyt toiselle sataselle.

Päivä eduskunnassa oli hämmentävä. Kyselytunnilla hallitus jälleen kiemurteli ensin isojen polttoaineveron korotustensa kanssa ja sen jälkeen keskinäisen riitelynsä ympärillä liittyen maakuntaveroon. Marin sanoi selvästi, että hänen hallituksensa jatkaa maakuntaveron valmistelua ja tämä oli tärkeä tieto myös aluevaaleja ajatellen, Kolmas käsi on siis tulossa kukkarolle kunnan ja valtion lisäksi, jos nykyisen hallituksen ja SDP:n ja keskustan tahto toteutuu. Aiemmat tämän viikon puheenvuorot paljastuivat siis puhtaiksi aluevaalibluffeiksi. Aikamoista.

Mutta nyt kello jo paljon ja huomenna jatketaan. Koronatilanne näyttää koko ajan pahemmalta ja huomenna taidetaan Hämeessä ryhtyä jo perumaan myös tilaisuuksia ja tapahtumia. Koronapassista ei siis ole meille mitään hyötyä eikä näköjään myöskään kahdesta rokotteesta. Aikamoista.

 

 

 

 

 

Kommentit