Lopen talous vakaalla perustalla – Koronavuoden talous voi nousta jopa 2 miljoonaa euroa plussalle

Blogi, maanantaina 05.10.2020

Kuntatalous on maanlaajuisesti erittäin vaikeassa tilanteessa. Monet kunnat ovat jopa historiansa vaikeimmassa taloudellisessa tilanteessa. Kuntien tilanteessa näkyy totta kai laajasti koronan vaikutukset ja korona näkyy eri puolilla hieman eri tavalla. Mutta totta kai kuntien taloudessa näkyy sekin miten taloutta on hoidettu ennen koronaa. Onko kunta tehnyt välttämättömiä toimia matkan varrella ja valmistautunut tulevaisuuteen vai onko myös siellä siirretty kaikki rakenteelliset toimet ja ehkä myös vaikeatkin toimet aina vaan eteenpäin tulevaisuuteen. Näinkin monissa kunnissa ja kaupungeissa valitettavasti toimittu.

Me olemme Lopella pitkään tehneet rakenteellisia uudistuksia ja myös talouden tervehdyttämistoimia. Siis kymmenisen vuotta varmaan jo ja ne ovatkin näkyneet ja olemme tehneet viime vuosina lukuisia melkeimpä enemmän sääntönä kuin poikkeutena ylijäämäisiä tilinpäätöksiä. Kuntamme taseessa onkin aiempien vuosien ylijäämiä lähes 14 miljoonaa euroa. Kokoluokkaa kuvaa hyvin se, että yksi tuloveroprosenttiyksikkö meillä on reilun miljoonan euroa.

Tänäkin vuonna kuntamme verotulot ovat kertyneet varsin hyvin ja kun samaan aikaan toimintakulut ovat pysyneet raameissa niin on mahdollista ja jopa todennäköistä, että tämänkin koronavuoden tilinpäätöksemme nousee jopa pari miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Taidamme olla jo jonkinlainen outolintu tässä kuntakentässä.

Lopen Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Eeva Pyhälammi hallituksen etäkokouksessa.

Kuntamme tonttikauppa myös on vetänyt hyvin. Tänä vuonna olemme myynneet jo 10 omakotitalotonttia kunnan toimesta ja lisäksi varauksia on nyt voimassa 18. Itseasiassa Lopen Launosissa on vapaana enää yksi kunnan omakotitalotontti eli jos mielii maaseudun rauhaan hyvien palveluiden äärelle Riihimäen kainaloon asumaan, niin kannattaa nopeasti napata tämä Marjarinteen viimeinen tontti itselleen. Ja sekin siis maksaa sen saman 1000 euroa. Eli Lopelta saa tontin tonnilla. Hyvä tonttimyynti näkyy myös kuntamme asukasluvun kehityksessä. Alkuvuodesta väkilukumme on kasvanut 35:llä ja olemme hyvänä veturina Hämeessä.

Hyvää Maailman Opettajien Päivää! Kiitos hienosta ja arvokkaasta työstä! Työllenne täysi tuki! Tässä itse opettajana syksyllä 2006 ❤️

Tänään kunnanhallitus käsitteli talousarviota ensimmäistä kertaa ns. pitkässä luvussa. Kokous alkoi jo aamulla ja kävimme sen läpi hallintokunta hallintokunnittain. Tällä hetkellä esitys on lautakuntavaiheen jälkeen noin 600 000 euroa miinuksella. Epävarmuustekijöitä on edelleen kuitenkin paljon niin ylös kuin alaskin päin ja tehtävää ja seurattavaa tässä vielä riittää. Lopullisesti talousarvio hyväksytään joulukuussa kunnanvaltuuston kokouksessa.

Kommentit