Pelastustoimen ammattilaisiin luotetaan – Luottamus poliisiin edelleen kasvussa

Blogi, perjantaina 07.10.2016

Nyt yhdeksännen kerran julkistettu  Poliisibarometri kertoo hyviä uutisia pelastustoimen ammattilaisille ja poliiseille. Sisäministeriön teettämän tutkimuksen mukaan pelastustoimi on kansalaisten mielestä edelleen luotettavin turvallisuusviranomainen ja luottamus poliisiinkin on vankkaa. Poliisibarometriin vastanneista 96 prosenttia luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon ja samaan aikaan suomalaiset jopa kokevat, että poliisin ja muiden viranomaistahojen merkitys rikostorjunnassa ja lähiyhteisöjen turvallisuuden parantamisessa on lisääntynyt. Tämä on merkille pantavaa sillä turvallisuusympäristössämme on tapahtunut viime aikoina kuitenkin monenlaista mikä olisi voinut myös lisätä turvattomuuden tunnettakin ja jopa horjuttaa luottamusta viranomaisiinkin. Hyvä, että näin ei ole käynyt.

Poliisibarometrin mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että poliisi kykenee kantamaan vastuun yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamisesta joko kokonaan tai pääosin vaikka poliisitoimeenkin on kohdistunut viime vuosina yhtälailla kaikkia muitakin koskettavia säästöjä. Itse olen kuitenkin ehkä kansaamme huolestuneempi tilanteesta ja pidän välttämättömän tärkeänä, että maamme hallitus vielä ensi vuoden budjetin täydennyksessä lisää resursseja poliisimäärän turvaamiseksi. Olemme tällä hetkellä kuitenkin aivan äärirajoilla ja jo nyt joissakin tehtävissä on jouduttu tinkimään tavanomaisesta ja totutusta tasosta ja varoitusmerkkejä luottamuksen horjumisesta on näkyvissä erityisesti Pohjois-Suomessa. Kyse ei siis sielläkään ole siitä, että poliisiin ei luotettaisi vaan siitä, että luottamus horjuu kun poliiseja ei ole. Syy on siis meidän poliitikkojen eikä sielläkään poliisien.

Vaikka järjestäytynyt rikollisuus ja kansainvälinenkin rikollisuus on nostanut päätään meilläkin ja myös turvapaikanhakijoiden määrän räjähtänyt kasvu on huolta lisännyt niin näistäkään huolimatta me suomalaiset emme koe, että rikollisuus olisi poikkeuksellisen vakava ongelma meidän lähiympäristössämme. Kyselyyn vastanneista 83 prosenttia mielestä rikollisuustilanne ei ole kovin vakava tai ei juuri lainkaan vakava. Itseasiassa tulokset ovat myönteisempiä kuin kertaakaan poliisibarometrin mittaushistorian aikana.

Mutta niin kuin jo tuossa kirjoitin niin säästöjen takia poliisin keskimääräiset toimintavalmiusajat ovat jonkin verran pidentyneet viime vuosien aikana. Mutta tärkeää kuitenkin on sekin, että jos tarkastellaan vain kaikkein kiireellisimpiä tehtäviä, toimintavalmiusajat eivät ole pidentyneet. Toimintavalmiusaika tarkoittaa siis sitä, kuinka nopeasti yhteydenoton jälkeen poliisi saapuu paikan päälle.

Eri rikoslajeista meitä suomalaisia huolestuttaa eniten rattijuoppous, ampuma-aseella tehdyt rikokset, huumeiden käyttö ja myynti sekä seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta. Seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan tapauksista ilmoitetaan poliisille vain noin 20 prosenttia, mikä tarkoittaa, että valtaosa tapauksista jää piilorikollisuudeksi. Eilen eduskunnassa keskustelimmekin juuri siitä, että haluamme tehdä seksuaalisesta häirinnästäkin yleisen syyttäjän alaisen rikoksen nykyisen asianomistajarikoksen sijaan. Näin esimerkiksi julkisilla paikoilla tapahtuneisiin ahdisteluihin voitaisiin puuttua tehokkaammin vaikka itse rikoksen uhria ei tavoitettaisikaan tai hän ei rikosilmoitusta tapahtuneesta haluaisi syystä tai toisesta tehdä.

