Poliisin oikeus ja mahdollisuudet turvata yhteiskuntarauha on taattava – Kapinoinnin ihannointi voi viedä meidät vaaralliselle tielle

Blogi, tiistaina 06.10.2020

Hämmentyneenä olen seurannut tapahtumia lokakuulle ajoittuneen Elokapinan ympärillä. Alleviivaan nyt vahvasti, että itse olen vankkumaton kansanvallan puolustaja ja demokratiaan kuuluu myös oikeus osoittaa mieltä. Mielenosoituksia kuitenkin ohjaa myös järjestäytyneessä yhteiskunnassa omat säännöt ja niiden kunniottaminen on osa myös tämän oikeuden perustaa. Näitä oikeuksia Elokapinan yhteydessä tietoisesti ja tavoitteellisesti rikottiin.

Mielenosoitus oli ilmoitettu eri paikkaan ja erilaisena ja yhteiskuntarauhan ja myös arjen sujuvuuden pitkäaikainen häirintä ei kuulunut tähän. Näin kuitenkin toimittiin ja pysäytettiin liikennettä jne. Poliisi ei ollut osannut varautua tällaiseen sillä ilmoitus oli aivan muusta. Mutta poliisi tähän aivan oikein puuttui. Ensin sanallisesti ja sitten mielenosoittajia pois laittomasta paikasta kantaen. Tästä on muuten monia videoita myös netissä. Ohjeistus, käskytys (onko se oikea termi) eikä myöskään pois kantaminen ei kuitenkaan toimineet. Tyhjäksi jäänyt tai tullut mielenosoittajan paikka keskellä tietä täyttyi aina kahdella tai kolmella uudella mielenosoittajalla. Tätä ei selvästikään haluttu julkisuuteen näyttää ja kertoa vaan provosoivasti vasta se mitä tämän jälkeen tapahtui. Poliisin lievemmät keinot oli siis käytetty, kun poliisi joutui turvautumaan seuraavaan voimankeinon välineeseen. Pippurisumutteen käyttö ei siis ollut ensisijainen keino vaan vasta monen lievemmän keinon jälkeen tapahtunut ratkaisu.

On kritisoitu sitä, että poliisi puuttui tilanteeseen näin. Minusta pitää kysyä, että kuinka kauan liikenne olisi voitu pitää pysähdyksissä ennen kuin siihen poliisilla olisi sitten ollut oikeutus puuttua? Ja Elokapinan toiminnasta Yle on kertonut 5.10.2020, että heidän tavoitteena on ollut myös ”lentokoneen nousun estäminen ja rekkaliikenteen tukkiminen”. Eli yhtenä mahdollisena toimena oli myös Ruotsista kopioitu ja sieltä ihannoitu “lentokenttäaktiota”.

Yle lainasi uutisessaan Elokapinan kokouksen pöytäkirjaa, missä todettiin, että ”Helsingin Katajanokkaan menevä ainoa silta, sen blokkaaminen voisi olla merkittävää, ja olisi helppoa. Rekkoja kulkee paljon siitä. “Melkoinen pullonkaula”. ”Tieblokki on hyvä yleisluontoisena aktiona. Helppo toteuttaa massana. “Anteeksi, mutta meillä on ilmastohätätila”. Voi kohdistua esim. rekkaliikenteeseen. Esim. Mannerheimintie poikki vaan.”

Lainaus siis Ylen uutisesta, missä oli siteerattu Elokapinan pöytäkirjaa. Kysyä pitää, että eikö poliisin oikeasti pitäisi tällaiseen puuttua ja taata normaali yhteiskuntarauha ja sujuva arki? Eriasia on sitten mielenilmaus missä kerrotaan etukäteen, että jokin tiealue on mielenosoituksen käytössä. Näinkin usein toimimaan ja se on ihan sallittuakin. Silloinkin poliisi toki arvioi onko haitta millainen ja osaa myös varautua turvaamaan liikennettä ja sivullisia. Nyt näin ei osattu tehdä, sillä ilmoitus oli aivan muusta kuin siitä mitä tehtiin.

