Keskusta ja vasemmistohallitus antamassa työnverotuksen kiristyä jopa 500 000 000 eurolla – Myös autoilulle suunnitteilla lisää uutta vero- ja maksutaakkaa

Blogi, torstaina 13.08.2020

Keskusta ja vasemmistohallitus antamassa työnverotuksen kiristyä jopa 500 000 000 eurolla – Myös autoilulle suunnitteilla lisää uutta vero- ja maksutaakkaa

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) julkaisi eilen VM:n esityksen vuoden 2021 valtiontalousarvioksi. Esitys oli yllätyksetön ja jopa turhauttava. Muutamassa kuukaudessa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja vasemmistopuolueet olivat saaneet Vanhasen uuteen asentoon ja vanhasta pääministeri Vanhasesta ei ollut jäljellä enää kuin kuoret. Pääministerinä Vanhanen vielä uskoi verotuksen keventämisen voimaan kasvua ja työllisyyttä tukevana voimana, mutta nyt vasemmistohallituksen renkinä ääni oli toinen. Tämän vuoden tapaan myös ensi vuonna työnverotus on Vanhasen budjettiehdotuksessa kiristymässä.

Vielä pääministerinä toimiessaan Keskustan Matti Vanhanen kannatti työnteon verottamisen keventämistä. Nyt vasemmistohallituksen renkinä ääni on muuttunut ja ensi vuonna työnteon verotus on kiristymässä jopa puolella miljardilla eurolla Vanhasen esittelemässä vuoden 2021 valtion talousarvioesityksessä.

Työnverotuksen osana palkansaajamaksut ovat kiristymässä ja niiden myötä palkkaverotus kiristynee ensi vuonna 2021 jopa puolella miljardilla eurolla. Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan tämä nostaa tuloveroprosentteja jopa 0,6 prosenttiyksikköä. Keskituloisella työnverotus siis kiristyisi tästä vuodesta yli 200 eurolla. Kiristys olisi siis tuntuva ostovoimaa ajetellen ja näkyisi palkansaajien, mutta myös mm. lapsiperheiden kukkarossa.

Samaan aikaan ensi vuonna suomalaisten kukkaroa kiristävät vielä hallituksen juuri tekemät koko 2000-luvun suurimmat polttoaineveron korotukset. Keskustalaisen jo eronneen valtiovarainministeri, edelleen keskustan puheenjohtajana toimivan, Katri Kulmunin esittelystä bensa- ja diesel-veroja korotettiin 1.8. ennätys paljon. Dieselin verotusta kiristettiin noin 12,7 % ja bensankin noin kahdeksan prosenttia aiemmasta tasosta. Tämä korotus tarkoitti bensapumpulla noin noin 6-7 sentin litrahintaista kertakorotusta. Ja vaikka nyt öljyn matala maailmanhinta onkin pitänyt polttoaineiden hintaa kohtuullisella tasolla, niin polttoaineveroon tehdyt korotukset kertaantuvat välittömästi, kun maailmanmarkkinahinta lähtee nousuun.

Samaan aikaan hallitus valmistelee Suomeen uutta ruuhkamaksua tai tiemaksua. Sen autoilijalle tulevaksi lisämaksutaakaksi on laskettu jopa noin 130 euroa kuukaudessa HSL:n selvityksen pohjalta. Tämä tarkoittaisi peräti noin 1500 euroa vuodessa. Ja tuoreimpana keskustasta on hahmoteltu liikenteen verotuksen muuttamista kilometriveroksi. Kyseeseen tulisi tällöin todennäköisesti joko autojen seurantaan perustuva sijainti- ja matkaverotus tai postinumeropohjaisuus.

Selvää kuitenkin on se, että vasemmistohallitus tulee keskustan tuella edelleen lisäämään liikenteen jo nyt kohtuuttoman kovaa verotaakkaa ja sallimaan samaan aikaan myös työnteonverotuksen kiristymisen. Kokonaisveroaste siis tulee nousemaan ja ihmisten ostovoima heikkenemään.

Ensi vuoden budjettiesitys onkin käytännössä vanhan totutun jatkamista. Veroja kiristetään ja menoja lisätään. Tässä tilanteessa tärkeä veroelvytys siis loistaa poissaolollaan ja se on korvattu veronkorotuksilla. Suurten lomautusten ja myös kasvavan työttömyyden aikana työnverotuksen kiristymisen salliminen tullee vain pahentamaan tilannetta. Korkeammat veroprosentit eivät tule lisäämään verotuloja yhteiseen kassaan vaan todennäköisesti jopa niitä edelleen vähentämään.

En tiedä enää kenen varaan Marinin hallituksessa voisi laskea sen, että työnverotuksen ei annettaisi kiristyä. Keskusta puolusti ennen yrittäjyyttä, palkansaajia ja myös maaseutua, mutta ne muskelit ovat nyt kuihtuneet vasemmistohallituksen kainalossa.

