#ääniopetukselle – Hyvää Kansainvälistä Opettajien päivää!

Blogi, keskiviikkona 05.10.2016

Maailman opettajien päivän teemana on tänä vuonna opettajien arvostus ja heidän asemansa parantaminen. Mietin, että kirjoitanko tämän muotoon ”meidän” olenhan itsekin opettaja ja kerran opettaja aina opettaja. Mutta ajattelin, että kirjoitan nyt tämän siihen muotoon, että huomio kiinnittyy juuri tänäänkin, ehkä maailman arvokkainta, työtä tekeviin henkilöihin.

14563440_10154605561626670_5048738466964505364_n

Timo-ope 🙂 Hyvää Kansainvälistä Opettajien Päivää! Kuvat talvelta 2006 Lopen Kirkonkylän koululta!

Tänään Kansainvälisenä Opettajien päivänä avattiin myös OAJ:n kuntavaalisivut. Ensi kevään kuntavaaleissa koulu ja sivistyskysymykset nousevat vielä entistäkin suurempaan rooliin kun jatkossa kunnissa päätehtävä keskittyy juuri näihin asioihin sosiaali- ja terveysasioiden siirtyessä kokonaan maakuntien hoidettavaksi. Kasvatus- ja koulutuspalvelut ovat kuntien ydintehtäviä tulevaisuudessa vielä tätäkin päivää vahvemmin. Niiden merkitys siis kasvaa sote-uudistuksen jälkeen entisestään ja vuoden 2019 alusta lähtien yli puolet kuntien tehtävistä on koulutus-, varhaiskasvatus- ja sivistyspalveluita.

Näistä asioista päätetään lähellä omassa kotikunnassa ja onkin kunnan päättäjistä kiinni, millaista palvelua kunnassa tarjotaan. Kannustankin antamaan ensi kevään 2017 kuntavaaleissa äänen opetuksen puolustajalle! Se ei siis tarkoita vain opettajia jotka ovat ehdokkaina eikä muitakaan koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa vaan koulutuksen ja opetuksen puolustaja voi olla yhtä hyvin yrittäjänä toimina äiti tai virkamiehenä toimiva isä. Tai nuori joka lähtee mukaan ensimmäisiin kuntavaaleihinsa. Kannattaa siis kysyä omalta ehdokkaalta, että mitä hän ajattelee koulutuksesta ja sivistyksestä. Lupaako hän toimia opetuksen puolustajana?

Sote-uudistuksen vuoksi puolet kuntien työntekijöistä, noin 200 000 henkilöä, siirtyy maakuntien palvelukseen. Haluan yhden asia sote-uudituksesta nostaa tässä nyt esille ja julkiseen keskusteluun. Kysymys on koulujen oppilashuollon henkilöstön tulevaisuudesta. Oppilashuollon tehtävä on nimenomaan pyrkiä ennalta ehkäisemään oppilaan oppimis- ja sopeutumisvaikeuksia, tukemaan ja edistämään kokonaisvaltaisesti oppilaan koulunkäyntiä ja välttämään psyykkisen sekä fyysisen kehityksen häiriöitä yhteistyössä huoltajien ja eri yhteistyötahojen kanssa. Minusta tämä on keskeisenä osa sote-uudistuksessa jo kunnille päätettyä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävää.  Kunnat tarvitsevat tulevaisuudessa sote-lain edellyttämään suunnitelmalliseen terveyden edistämiseen vahvaa terveyden asiantuntemusta. Minusta ainakin kuraattorit, koulupsykologit ja vastaavat ammattilaiset tuleekin säilyttää tulevaisuudessakin kuntien palkkalistoilla ja osana terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen tehtävää. Harkita kannattaa myös kouluterveydenhuollon mallia ja taata näin mahdollisimman tiivis yhteistyö varhaiskasvatuksen ja peruskoulun oppilashuollon kanssa.

