Yleisötapahtumien Juhannuskokoissa syytä säilyttää viranomaisten harkintavaltaa – Kaukana veden päällä olevan kokon polttamiseen pitää voida antaa lupa

Blogi, sunnuntaina 23.06.2019

Uusi pelastuslaki lopetti monet vuosikymmenten mittaiset juhannuskokkoperinteet ympäri Suomen. Voi hyvin kysyä, että mentiinkö muutoksessa ainakin osassa liian pitkälle? Vai tulkitaanko lakia nyt kuitenkin liian ehdottomasti ja tiukasti?

Minusta virheet lainsäädännössä pitää voida korjata ja myös kohtuuttomuudet ja ainakin itse olisin valmis antamaan viranomaisille aiemmankaltaisen oikeuden harkita yleisötapahtumien kokkojen polttamiseen luvan antamista. Jos esimerkiksi kokko poltetaan kaukaisella kivikarilla tai kelluvalla lautalta kaukana rannasta niin jotenkin tuntuu, että ehdoton kielto on lähes hätävarjelun liioittelua.

Tämän kokon polttaminen tänä vuonna vuosikymmenten perinteen jälkeen rikkoi nyt uutta pelastuslakia. Kuka kokon oli sytyttänyt niin syyllistyi lain rikkomukseen. Minusta voisi hyvin uudelleen harkita, että tällaisilla luodoilla kokon voisi viranomaisten erillisharkinnan myötä jatkossakin ehkä sallia? Mene ja tiedä.

Meidänkin mökkijärvellä oli vuosikymmeninen perinne missä kaukaisella järven keskellä olevalla pienellä puuttomalla kalliolla oli poltettu kylän miesten ja poikien kokko vuosikymmenestä toiseen. Nyt kokko oli kielletty uuden pelastuslain mukaan. Joku kokon kuitenkin tuleen oli luodolla tuikannut. Hän tai he syyllistyivät nyt sitten uuden lain rikkomiseen. Jokin rangaistus siitä lienee tulisi?

Itse nyt ajattelin, että tätä lainkirjausta voisi ainakin uudelleen harkita. Lupasin asiasta tehdä tiistaina uudelle hallitukselle esityksen. Hyvä varmasti arvioida uudelleen onko olemassa sellaista kokon paikkaa missä sen voisi turvallisesti jatkossakin polttaa? Sama kieltohan muuten koskee myös kevyitä hiiligrillejä ja kertakäyttögrillejäkin. Sen paremmin ymmärränkin.

Pieniä ja isoja asioita. Harkitaan tätä nyt kuitenkin vielä kertaalleen uudelleen.

Kiitos kaikille juhannuksen vieraille ja ystäville. Kiitos monista mukavista kohtaamisista niin iltatorilla juhannustorstaina kuin juhannuksen aikaan ja eilen Järventaustan Pirtin tansseissakin. Kesätunnelmaa parhaimmillaan.

Huomenna töihin. Viikko vielä töitä ennen pientä kesälomaa.

Kommentit