Ornon Loppi-lyhty suunniteltiin Lopen Kirkkoon – Nyt valaisin kaunistaa Pekkalaa vain kivenheiton päässä kirkostamme

Blogi, tiistaina 11.08.2020

Loppi -valaisin

Onko sinulle Loppi valaisin tuttu? Aikanaan Taidetakomo Orno Konstsmideri tarjosi kyseista valaisinta aikanaan Lopen kirkkoon 1940-luvulla, mutta sitä ei hyvaksytty sinne. Valaisimesta tuli kuitenkin myyntimenestys ja se säilytti nimensa alkuperäisen kohteen mukaan.

Ornon Loppi-lyhty Pekkalan vanhan Tätilän Aitan seinässä. Laitoin sisälle vaikka alunperin valaisin suunniteltiinkin ulkovalaisimeksi.

Yrityksen nimi Orno siis tarkoittaa suomeksi ”minä koristan”. Nimi toimii yhtä hyvin suomeksi ja ruotsiksi – siis aikanaan mitä mainioin nimi porttien, lyhtyjen ja muiden talojen ”korujen” tekijöille. Orno perustettiin 1. toukokuutta vuonna 1921. Taidetakomo Korussa oppinsa saaneet A. V. Widén, G. F. Rosenberg ja E. Lagerqvist aloittivat toiminnan pienessä alle 30 neliömetrin tuotantotilassaan nykyisen Kalevankadun varrella silloisessa Wladimirinkatu 21:ssa. Kolmikko valmisti aluksi mm. metallisia portteja, ovia, sisävalaisimia ja talojen numerolyhtyjä, mutta erikoistui myöhemmin nimenomaan valaisimiin.

Loppi-lyhty Ornon tuotannosta kertovassa kirjassa.

Tietojeni mukaan Orno olisi tarjonut valaisinta Lopen kirkkoon vuonna 1946. Hajosiko vanhat sitten pommituksissa? Valaisin oli Ornon tuotannossa vuoteen 1962 saakka, numero muuttui 17-001 vuonna 1955. Kuva vuoden 1951 ORNO catalogue.

Vuonna 1936 Stockmann tuli mukaan Ornon omistajaksi ja alkoi kehittää valaisinpajaa voimakkaasti. Tehdas siirrettiinkin Stockmannin omistamaan Keravan Puusepäntehtaan tiloihin Keravalle. Yhtiö kasvoi hyvää vauhtia ja vuonna 1950 Orno työllisti jo 120 työntekijää. Valaisimia suunnittelivat mm. Bertel Lindholm, Gunilla Jung-Pircklén ja Gunnel Nyman. Sotavuosien jälkeen aina 1960-luvulle asti Ornon keskeisimmät valaisinmuotoilijat olivat Lisa Johansson-Pape ja Yki Nummi. Suunnitteliko heistä joku vai kuka Loppi lyhdyn niin sitä en ainakaan vielä tiedä. Tietääkö joku? Tai tietäisikö Ornon arkistot jos sellaisia tallessa olisi?

Mutta Loppi Lyhty siis suunniteltiin joka tapauksessa Lopen nykyiseen kirkkoon. Lopen kirkko rakennettiin keskelle kylää korkeimmalle mäelle 1885-87 edellisen kirkon palettua. Kirkon suunnitteli Konstantin Kiseleff yhdessä Elia Heikelin kanssa. Kirkkomme on tyyliltään uusgotiikkaa edustava päätytornillinen, tasavartinen ja sisäviisteinen ristikirkko – kaunein mitä tiedän. Kirkon alttaripäädyssä on särmikäs sakasti ja kirkon runkohuonetta kapeampi torni on kolmikerroksinen. Tornissa soivat kellot vuosilta 1926 ja 1958.

Kellotornin katonmuotohan hieman muuttui vuoden 1914 palon jälkeen, mutta muuten ulkokuori säilytti alkuperäisen henkensä ja pienin ikkunavaurioin kirkkomme säilyi myös toisen maailman sodan pommotuksistakin. Loppeahan pommitettiin talvisodassa 14.1.1940 niin Kirkonkylällä kuin Läyliäisissäkin ja toisen kerran pommeja satoi taivaalta tuhoa tehden viikkoa myöhemmin eli 19.1.1940.