Reilut 40 prosenttia pitää kuitenkin melko tai erittäin todennäköisenä, että poliisinkin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa. Tulos on huolestuttava vaikka onkin lähes sama kuin vuonna 2014. Ero tätä aiempien vuosien tuloksiin on kuitenkin selvä. Vuosina 2007–2012 poliisin sisäistä korruptiota piti melko tai erittäin todennäköisenä vain noin 25–27 prosenttia vastaajista. On varmasti totta, että Aarnio-tapaus ja muut vastaavat eivät ole voineet olla horjuttamatta tätä uskoa. Tässä poliisin ylimmällä johdolla on tehtävää luottamuksen vahvistamiseksi myös tältä osin.

Mutta korkeaa luottamus on! Suomalaisista luottaa poliisiin (96 %), hätäkeskusten toimintaan (94 %), rajavartiolaitokseen (92 %), tulliin (91 %) ja puolustusvoimiin (88 %). Poliisibarometrin tulokset siis kertovat toukokuun 2016 tilannetta ja pidetään huoli siitä, että näin on myös tänään ja huomennakin. Tutkimukseen haastateltiin reilut 1000 Manner-Suomessa asuvaa 15–79 -vuotiasta suomalaista.

Poliisibarometri 2016 löytyy täältä:
http://www.intermin.fi/julkaisu/272016.

Viron Puolustusvaliokunta oli vieraanamme loppuviikosta ja tänään myös kokouksessamme.

Viron Puolustusvaliokunta oli vieraanamme loppuviikosta ja tänään myös kokouksessamme.

Kello 20.46 ja koti-iltaa. Tänään eduskunnassa jatkoimme budjetin käsittelyä valtiovaroissa ja aamusta Viron Puolustusvaliokunta meidän kokousvieraamme puvissa. Voisi sanoa, että enemmän kuin paljon ajankohtaisia aiheita keskustelussa ja pöydälläkin ja nyt on enemmän kuin tärkeää, että vahvistamme yhteistyötä Pohjoismaiden lisäksi myös Baltianmaiden kanssa. Ja tänään myös allekirjoitettiin myös meidän ja Yhdysvaltain välinen puolustusyhteistyötä koskeva aiejulistus (Statement of Intent). Palaan siihen hieman laajemmin sunnuntaina täällä blogissani.

Tänään myös puhuttaneet Venäjän eilisen kaksi ilmatilanloukkausta. Ensin venäläisen SU-27 hävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella illansuussa noin varttia vaille viisi (16:43) ja myöhemmin illalla toistamiseen.  Ensimmäinen hävittäjä sivusi maamme ilmatilaa noin 13 kilometrin matkan ollen enimmillään noin yhden kilometrin syvyydessä ja Ilmavoimat suoritti tunnistuslennon kohteeseen. Toinen  ilmatilaloukkaus tapahtui noin klo 21.33 torstai-iltapäivänä 6. lokakuuta 2016. Toinen alueloukkaus oli samankaltainen kuin aiemmin iltapäivällä tapahtunut, mutta kyseessä oli eri Suhoi-27 koneyksilö. Ilmavoimat suoritti tunnistuslennon myös tähän kohteeseen. Kaiken kaikkiaan Itämerellä ooli eilen vilkasta Venäjän sotilaslentotoimintaa. Nyt Rajavartiolaitos selvittää tapahtumia.

Ei varmastikaan ollut sattumaa, että Venäjä toimi tällä tavalla juuri nyt. Aiejulistuksen allekirjoitus oli julkisesti tiedossa ja USA:n varapuolustusministeri Robert Work vierailulla Suomessa. On äärimmäisen vakavaa ja tuomittaa toimintaa venäläisiltä tämäkin ja on vain ajankysymys kun agressiivinen ja ennalta-arvaamaton toiminta Itämerellä aiheuttaa jotain dramaattista. Muiden maailmanmaiden pitää tuomita Venäjän toiminta ennen muuta Syyrian Aleppossa, mutta myös Itämerellä ja muuallakin itsenäisiä valtioita vastaan. Tällaisen voi sallia jatkua.

Mutta nyt hetki vielä valveilla ja huomenna Viroon. Aikainen matka.

 

 

 

 

 

Kommentit