Poliisien koulutuksen aloituspaikkoja leikataan rajusti – Rinteen hallitus ei lisää poliiseja tarvittavasti

Blogi, maanantaina 24.06.2019

Poliisikoulutuksen aloituspaikkamäärä on pysynyt viime vuodet neljässäsadassa. Sisäministerinä toimiessaan Petteri Orpo teki tämän koulutusmäärän lisäyspäätöksen. Halusimme näin varmistaa, että meillä on riittävä määrä koulutettuja ja osaavia poliiseja, kun halusimme nostaa poliisien kokonaismäärän vähintään 7850 poliisiin samaan aikaan, kun suurten ikäryhmien poliisit lähestyivät eläkeikää. Erinomainen esimerkki siitä, että tällaisia muutoksia ei tehdä hetkessä vaan tarvitaan periaatepäätös, päätös lisätä koulutuspaikkoja ja sitten päätös palkata lisää poliiseja.

Orpon jäljiltä kaikki oli nyt katettu valmiiksi Rinteen hallitukselle pisteiden keräämiseksi. Olisi enää tarvittu se meidänkin jo aiemmin linjaama päätös palkata lisää poliiseja niin, että määrä nousisi tavoiteltuun ja tarvittavaan ja myös Poliisihallituksen linjaamaan 7850 poliisiin. Suomen Poliisijärjestöjen Liiton mukaan poliiseja tarvittaisiin jopa tuhat lisää, jotta poliisi selviytyisi perustehtäviensä lisäksi myös hallituksen kaavailemista uusista vaatimuksista.

Rinteen johtama vihervasemmistolainen hallitus päätti Keskustan tukemana kuitenkin toisin. Hallitusohjelmaan ei tällaista lisäystä 7850 poliisin määrästä tehty ja nyt hallitusohjelman kirjauksesta johtuen Poliisiammattikorkeakoulu joutuukin yllättäen vähentää poliisikoulutuksen aloituspaikkoja jo ensi vuonna 2020. Poliiseja ei siis hallituksen mukaan tarvitakaan aiemmin varsin yksituumaisesti linjattua vähintään 7850. Rinteen hallitus ei halua lisätä määrää kuin 200 poliisilla. Määrä ei siis ole Rinteen hallituksen mainostama 300 lisäpoliisia vaan oikeasti noin 200. Yksi surullinen esimerkki siitä, miten retoriikassa puhutaan ja teoissa tehdään aivan toista. Puheissa on kerrottu miten maaseudulla poliisin näkyvyyttä lisätään jne, mutta tämä kaikki on ollut vain puhetta.

Kuva: Poliisi

Orpon johdolla koulutusmäärä nostettiin maksimiin eli 400 poliisiin vuositasolla ja nyt määrää joudutaan hallituksen päätöksellä leikkaamaan Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himbergin mukaan jopa alle kolmensadan. Poliisihallituksen pitäisi tehdä aloituspaikkojen leikkauspäätös näinä päivinä.

Äärimmäisen surullista tämä Rinteen hallituksen politiikka on myös monien nuorten kannalta. Tänä keväänä Poliisikouluun haki nimittäin ennätysmäärä. Poliisikoulutukseen haki nyt peräti 5 000 hakijan ja se on suurempi määrä poliisin peruskoulutukseen kuin koskaan ennen. Aiemmin hakijamäärä on ollut noin 4000.

Meillä poliisien määrä suhteessa asukasmäärään on Pohjoismaiden alhaisin. Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 7 200 poliisia, kun vielä vuonna 2010 poliisien määrä oli lähes 7 900. Suomen Poliisijärjestöjen Liitto teki poliiseille työhyvinvointikyselyn viime vuonna ja siihen vastanneista poliiseista 94% oli sitä mieltä, että poliisi on työssään äärirajoilla ja työuupumus on alalla yleistä. Siksi me halusimme nostaa poliisimäärän vähintään tuohon 7850 poliisiin. Tähän määrää oli siis koulutuspäätökset tehty jo sisäministeri Petteri Orpon johdolla ja kaudella, mutta nyt Rinteen hallitus päätti toisin. Poliisimäärä ei nouse tarvittavaan.

Juhannuksen jälkeinen maanantai alkaa olla illassa. Tänään ehdin illalla vielä rakentamaan nuotipaikkaa Lopen Uupuneen laavulle. Sitä ei vielä kokeilemaan päästy sillä avotulenteon kieltää metsäpalovaroitus. Näin on oikein. Mutta huomenna teen tuon esityksen, että pelastuslain tulkintaa kuitenkin nyt korjataan vanhaan vuosikymmenten muotoon, missä viranomainen saattoi antaa perusteellisen harkinnan jälkeen poikkeusluvan kokolle myös metsäpalovaroituksen aikana esimerkiksi kaukana ulapalla kelluneella lautalla tai luodolla.

Huomenna eduskunnassa käyntiin kevätkauden viimeinen työviikko ja pöydällämme valtiovarainvaliokunnassa Rinteen hallituksen ensimmäinen lisätalousarvio. Hyviä asioita siinä mm. lisäopettajien palkkaus ammattikouluihin ja myös pääradan saama suunnittelun jatkorahoitus. Mutta toisaalta kaikki työllisyystoimet puuttuvat tästä. Se kyllä tässä tilanteessa enemmän kuin ihmetyttää.

 

Kommentit