Tätilän Aitta sijaitsee nykyisin Loppijärven rannnalla ja katselee siellä Loppijärven Hevosojan selälle. Tämä aitta on nähnyt ja kokenut monenlaista mm. vapaussodan tapahtumat. Niistä aitan seinässä muistona vieläkin punaisten täyslyijypään jälki.

Minun Ornoni on siis alkuperäisessä kunnossa myös tuon hienon kiinnikkeen osalta.

Ja tästä upeasta avaimestahan joskus myös täällä kirjoittelin.

Ihmisuhreiltä Lopen pommituksissa vältyttiin, mutta aineellista tuhoa ja pelkoa pommit kylvivät. Kirkkomme ikkunat myös tuhoutuivat silloin ja sen jälkeen Lopen seurakunta päättikin maaliskuussa 1940 lahjoittaa peräti puoli miljoonaa markkaa virkatalorahaston varoista puolustusvoimille hävittäjälentokoneiden hankintaa varten. No miten kävikään – eihän loppilaisten päätös mennyt sitten tuomiokapitulissa läpi kuulemma kirkkolain vastaisena. Tuomiokapituli totesi päätöksessää, että esitys ”antaa arvoa anojain isänmaalliselle mielelle”.

Tammikuun 14. päivän pommitukset vuonna 1940 päättivät juuri alkaneet Lopen ensimmäiset Sankarihaitajaiset. Kahdeksan miestä oli rintamalta tuotu kotiin kaikken antaneina. Täysi kirkko tyhjennettiin nopeasti kello 10.20, kun pommitukset alkoivat. Pommeja putosi urheilukentän alueelle, sairaalanmäkeen jne. ja myös kirkkomme tornia ammuttiin konekiväärein. Joskus tästä aiheesta muuten kirjoitinkin tätini Ella Heinosen muistelona.

Tällaiset ulkovalaisimet ovat siis Lopen kirkossa nyt? Tietääkö joku koska nämä ovat tulleet ja miksi tällaiset? Onhan tuo Ornon Loppi lyhty kuitenkin aivan toista maata.

Tässä Lopen kirkon ulkovalaisin sakastin oven päällä. Olisihan tuohon Loppi lyhty ollut aikalailla sopiva. Vai mitä mieltä olette?

Tässä Lopen kirkon nykyinen ulkovalaisin vielä lähempää kuvattuna. Kenen lamppu ja minkä niminen?

Tietojeni mukaan Orno olisi tarjonut valaisinta Lopen kirkkoon vuonna 1946. Hajosiko vanhat lamput sitten juuri pommituksissa?

Mutta takaisin kirkkoomme. Kirkomme seinillä on goottilaistyyliset pilasterit, ikkunat ovat pyörökaariset ja kirkon päädyissä on ristikomerot, joissa on pyöröikkunat. Ulkokatteena ovat satulakatot, sisällä taas tiilipilarien kannattelema tasakatto. Kirkon nykyisen Vuorisaarnaa esittävän alttaritaulun maalasi taiteilija Kaapo Wirtanen vuonna 1928 tai vuonna 1929.

Niin ja siis jo ennen pommituksia kirkkomme oli ehtinyt palaa kuitenkin 1914, mutta se korjattiin sisätiloiltaan Ilmari Launiksen johdolla ja otettiin uudelleen käyttöön 1921. Korjauksessa perä- ja alttariosat erotettiin väliseinillä eri saleiksi ja kirkkosali ”käännettiin” alttari pohjoissuuntaan. Lopen kirkko sai siis näin nykyisen sisämuotonsa

Seuraava suurempi peruskorjaus tehtiin vuosina 1949–1950. Näihin aikoihin siis lienee ollut esillä myös tämä Ornon Loppi Lyhty. Sitä ei kirkkoomme siis hyväksytty vaan ulkovalaisiksi valikoitui toisenlaiset lamput. Osaako joku kuvien perusteella sanoa mistä nämä nykyiset kirkon ulkovalaisimet sitten tulivat? Vai ovatko nämä edes tuolta aikakaudelta?

