Pääministeri Sanna Marin ei löytänyt yhden yhtä hyvää asiaa suomalaisista yrittäjistä – Vastakkain asettelussa ei voita kukaan

Blogi, keskiviikkona 07.10.2020

Eduskunnassa aloitimme tänään jo aamuvarhaisella valtiovarainvaliokunnassa valtiovarainministeri Matti Vanhasen kanssa vuoden 2021 Valtiontalousarvion käsittelyn. Tämä viikko kokonaan ja ensi viikon alku on varattu esityksen lähetekeskusteluun ja sen jälkeen se siirtyy sitten meille valtiovarainvaliokuntaan tarkempaan käsittelyyn. Tämän päivän ennakkokuulemisen jälkeen sitten keskustelu alkoi myös täysistunnossa. Ensin ryhmäpuheenvuorot ja sitten parituntinen debatti ensin Vanhasen kanssa ja tämän jälkeen toinen kaksi tuntia pääministeri Sanna Marinin kanssa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen yritti parhaansa mukaan puolustaa ja perustella vasemmistohallituksen budjettia ja toimia tänään talousarvion lähetekeskustelussa.

Mutta jotenkin tämä eduskunnan kuvapalvelun kuva kertoo hyvin sitä miten sekaisin hallitus on ja puolueet menevät eri suuntiin. Saa nähdä kauan tämä hallitus pysyy enää kasassa.

Keskustelu oli kyllä aikamoisen värikäs. Tuntui aika-ajoin, että vasemmistohallitus halusi mieluummin puhua kokoomuksesta ja meidän esityksistä, kuin käsittelyssä olleesta omasta talousarvioesityksestään. Ymmärrän toisaalta sen sillä ensi vuoden budjetti on varsin tyhjä kirja valtaisaa velanottoa lukuunottamatta. Käytännössä kaikki rakenteelliset uudistukset lakaistiin maton alle ja hamaan tulevaisuuteen ja myös aidot työllisyystoimet. Itseasiassa tämän ja ensi vuoden Rinteen ja Marinin hallituksen toimet lisäävät tämän maan työttömyyttä. Eivät siis lisääkään työllisyyttä mitä tämä maa tässä tilanteessa enemmän kuin ehkä koskaan tarvitsisi.

Päivän ehkä erikoisin osuus oli keskustelu, missä pääministeri Sanna Marinilta haluttiin kuulla hänen kommenteistaan liittyen yrittäjiin ja yrityksiin. Pääministerin erikoiset vastakkainasettelun puheenvuorot ja yrittäjien ja yritysten lähes epäisänmaallisiksi syyttäminen on aiheellisesti aiheuttaneet hämmennystä yrittäjien keskuudessa. Tänäänkin pääministeri jatkoi varsin kovaa puhetta yrityksien suuntaan ja antoi kuvan, että yritykset nyt kuin lähes kiusan vain irtisanoisivat työntekijöitään. Uskomattomia väitteitä. Ei yksikään yritys kiusatakseen lopeta toimintaansa tai irtisano työntekijöitään vaan ne ovat aina viimeisijaisia keinoja – pakon sanelemia. Emme saaneet pääministeriltä tänäänkään yhtään myönteistä kommenttia  tai sanaa suomalaisia yrityksiä kohtaan. Yrityksillä kuulemma huono yhteiskuntavastuu?

Tänään myös Uudessa Suomessa (7.10.2020) Keskustan Markus Lohi puuttui varsin suorasanaisesti pääministeri Sanna Marinin ja hallituskumppaninsa puheisiin. Lohi totesi, että ”Kyllä sanon senkin, että kyllä meitä keskustassa häiritsee aika voimakkaasti myös viimeaikaiset pääministerin ulostulot, joissa hän maalaa pääministerinä hallitusta aika vasemmalle vaikkapa työmarkkinapolitiikassa ja suhteessa yrityksiin.”

Keskustassa alkaa siis hermo kiristää ja ymmärrän hyvin sen. Lohi totesi myös nimittäin, että ”Voin tunnustaa sen, että eihän hallituspuolueilla ole keskenään suhteessa keskustaan sellaista ideologista liimaa, jonka varaan tämä rakentuisi, vaan se liima on hallitusohjelma.” Ja tosiasia on sekin, että tuo hallitusohjelma on täysin vanhentunut ja siltä on tulopuoleltaan pohja pois. Tuo kitkos mikä keskustaa pitää siis mukana on tosiasiallisesti vain maakuntahallinto. Näyttää tosin sekin soten rakenteena ajautuvan päivä päivältä pahempiin ongelmiin. Itse en enää löisi vetoa, että tämäkään sote-maakunta -hallinto lopulta toteutuisi.

Nyt kello 18.25 ja istun vielä työhuoneessa eduskunnassa. Keskustelut jatkuvat tällä viikolla myöhään iltaan ja viikko menee nyt täällä kivilinnalla.

Kommentit