14495468_10154605285666670_706040559257180303_n

Tänään aloitin päivän perinteisiltä OAJ:n Opettajan Päivän aamukahveilta missä entinen opettajani ja nykinen OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitteli kuntavaalitavoitteet vuodelle 2017.

Kevään 2017 vaaleissa ja niiden jälkeen valitaan päättäjiä valtuustoihin, kunnanhallituksiin, lautakuntiin, kuntayhtymiin ja muihin merkittäviin päättäviin elimiin. Uusien kuntapäättäjien tärkein tehtävä on laadukkaiden sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen sekä resurssien turvaaminen niille. Elinvoimaiset sivistyskunnat houkuttelevat kaikenikäisiä asukkaita ja yrityksiä ja laadukas koulutustarjonta vahvistaa kunnan vetovoimaisuutta, tukee kunnan elinkeinotoimintaa sekä pitää yllä aikuisväestön osaamista ja terveyttä sekä seniorien toimintakykyä.

Itse lupaan olla koulutuksen puolella huomennakin!

Tänään aloitin päivän perinteisiltä OAJ:n Opettajan Päivän aamukahveilta missä entinen opettajani ja nykinen OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitteli kuntavaalitavoitteet vuodelle 2017.

Kello 20.46 ja Lopella. Tänään eduskunnassa kauhea päivä jaostojen ja valiokuntien kanssa. Isoja asioita jokaisessa kokouksessa pöydällä ja mielenkiintoisia asiantuntijoita kaikissa. Oli vain pakko nopeasti aina kääntää ajatukset puolustuspolitiikasta asuntopolitiikkaan ja rajavalvonnasta pelastuslaitoksiin ja hätäkeskuksiin jne. Onneksi siihenkin kymmenessä vuodessa tässä talossa oppinut ja osaltaa se juuri tämän työn yksi hienous. Ei todellakaan samanlaista päivää eikä samanlaista vuotta eikä hetkeäkään.

Iltapäivällä eduskunnassa sitten parituntinen ajankohtaiskeskustelu ääriliikkeistä ja vihapuheesta. Hyvä, että kaikki puolueet tuomitsivat rikollisen toiminnan oli sitten kyse äärioikeistosta tai äärivasemmistosta tai eläinaktivismista tai mistä vaan. Ja olen itse ehdottomasti sitä mieltä, että jos lakia muuttamalla voimme väkivaltaan ja myös omaisuuden tuhoamiseen paremmin puuttua niin se pitää nyt tehdä, mutta tarvitsemme tässä maassa myös meistä jokaista ylläpitämään suvaitsevaista ja erilaisuutta kunnioittavaa ilmapiiriä. Toivottavasti kaikille riittäisi asiansa ajamiseen demokraattiset keinot ja asialliset mielenosoitukset eikä kukaan lähtisi väkivallalla asiaansa ajamaan eikä toisten omaisuutta tai koskemattomuutta loukkaamaan. Ja olen sitä mieltä, että tarvitsemme kyllä tähän maahan valitettavasti nyt lisää myös poliisejakin ja sisäiseen turvallisuuteen tulee lisätä voimavaroja. Ryhmäpuheenvuorossamme totesimmekin tänään, että ”Euroopassa tapahtunut turvallisuusympäristön muutos on muuttanut yleistä asenneilmastoa kireämmäksi. Myös suomalaisten varsin hyvä luottamus turvallisuuteen on järkkynyt.” Ja tähän tulee nyt vastata niin että jokainen voi jatkossakin tuntea olonsa Suomessa turvalliseksi. Onneksi tänään julkistettu Poliisi Barometri kertoi siitä, että luottamus poliisiin on jopa viime aikoina lisääntynyt. Hyvä niin – se on tärkeä peruspilari yhteiskunnassamme, että jokainen voi luottaa siihen, että poliisi on turvana ja puolella kun poliisia tarvitaan.

 

 

Kommentit