”Tekee mieli oppia” – Kotikuntani Loppi juhlistaa Vanhusten viikkoa uudella ikäihmisten kuntopuistolla

Blogi, torstaina 06.10.2016
365050.TIF

365050.TIF

Eilen lupasin pitää jatkossakin ”ääntä opetukselle”. Tai antaa äänen opetukselle. Puolustaa koulutusta ja opetusta. Kyllä.

Tällä viikolla vietetään myös kansallista Vanhusten viikkoa. Suomessa on vietetty vuodesta 1954 lähtien vanhustenpäivää. Vanhustenpäivä on lokakuun ensimmäinen sunnuntai ja sitä seuraava viikko on siis erityinen vanhustenviikko. Tänä vuonna Vanhustenviikon teemana on Tekee mieli oppia – Lust att lära sig! Ja viikon suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Vanhusten viikon aikana on ympäri Suomen lukuisia erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Maanantaina vietettiin viikon kunniaksi omaa SeniorSurf-päivää. Päivä nosti esille ikäihmisten nettipalvelut ja myös osaamisen. Tässä vaiheessa on hyvä nostaa esille myös minun jokin aika sitten esille nostama verkkoesteettömyys. Esteettömästä ympäristö on puhuttu pitkään ja sen myötä poistettu kynnyksiä ja rappuja ja levennetty ovia, mutta nyt kun kasvavassa määrin palvelut siirtyvät kynnyksen takaa toimistoista ja pankkisaleista nettiin niin esteettömyys pitää huomioida myös siellä. Tämä ei tarkoita pelkästää näkövammaisten tai heikkonäköisten huolta vaan yleensä sitä, että asiointiketjut pitää tehdä nettipalveluissa mahdollisimman yksinkertaisiksi ja helpoiksi. Myönnän, että esimerkiksi Verohallinnon sivut joskus tuntuvat minullekin hankalilta ja mitä ne ja monet muut ovatkaan niille jotka ovat ensi kertaa koskeneet tietokoneeseen vasta vaikka yli 70 vuotiaina tai yli 80 vuotiaina.

Ulkokuntopuisto alkoi tänään rakentua urheilukentän kulmaan Vanhustenviikon kunniaksi. Toivottavasti saamme vastaavat Launosiin ja Läyliäisiin myös lähivuosina.

Ulkokuntopuisto alkoi tänään rakentua urheilukentän kulmaan Vanhustenviikon kunniaksi. Toivottavasti saamme vastaavat Launosiin ja Läyliäisiin myös lähivuosina. Ottakaa mallia myös muihin maalaiskuntiin ja kaupunkeihinkin – liikunta on parasta ennaltaehkäisyä.

Vanhustenviikon ja Vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla pidettiin viime suunnyntaina Jyväskylässä. Sisäministeri Paula Risikko piti pääjuhlan puheen ja nosti esille ministeripestinsä mukaisesti ikäihmisten turvallisuuden. Risikko muisutti, että ikäihmiset tulee ottaa erikseen huomioon sisäisen turvallisuuden strategian ja toimenpideohjelman laatimisessa. Hän totesi, että ”osa ikäihmisistä on aktiivisia ja elämänsä kunnossa, mutta ikä saattaa tuoda mukanaan myös haurastumista. Kaikki eivät pysty puolustamaan itseään ja ennakoimaan tilanteita. Monet ikäihmiset elävät toisten avun varassa.” Ja ikääntyneet kokevat tänä päivänä yhä enemmän turvattomuuden tunnetta, vaikka ikääntyneisiin kohdistuvat rikokset ovat poliisin tilastojen valossa harvinaisia. ”Turvallisuus ja turvallisuuden tunteen merkitys myös korostuvat iän karttuessa”. Ministeri totesi, että ”Suomea pidetään edelleen yhtenä maailman turvallisimmista maista, ja se tunne pitää olla myös ikäihmisillä.” Olen tästä ehemmän kuin samaa mieltä ja yhtenä huolena voi esille nostaa riittävän henkilökunnan ikäihmisten hoivassa mutta myös esimerkiksi hätäkeskuspalveluiden nopeuden ja toimivuuden. Hätäkeskusuudistus nopeutti avun saantia ja 112-läpipääsyä, mutta sen jälkeen henkilöstöä on vähennetty noin 100 ja se tarkoittaa sitä, että ensi vuonna yli 200 000 hädässäolijaa joutuu odottamaan yli 30 sekunttia 112 läpipääsyä. Ne on pitkiä sekuntteja ja joskus kohtalokkaita. Onneksi palo- ja pelastustoimi saadaan paikalle tänä päivänä kiirellisissä tilanteissa aiempaa nopeammin ja osaaminen ja laitteet ambulansseissa ovat kehittyneet merkittävästi. Huolehditaan siis siitä, että ikäihmisten mutta ei kenenkään munkaan turvallisuuden tunne järky nyt ei tulevaisuudessakaan.

14572212_10154608621046670_7537053281732647252_n

Tänään vieraanani neljäkymmentä rehtoria Helsingistä.

14591657_10154609194186670_8485591906631206595_n

Tänään eduskunnassa keskustelimme mm. poliisin kotietsinnöistä. Tässä äänessä vieruskaverini Ben Zyskowicz. Minä esitin että kotietsintää pitää helpottaa ja mahdollistaa se jatkossa ilman rikoksentekijän läsnäoloakin ja myös salassa esimerkiksi rikoksen ennaltaehkäisemiseksi.

Kello 20.56 ja kämpillä. Tänää eduskunnassa mielenkiintoinen päivä kun kävimme ryhmän kanssa hieman laajemmin läpi tulevia asioita ja linjauksia ja päivällä myös vieraanani neljäkymmentä rehtoria Helsingistä. Entinen kollegani, nykyinen rehtori, Jutta-Riina Karhunen toi kollegansa lokakuun rehtorien kuukausikokoukseen eduskuntaan. Mukava oli Juttista nähdään ja muitakin reksejä.

Rehtoreille lyhyesti puhuin Uusi peruskoulu -hankkeesta, uusien OPS:sien toteutuksen haasteista ja hieman eduskunnasta yleisesti. Mainitsin myös entisen oman opettajani Kari Uusikylän mainion blogin mikä kannattaa ehdottomasti kaikkien kouluasioista kiinnostuneiden lukea. Kari Uusikylä: ”Olet muutosvastarintainen” eli kaikkia hyvää ei ole todellakaan keksitty viiden viimeisen vuoden aikana. Kannattaa lukaista.

Kyselytunti tänään jotenkin tavanomaista vaisumpi, mutta sen jälkeen muutama mielenkiintoinen keskustelu illalla salissa. Puheeni tavan mukaan Eduskuntatyö-sivun kautta luettavissa viimeistään huomenna.

Nyt A-Talk ja pitkälleen. Huomenna aamusta aikaisin jatketaan puolustusvaliokunnassa.

 

Kommentit