Itse olen sitä mieltä, että olemme Suomessa vaarallisella tiellä, jos Suomen poliisin toimintavaltuuksia ja oikeutta taata yhteiskuntarauha ja yhteiskunnan arjen turvallisuus ja sujuvuus kyseenalaistetaan. Vaikea edes kuvitella mihin tämä kapinoinnin ihannointi vielä voi johtaa?

Itse siis annan täyden tuen demokratialle ja kansanvallalle ja myös laillisille mielenilmauksille, jotka toimivat ilmoitusten mukaisesti ja lakia noudattaen. En kuitenkaan anna itse tukea lain rikkomiselle, virkavallan vastuttamiselle enkä myöskään paikkojen sotkemiselle tai rikkomiselle mitä sitäkin olemme joissain mielenilmauksissa nähneet. Mutta rauhallinen ja lainmukainen mielenosoitus on jokaisen perusoikeus pidetään siitäkin kiinni.

Surkuhupaiseksi tämän tilanteen tekee vielä sekin, että tämä Elokapina porukka osoittaa mieltään Marinin hallituksen riittämättömiä tai oikeastaan olemattomia ilmastotoimia vastaan. Siis hallitusta vastaan jossa päätöksiä tekevät mm. Vihreät ja vasemmistoliitto. He pitävät kuitenkin itseään ilmastonmuutoksen vastustamisen airueina. Ja ainakin vihreät myös  itseään selvästi muita parempina ilmaston ja ympäristön suojelijoina. Aika velikultia.

Nyt kello 16.33.

Eduskunnassa tänään aamulla aloitimme ensi vuoden puolustusbudjetin käsittelyn puolustusvaliokunnassa. Päivällä myös Ruotuväki -lehti kävi minua samasta aiheesta haastattelemasta. Onpa mukava päästä nyt tuttuu lehteen itse haastatelvana. Aikanaan tuli sinne kymmeniä ja kymmeniä juttuja kirjoitettua ja kuvattua. Katsotaan mitä aviisi pian kertoo.

Niin ja hetki sitten puhuimme salissa myös ravintoloiden rajoituksista. Itse esitin, että tällaisia rajoituksia ei tule koko Suomeen hyväksyä vaan ne tulee määrätä alueellisesti korona-tautitilanteen mukaan. Voi siis olla alueita missä ei rajoituksia ainakaan toistaiseksi tarvita. Ei voi olla oikein, että perustuslain suomaa elinkeinonvapautta rajoitetaan koko maassa tautitilanteesta välittämättä vain ns. varmuuden vuoksi. Tällaiset toimet tulee kohdentaa vain sinne missä korona niitä edellyttää.

Esitin myös sitä, että Suomeen matkustaminen sallittaisiin jatkossa ilman karenssia ns. kahden testauksen mallilla. Eli puhdas testi lähtömaasta ja puhdas testi Suomeen tultaessa riittäisi takaamaan turvallisen matkustamisen esimerkiksi Lappiin. Toivottavasti tämä malli nyt menisi läpi. Muuten mm. Lapissa, mutta myös muuten matkailu, ravintola ja tapahtuma-alalla tulemme näkemään valtaisan konkurssiaallon. Jo nyt konkursseja on aivan varmasti tulossa ja niiden myötä myös paljon työttömyyttä.

Eduskunta käsittelee tänään myös sähköautojen latauspaikkalainsäädäntöä. Järjetön ja kallis esitys mikä tulee pysäyttämään isommat peruskorjaukset monissa taloyhtiöissä, kun sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen ei varaa, mutta ei myöskään tarvetta. Aivan älytön ja hullu esitys. Ja myös käsittelyssä Marinin hallituksen esitys kumota eli perua kevytautojen käyttöönotto Suomessa. Kokoomus vastustaa perumista eli esitämme, että kevytautot otetaan Suomessa käyttöön 1.11.2020.

Kommentit