Palo- ja pelastustoimea ei voi hoitaa diginä eikä etänä – Se pitää olla siellä missä sattuu

Blogi, perjantaina 21.01.2022

Aluevaaleissa äänestetään myös tulevaisuuden palo- ja pelastuspalveluista. Vaikka tämä kokonaisuus on rahamäärältään pieni valtavan soten rinnalla, niin sen tärkeys pitäisi kaikkien ymmärtää. Palo- ja pelastustoimen rahoitusta ei ole alueuudistuksessa korvamerkitty ja myös sen kokonaisrahoituksesta pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) esityksistä puuttuu yli 80 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi rahoitusvajetta on

Kuvituskuva

VPK ja sopimuspalokuntien osalta noin 50 miljoonaa euroa. Määrärahavajaukset ovat siis massiivisia ja jos Marinin hallitus ei näitä rahoja alueille alkaneen vuoden aikana osoita, niin uudet alueet aloittavat valtavien ongelmien kanssa. Tällaiset rahoitusvajeet palo- ja pelastustoimeen tarkoittaisivat paloasemaverkon alasajo ja karsimista ja myös palvelutason merkittävää laskemista.

Tällaiset rahoitusvajeet palo- ja pelastustoimeen tarkoittaisivat paloasemaverkon alasajo ja karsimista ja myös palvelutason merkittävää laskemista.

Tämä ongelma onkin ennen muuta Marinin ja Saarikon ja hyvinvointialueilla on lupa odottaa, että he myös tämän puuttuvan ja leikkaamansa rahoituksen aluehallinnoille osoittaa.

Eilen illalla pidimme Tiina Seppälän johdolla OmaHäme Facebook Liven nimenomaan tästä pela-kokonaisuudesta. Vieraana

Tiinan pöydässä oli janakkalalainen Riihimäellä paloesimiehenä toimiva Tero Kupiainen. Täytyy sanoa itsekin, että ilta ja Teron puheet olivat herätteleviä ja antoisa. Haasteet mm. pelastajamäärän ja palveluiden valossa ovat suuret, mutta myös mahdollisuuksia on paljon. Keskustelussa Tero mm. kertoi monista hyvistä kehitysideoista tähän kokonaisuuteen ja myös eri pelastuslaitosten hyvistä ja toimivista käytänteistä, mitä kannattaisi ottaa myös meillä OmaHämeessä käyttöön. Tämä eilinen keskustelu löytyy täältä Facebookin puolelta tallenteena ja tänään lisätään se myös Youtuben puolella.

Tämä kokonaisuus on siis jäänyt aivan liian pienelle huomiolle aluevaaleissa ja myös se, että sunnuntain aluevaaleissa vaaleissa päätetään myös tulevaisuuden ensihoito- ja pelastuspalveluista. Harva suomalainen on onneksi palo- ja pelastustoimen vakioasiakas, mutta jokainen arvostaa, että ne ovat nopeasti ja ammattitaitoisesti saatavilla, kun niitä tarvitsee. Jokaisen on voitava luottaa avun saamiseen hädän hetkellä riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu.

Palo- ja pelastustointa ei saakaan jättää sosiaali- ja terveyspalveluiden varjoon. Ne eivät ole joko tai -kysymyksiä vaan ainakin minulle ehdottomasti sekä että -kysymyksiä. Molemmista tulee pitää hyvää huolta ja kehittää tulevaisuudenkin turvaksi. Esimerkiksi Kanta-Hämeen ja minusta kaikkien aluehallintojen tuleekin tehdä päätöksentekorakenne niin, että palo- ja pelastustoimella on oma päättävä lautakuntansa ja myös oma korvamerkitty budjettinsa. Ja tämän budjetin pitää pitää sisällään niin riittävä henkilöstö, kuin ajanmukaiset kalustot yms., mutta myös sopimuspalokuntien tarvitsevat resurssit.

Pelastustoimeamme haastaa nimittäin jo muutenkin useammatkin uhat. Muun muassa pelastajien määrään, pelastustoimen laadukkaiden palvelujen rahoitukseen ja pelastustoimen asemaan hyvinvointialueilla liittyy merkittäviä kysymyksiä ja ratkaisemattomia haasteita 2020-luvun aikahorisontissa. Yksi isoimpia on siis nimenomaan riittävä pelastajien määrä. Vuoteen 2030 mennessä eläkepoistuman, alanvaihdon ja urakierron arvioiden koskevan noin 2 500 pelastajaa. Tarve on valtava suhteutettuna pelastajien tämänhetkiseen määrään, joka on noin 6 200. Riittävän pelastajamäärän varmistaminen edellyttääkin pelastajakoulutuksen määrän kaksinkertaistamista. Tämän takia  Kuopion pelastusopiston opiskelijamäärää tulee lisästä voimakkaasti, mutta myös Helsingin pelastuskoulun toimintaa laajentaa. Nyt ei ole kyse siitä, että missä koulutetaan vaan siitä, miten koulutetaan riittävästi.

