Polttoaineveron kiristäminen osuu huonoimpaan mahdolliseen saumaan – Marinin vasemmistohallitus kiristää keskustan tuelle bensan ja dieselin verotusta 1.8.2020

Blogi, lauantaina 25.07.2020

Kuluva koronakesä on näkynyt kotimaanmatkailussa myönteisenä nosteena. Eilen illalla juttelin Vanajanlinnan omistajien Pekka Vihman ja Mika Walkamon kanssa siitä miten Vanajanlinna ja sen yhteydessä toimiva Linna Golf ovat selviytyneet pahimman yli. Nyt hieman näkyy jo valoa ikkunassa ja eilisten kesäjuhlien jälkeen tänään linnalla tanssitaan kesän ensimmäisiä häitä. Myös golfin puolella on riittänyt vilskettä ja upea linna on ollut monina päivinä täyteen myyty kotimaanmatkailun piristymisen myötä. Tämä perheiden matkailu, mitä itsekin tällä viikolla perheen kanssa harrastin Pohjanmaalla, ei tule kuitenkaan pelastamaan matkailu- ja ravintola-alaamme. Kesälomat on pian vietetty ja aikuiset palaavat töihin ja lapset kouluihin. Jos syksyllä ei yritysmyynti alavetämään niin MaRa-toimialalla tullaan näkemään vielä synkkiä hetkiä. Monet edelleen näyttävät pelkäävän koronan toista-aaltoa ja se osaltaan jarruttaa sitten seminaarien, yritystilaisuuksien ja muiden vastaavien myyntiä. Tämä näkyy hotelleissa, laivoilla ja ravintoloissa läpi Suomen maan ja täytyy toivoa kädet kainaloita myöten ristissä, että toinen aalto ei tule ryminällä ja hallitus ei enää koko maata seis laittaisi. Toki rajoitustoimetkaan eivät nyt ole se ainoa huoli vaan yleisesti epävarmuus ja pelkokin mitä syksy tuo tullessaan.

Mukava ja antoisa ilta eilen Vanajanlinnalla. Vanhat pienet intiimit kaveribileet ovat kasvaneet isommiksi kesäjuhliksi. Mutta tunnelma on linnalla aina upea ja ruoka maan parasta. Eilen muuten linnalla vietettiin myös hieman haikeitakin tunnelmia, kun linnan keittiöstä ja ruuista yli 15 vuotta vastuun kantanut Mika Jokela siirtyy kuunvaihteessa Finlandiatalon keittiösmestariksi. Yksi iso aikakausi siis Vanajanlinnalla näin päätökseen. Itsekin olen Mikan kanssa vuosien varrella saanut kokea monenlaista. Hän on tehnyt ruuat useammille synttäreilleni, moniin seminaareihini, vaalijuhliini ja vaikka minne. Ja on paljon tehnyt muutakin ja koettu monenmoista ja ennen muuta vuosien aikana ystävystytty. Nyt ei muuta kuin onnea uuteen ja onnekkaita Finlandia talolla saavatkin olla Jokelan sinne saatuaan.

Kesäjuhlissa eilen esiintymässä taitava Mikko Leppilampi ja paljon tuttuja ja ystäviä ympäri Suomen. Siitä ei kesäjuhlat paremmiksi voi tulla. Hauskaa oli ja oli upea herätä ja aloittaa lauantai vielä linnan herkullisella aamiaisella.

Mikko Leppilampi veti bändinsä kanssa ensimmäisen live-keikan sitten maaliskuun eilen Vanajanlinnan kesäjuhlissa. Ja hyvin muuten vetikin.

Mutta huolia on muuten kotimaanmatkailun yllä muitakin. Elokuun alku tuo bensatankeille ison korotuksen. Pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti keskustalaisen silloisen valtiovarainministeri Katri Kulmunin esityksestä kiristää bensan ja dieselin verotusta. Koronakriisikään ei saanut hallitusta muuttamaan suunnitelmiaan ja nyt sitten 1.8.2020 polttoaineverotus kiristyy reippaasti. Liikennepolttoaineiden verotusta kiristetään 250 miljoonalla eurolla. Kiristys tarkoittaa pumppuhintojen kallistumista dieselin osalta 6,9 sentillä ja bensiinin osalta 6,3 sentillä litralta. Yhden rekan vuosikustannukset nousevat pelkän dieselin veronkorotuksen myötä noin 8000 euroa. Tämän päälle on tulossa vielä iso hinnankorotus parafiinisen dieselin verotuen leikkauksen myötä. Tämä tietysti nostaa sitten myös mm. ruuan hintaa. Ja lisäksi tavallinen noin 30 000 km omalla autolla ajava joutuu maksamaan yli 130 euroa lisää bensa- ja dieselin hinnassa.

Itseasiassa jokainen uusi lisäverosentti maksaa raskaalle liikenteelle 13 miljoonaa euroa. Nyt SDP:n ja Keskustan johdolla tehtävä korotus eli 6 senttiä tarkoittaa kuljetusalalle 80 miljoonaa euroa. Se muuten siirtyy totta kai palveluiden ja tuotteiden hintoihin eli tämänkin veronkiristymisen maksaa tavallainen suomalainen korkeampana ruuanhintana ja muuna.

Tämä on kyllä kaikkein järjettömin hetki kiristää polttoaineiden hintaa hallituksen omalla veronkorotuspäätöksellä. Moni ala on edelleen koronakriisin myllerryksessä ja jokainen lisäkulu vaikeuttaa niin kuljetusalan, mutta sitä kautta myös kaupan ja muidenkin alojen elpymistä. Nyt olisi mieluummin veronkorotusten sijaan pitänyt ruokkia kotimaista kysyntää ja kulutusta eikä sitä poliittisin päätöksin tukahduttaa.

Räyskälän Pernakuoppa on yksi hauskimmista kesäkahviloista. Kesälauantaisin kannattaa ajella käymään.

Ja huhut kertovat, että syksyn budjettiriihestä on tulossa lisää veronkorotuksia perheiden ja työtä tekevien niskaan. Ja myös kuulemma yritysverotus on jälleen nousemassa pöytään. Kysymys kuuluukin pystyykö keskusta vielä estämään yrittäjien ja yritysten verotuksen kiristymisen? Se muuten oli kepulle kynnyskysymys hallitukseen menemiseksi. Meneekö sekin ehto nyt sitten kynnysmaton alle?

Niin, tänään myös itsekin vähän kotikuntamatkailua 🙂 Tänään ehdin päiväkahville Räyskälän Perunakuoppakahvilalle. Hauska paikka ja aivan äärettömän hyvää oli pernamontun rankalaisittain tehty tattipiiras. Kannattaa ajella käymään. Kahvila siis avoinna Lopen Räyskälässä kesälauantaisin. Ja huomenna sunnuntaina sitten taas Lopella pizzasunnuntai Pelto-Seppälän Mulli & Mallas -tilaravintolalla. Oletteko te jo käyneet?

No nyt, minä menen sitten saunaan. Mukavaa viikonloppua siskot ja veljet.

 

Kommentit