Toivotaan siis, että edes joku nostaisi hallituksen pöydässä esille suomalaisen työntekijän aseman. Ja tekisi ehdotuksen siitä, että budjettiriihessä korjattaisiin Vanhasen esitys niin, että palkkaverotusta nyt uhkaava kiristyminen estettäisiin. Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen sanoin, ”sosiaalivakuutusmaksujen kiristyspaineita on purettava ja toteutettava tarvittavia kevennyksiä tuloveroperusteisiin”.

Itse olen pitänyt esillä myös eläkeläisten verotuksen korjaamista. Jo eläkkeellä olevien työnteon verottamista tulisi korjata niin, että keikkatyö ja kiire- ja sijaisavun tekeminen myös eläkkeeltä olisi aina kannattavaa. Myös eläkeläisten ns. raippaverosta pitäisi luopua ja huolehtia ettei eläketulosta jouduttaisi maksamaan vastaavaa palkkatuloa suurempaa veroa. Myös kotitalousvähennystä olisi syytä korottaa ja tehdä siihen korjauksia. Yksi tällainen olisi kotitalousvähennyksen tuplaaminen kotien energiaremonteissa ja toinen kotitalousvähennyksen muuttaminen ruokakuntakohtaiseksi. Tämä avaisi myös yksineläville mahdollisuuksia käyttää tätä palveluiden myös remonttien tekemiseen. Ja kokoomuksesta olemme esittäneet kotitalousvähennyksen korottamista yli 75-vuotiaille mm. kotona asumisen tukemiseksi.

Kotitalousvähennystä kehittämällä ja korottamalla kannustettaisiin kotitalouksia myös työllistämään. Tämä osaltaan myös olisi tehokasta kotimaan koronaelvytystä. Kotitalousvähennykseen nykyhallituksen aikana tehty leikkaus olisi myös syytä perua palauttamalla vähennys 50 prosenttiin työkorvauksesta.

Tuntuu siltä, että suomalaisten kontolle koronakriisin hoidossa on jäämässä vain valtavat velat ja yhä korkeammat verot. Rahat hukkuvat muualle.

Kello 21.49

Lopen Tekonurmikentän avajaiset – FC Lopen avajaisturnaus keräsi kivasti väkeä

Tänään illansuussa otettiin käyttöön sitten odotettu Lopen uusi tekonurmikenttä. Launosiin valmistunut kenttä palvelee ennen muuta jalkapalloa ja upeaa FC Loppea, mutta tarjoaa myös ajanmukaiset olosuhteet pesäpallolle naisten kentällä. Monipuolinen kokonaisuus siis myös läheisen Launosten Koulun käyttöön.

Uusi Launosten tekonurmi kenttä otettiin heti kovaan käyttöön, kun FC Loppi järjesti kentän avajaisturnauksen.

FC Lopen jalkapallokasvatti Phondo Wälläri piti kentällä hienon avajaispuheen ja kannusti lapsia ja nuoria treenaamaan ja pelaamaan. Nyt kenttä on ainakin uusi ja upea. Hyvät puitteet siis pelata ja harrastaa.

Jalkapalloliiton edustaja oli myös paikalla kentän avajaisissa yhdessä kunnanjohtaja Mikko Salmelan ja liikuntatoimen Satu Suomalaisen kanssa.

Lopen kunnan vapaa-aikajaoston Riitta Joutsi Hänninen keskustelemassa kentän avajaisissa liikuntatoimen tekijöiden kanssa.

Väkeä kentän avajaisissa paljon paikalla ja kunnanjohtajamme Mikko Salmela jalkapallomiehenä piti avajaispuheen ja potkaisi myös kentän avauspotkun. Hienon puheen kentällä piti myös jalkapallossa aina nuorten maajoukkueisiin asti tiensä raivannut FC Lopen kasvatti Phondo Wälläri. Mainio kaveri ja upea puhe siitä, miten pienestä Lopen kunnasta Launosten kylästä – 12540 – noustiin ikäryhmien kuumimpaan kärkeen. Phondo oli tyytyväinen, että nyt tämän päivän junnut pääsevät pelaamaan omassa kotikunnassa uudella ja ajanmukaisella keinonurmella pelejään. Saa nähdä siis koska loppilaislähtöinen pelaaja nousee Veikkausliigaan tai ties vaikka mihin.

Kiitos vielä hienosta tilaisuudesta FC Lopen väelle ja kuntamme Liikuntatoimelle. Jälleen yksi hieno iso askel otettiin kohti Suomen Liikkuvinta kuntaan.

Päivällä kävin lounaalla Hämeenlinnan torilla Street Food Fiesta -ruokafestareilla ja työpäivän jälkeen sieltä sitten Launosten kentän avajaisista torstain iltatorille. Tämän torstain esiintyjänä Lopen torilla oli Jukka Poika ja väkeä hienosti liikkeellä. Ensi viikon torstaina kesätorit jatkuvat ja tarjolla jälleen hyvää ruokaa, torivisaa ja myös livemusaa. Kannattaa siis ajella kauempaakin.

Nyt huomista kohden.

 

Kommentit