Sotkiko ministerin yli-innokkuus ja kesän viivyttely tärkeät toimet? – Koronatestaus takkuaa, rajat vuotavat koronaa ja kerrotuista toimista raju riita hallituspuolueiden kesken

Blogi, keskiviikkona 12.08.2020

Tänään ajattelin hieman palata politiikan aiheisiin täällä. Huolestuneena olemme nimittäin seuranneet varmasti itse kukin sitä, miten koronan toinen aalto leviää Suomessa. Me myös oppositiosta olemme ihmeissämme seuranneet hallituksen ensin kesälomailua ja toimettomuutta varautaumisen suhteen ja nyt vielä enemmän ihmetellen ennen muuta Sosiaali- ja terveysministeriön ja sen terveysministeri Krista Kiurun toimia. Kiuru piti maanantaina tiedotustilaisuuden liittyen Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun tulleeseen lentoon. Ministeriö oli kieltänyt TYKS:iä kertomasta viikonlopun tapahtumista liittyen lentoon minkä matkassa Turkuun oli tullut peräti 24 covid-19 koronatartunnan saanutta matkustajaa. Miksi sairaalan tiedotus kiellettiin ei ole ainakaan vielä selvinnyt. Ja tuon Kiurun tiedotustilaisuuden kuunneltua ei voi kuin ihmetellä vielä enemmän, että miksi ei Turun Yliopistollisen Keskussairaalan annettu hoitaa asiantuntijoina tiedotusta?

No, tuo on nyt mennyttä, mutta enemmän tämä maanantain tiedotustilaisuus on jättänyt ja nostanut avoimia kysymyksiä kuin se antoi vastauksia. Ministeri Krista Kiuru kertoi, että kaikki ns. riskimaista Suomeen tulevat määrätään kahden viikon pakkokarenssiin jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen uhalla. Riskimaiksi siis lasketaan ne joiden koronatilanne on noussut yli kahdeksaan tautitapaukseen 100 000 ihmistä kohti edeltävän 14 päivän aikana. Karanteeni siis koskee kaikkia muita maita kuin: Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro. Lisäksi rajoitukset on poistettu Etelä-Koreasta, Georgiasta, Japanista, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguaysta ja Uudesta-Seelannista matkustavien osalta.

Kiurun määräys siis koskee myös Ruotsia ja Ruotsista Suomeen tulevaa työmatkaliikennettä. Tai koskee jos tämä määräys koskaan voimaan tulee. Nimittäin eilen hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja oikeusministeri Anna-Maja Henrikson totesi, että tällaisesta pakkokaranteenistä ei ole hallituksen keskuudessa sovittu mitään. Aikamoinen sotku siis tulossa. Itse uskon, että hallitus tulee vielä Ruotsin listalta poistamaan, vaikka Ruotsin tartuntatilanne onkin yli hallituksen itse määrittelemän raja-arvon. Melkein voisin lyödä tästä vetoa.

Näyttää siltä, että politiikka tulee sotkemaan tärkeät toimet ja se, että niitä ei näköjään ole huolella hallituksen toimesta valmisteltu. Pitää kysyä, että miksi ei kesän aikana tähän varauduttu? On lähes anteeksiantamatonta, että koronan suvantovaihetta ei ole käytetty hyväksi. Pääministeriä mukaillen voisi todeta, että…

Nyt ei ollut oikea aika lähteä lomalle.

Ja sama muuten koskee matalankynnyksen testausta. On käsittämätöntä, että edelleenkään ei koronatesteihin pääse ja jonot ovat pitkiä? Miksi tätäkään ei laitettu suvantovaiheen ja kesän aikana kuntoon? Eilen sitten STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi Kymmenen Uutisissa (11.8.2020), että toisen aallon testaustarve on tullut yllätyksenä. Miten näin on voinut käydä?

Ja edelleenkään ei pääministeri Sanna Marinin hallitus halua käyttää yksityisenpuolen koronatestaustarjontaa hyväkseen. Miksi ei? Ideologiako menee nyt kansalaisten terveyden edelle? Nyt olisi enemmän kuin tärkeää ottaa kaikki testauskapasiteetti käyttöön ja laskea kaikki kansalaiset koronatestiin ilman jonottamista. Nyt rahan kanssa pääsee jonon ohi ja he joilla ei varaa ole testiä maksaa jonottavat sitten päiviä julkisella puolella ja monet eivät pääse testeihin lainkaan. Anteeksiantamatonta.

Ei voi kuin ihmetellä, että mitä siellä hallituksen pöydissä ja ennen muuta Sosiaali- ja terveysministeriössä on koko kesä tehty vai eikö ole tehty mitään?

Toivottavasti nyt asiat laitetaan lopulta kuntoon. Testaukset lentokentille, karanteenit sairastuneille ja kaikki yhtälaiset oikeudet koronatesteihin kotimaassa. Testaa, testaa, testaa! Siinä resepti pärjätä toisen aallon kanssa.

Ja toivottavasti tuo maskipakko saadaan nyt pääkaupunkiseudulle aikaan. Viikkoja on senkin kanssa jahkailtu ja kun eilen uutisissa kerrottiin, että hengityssuojaimilla voidaankin vähentää taudin leviämistä jopa viidenneksellä niin pitää kysyä, että miksi tämä kiellettiin keväällä? Miksi silloin ei haluttu maskeja ottaa käyttöön? Hengityssuojaimet siis nopeasti pakollisiksi PK-seudun julkiseenliikenteeseen ja myös VR:n Helsingistä lähteviin kaukojuniin.

Tekoja. Nyt ei hallitus saa riidellä ja kinastella, vaan nyt pitää toimia. Toivottavasti RKP eikä kukaan muukaan nyt hallituspuoleista kaada välttämättömiä toimia. Niille toimille tarvitaan nyt kaikkien tuki. Yhdessä tämä pirulainen kukistaan toisessakin aallossa.

….

Kello 14.09 ja mökillä takaisin. Päivä näyttää sotkevan entisestään STM:n ja terveysministeri Krista Kiurun toimia ja jopa pian asemaa. Ensin Keskustan Annika Saarikko otti kantaa, että ei ole oikein maksaa lomamatkailijoille valtion eli Kelan toimesta kahden viikon täyttä palkkaa pakkokarenssin ajalta. Seuraavaksi myös Vihreiden puheenjohtaja ja ministeri Maria Ohisalo totesi Kiurun tekemän päätöksen olevan ”oikeustajun vastainen” eli ”jos lomailee ehdoin tahdoin riskialueella, olisi oikeutettu täysiin karanteenikorvauksiin. Tehtyä ratkaisua arvosteli jo aiemmin RKP:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikson, joka lähinnä kyseenalaista koko pakkokaranteenipäätöksen. Vasemmistoliitosta ei vielä ole kuulunut mitään eikä SDP:nkään riveistä. Tokkopa SDP asiaa kritisoikaan sillä päätöstä maanantaina esittelivät nimenomaan heidän ministerinsä Krista Kiuru ja mukana ollut liikenneministeri Timo Harakka. Mutta soppa sakenee ja en ihmettelisi jos vaikka Kiurun asemakin tulisi tämän sotkun myötä pöydälle nousemaan.

 

Kommentit