Tänään haettiin vielä kahvikupin äärestä vauhtia Hämeenlinnan Laurellilta Petterin kanssa. Mukana aivan erinomaisen hyvä ehdokkaamme Reijo Saksa ja Joel Rinne.

Pelastustoimea haastaa myös rahoituksen vaje, mikä on Sisäministeriön arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä noin 81 miljoonan euroa. Rahoitusvaje koostuu puutteista pelastustoimen palvelutasossa (noin 58 milj. e), varallaolojärjestelmään liittyvistä muutoksista (noin 13 milj. e) ja öljynsuojelurahaston muuttuneesta taloudellisesta tilanteesta (noin 10 milj. e). Vastuu pelastustoimen rahoituksesta on vielä kunnilla, mutta rahoitus vajeineen on sote- ja pelastustoimen uudistuksen myötä siirtymässä valtiolle vuoden 2023 alusta lukien. Ja lisäksi rahoitusvajetta on vielä noin 50 miljoonaa euroa VPK- ja sopimuspalokuntatoiminnan turvaamisessa.

Eli ei saa käydä niin, että hyvinvointialueiden aloittaessa pienempi pelastustoimi jää suuremman soten jalkoihin. Kun pelastustoimen rahoitusta ei ole korvamerkitty, ei ole myöskään mitään palomuuria sen estämiseen, etteikö pelastustoimen rahoja voitaisi hyvinvointialueilla käyttää myös muiden hyvinvointialueiden vastuulla olevien menojen kattamiseen. Tämä siis pitää estää.

Sopimuspalokuntatoiminta on siis myös meidän suomalaiselle pelastustoimelle korvaamaton voimavara, jota ilman pelastustoiminnassa olisi paikoin pahoja aukkoja. Tarjoamalla turvallisuuskoulutusta ja tekemällä esimerkiksi palokuntanuorisotyötä sopimuspalokunnat toimivat myös monilla paikkakunnilla tärkeinä turvallisuuskulttuurin luojina. Myös sopimuspalokuntien aseman ja tulevaisuuden toimintaedellytyksien turvaaminen jätettiin sote- ja pelastustoimen uudistuksessa pitkälti hyvinvointialueiden hyvän tahdon varaan. Huolena onkin, ymmärtävätkö aluevaltuustoihin valittavat edustajat sopimuspalokuntatoiminnan merkitystä. Minä lupaan olla tässäkin hereillä ja ymmärrän. Itse siis olen aluevaaliehdokkana sitoutunut siihen, että sopimuspalokuntien rahoitus ja toimintaedellytykset varmistetaan perustettavilla hyvinvointialueilla.

Palo- ja pelastustoimi siis tarvitsevat puolesta puhujia, mutta ennen muuta tekijöitä. Lupaan tehdä.

Perjantaina kierrosta koronaturvallisesti. Flayjeria on jaettu yli 30 000 suoraan koteihin koronan takia ja tänään sitten teemme illalla vielä Ypäjältä yhden Facebook Liven. Illan lähetyksessä mukana myös forssalainen kaupunginvaltuutettu ja aluevaaliehdokkaamme Lotta Saarenmaan ja myös Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

Ja myös puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo tulee tänään käymään vielä Hämeessä. Itse en vakavan koronatilanteen johdosta ole yleisötilaisuuksiin osallistunut ja tänäänkin Hämeenlinnassa mennään etänä. Mutta Petterin kanssa tarkoitus vielä viimeiset askelmerkit kuitenkin aluevaaleihin tarkistaa ja sitten antaa mennä vaan.

Lumista perjantaina teille kaikille!

….

Kello 20.53 ja Lounais-Hämeestä kotiin. Tänään vielä Lopelta Tammelan ja Forssan kautta Ypäjälle ja Jokioisille. Mutta Ypäjällä siis illan pääjuttu ja antoisa yhdessä kunnanjohtaja Tatu Ujulan ja kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas Lotta Saarenmaan kanssa. Illan aiheena:  miten käy pienten kuntien ja palveluiden aluehallintouudistuksessa? Tämäkin jakso katsottavissa Facebookissa ja pian myös Youtube-kanavallani.

Ja huomenna sitten vielä yksi FB-live ja silloin ollaan minun Lopen Uupuneen Laavulla. Tulkaahan linjoille aamupäivällä kello 10.30!

Antoisa ilta tänään Ypäjällä yhdessä kunnanjohtaja Tatu Ujulan ja kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas Lotta Saarenmaan kanssa. Illan aiheena miten käy pienten kuntien ja palveluiden aluehallintouudistuksessa?

 

Kommentit