Kirkon korjauksia suoritettiin seuraavan kerran nimittäin vuosina 1984 – 1988. Seurakuntasali säilyi entisellään, mutta alkuperäisestä rippikoulusalista, joka vuosina 1950 – 1966 oli toiminut siunauskappelina, tehtiin musiikkisali. Nykyiseen musiikkisaliin on sijoitettu kirkon palossa pelastettu Felix Frangin 1901 maalaama Kristuksen ylösnousemusta esittävä alttaritaulu sekä kirkon alkuperäiset piirustukset vuodelta 1885.

Mielenkiintoista historiaa kauniilla kirkollamme.

Helsingin Sanomat 2.11.1914: Lopen kirkko palanut Eilen aamulla klo 9:n ajoissa syttyi Lopen kirkko palamaan ja sammutusyrityksistä huolimatta kirkon kaikki puuosat eilen paloivat poroksi.Tuli sai alkunsa lämmitysjohdosta – kirkkoa lämmitettiin eilen ensi kerran tänä syksynä. Lämmitysjohdosta tuli pääsi kirkon välikaton täytepehkuihin. Sitä ei voitu hillitä, vaikka sammutustyöhön otti osaa koko jumalanpalvelukseen aikonut kirkkoväki. Klo 2:n ajoissa päivällä luuhistui kirkon peltikatto sisään. Klo 5 iltapäivällä kaatui kirkon torni. Iltaan mennessä olivat kirkon kaikki puuosat porona. Kirkosta ennätettiin pelastaa urut, alttaritaulu, arkisto y. m. irtaimistoa. Kirkko, jonka kuvan yllä julkaisemme, on tiilestä ja rakennettiin se v. 1885 – 1887. Rakennustöitä valvoi rakennusmestari Odert Laine Helsingistä. Kirkko on tullut maksamaan noin 175,000 mk. Se on vakuutettu Pohjolassa 125,000 markasta. Lopen vanhin kirkko rakennettiin noin v. 1560, ellei sitä jo tehty katolisuuden viime aikoina. Uusi ristikirkko rakennettiin v. 1805. Vanha tarjottiin silloin myytäväksi huutokaupalla, mutta kun kukaan ei ottanut sitä poisvetääkseen, jätettiin se paikoilleen. Kirkko ja osa arkistoa paloivat ukkosen tulessa 1858, jolloin vanha kirkko taas otettiin käytäntöön. Uusi kirkko rakennettiin taas 1869 – 1872, mutta senkin poltti ukkosen tuli toukok. 28 p. 1880 ja vanha kirkko otettiin kolmannen kerran käytettäväksi, kunnes eilen palanut uusi kivikirkko valmistui. Lähde: Helsingin Sanomat 2.11.1914

Mutta Ornon historia eteni Stockmannin omistuksessa aina 1980-luvulle asti, kunnes yritys myytiin ruotsalaiselle Asealle. Asealta Orno siirtyi myöhemmin englantilaisen Thorn-Emin omistukseen ja lopullisesti yrityksen toiminta loppui vuonna 2001. Tänään Ornon vanhat upeat ja aikaa ja silmää kestävät valaisimet ovat enemmän kuin haluttuja. Löytyykö muuten jonkun blogiani lukevan kodin tai mummolan ulkoseinästä Ornon Loppi Lyhty?

Tätilän Aitta sai muuten tällä viikolla myös ”uuden” sivusta vedettävän sohvan. Tämä ihanuus löytyi Loimaalta Juhalan Liisan vanhasta kotitalosta eli Kojonperän Vanha-Eskolasta.

Tänään matkani vie puoleen väliin. Eli Padasjoelle ja käyn sieltä pelastamassa Lopelle takaisin vähän kotiseudun historiaa. Palataan siihen ehkä joskus.

….

Kello 21.43 ja tänään päivä Padasjoella, Tuuloksessa ja Hämeenlinnassa. Padasjoelta sain myös matkaan yhden upean Lopen Suojeluskunnan vanhan palkintopokaalin 1920-luvulta ja myös vanhan Loppijärven järvimaiseman. Olleet aikanaan Pälsien suvun omaisuutta ja nyt pelastettu takaisin tänne saman järven rannalle – tosin vastarannalle.

Mukava päivä ja monta hyvää kohtaamista ja keskustelua niin valtakunnan kuin kuntienkin asioista. Palaan näihin tässä lähiaikoina tarkemmin ja myös huoleen koronatilanteen nopeasta pahenemisesta.

Kommentit