Euroopan tulee puolustaa Valko-Venäjän kansaa – Urheilu voi toimia sillanrakentajana, mutta diktatuureja sillä ei pidä pönkittää

Blogi, perjantaina 14.08.2020

Eurooppa ja Suomi eivät voi seurata hiljaa mitä Valko-Venäjällä tapahtuu. Euroopan, EU:n ja Suomen tulee toimia ja pikaisesti. Suomen hallituksen pitää EU:ssa ajaa ja edellyttää konkreettisia toimia Valko-Venäjän nykyhallinnon toimien kuriin saamiseksi ja presidentti Aljaksadr Lukašenka saamiseksi lopettamaan mm. väkivalta rauhanomaisia mielenosoituksia kohtaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ensimmäisenä onnittelemassa sähkeellä Valko-Venäjän presidentivaalien voittajaksi itsensä julistanutta Lukasenkaa. Kuva: Twitter-kuvankaappaus

Valko-Venäjän toimet tulee tuomita yksiselitteisesti ja ryhtyä myös toimiin, joilla maassa opposition toiminta turvataan ja osana tätä rauhanomaiset mielenosoitukset. Eurooppa ei voi katsoa hiljaa vieressä, kun Euroopassa väkivallalla käydään oman kansan kimppuun ja ajetaan oppositiota maasta pois. Tilanne näyttää menevän koko ajan maassa pahempaan suuntaan, että demokratiaa poljetaan hirmuhallinnon nyrkillä.

Valko-Venäjällä pidettyjä presidentinvaaleja siis pidetään laajasti vilpillisinä ja tästä nousseita demokratiamielenosoituksia on tukahdutettu väkivalloin. Ei tällaista Valko-Venäjän toimintaa voi hyväksyä eikä katsoa läpi sormien. EU:n tuleekin yksiselitteisesti tapahtumat tuomita ja asettaa myös maalle pakotteita tilanteen normalisoimiseksi. Euroopan tulee yhdessä puolustaa demokratiaa kaikissa tilanteissa ja kaikissa maissa. Jos emme täällä pidä kiinni demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteesta niin miten voimme muuallakaan niitä puolustaa ja vaatia kunnioittamaan.

Latvian pääministeri Krišjānis Karinš ilmoitti jo maan kieltäytyvän järjestämästä vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoja Valko-Venäjän kanssa. Urheilua ja politiikkaa ei yleisesti haluta sekoittaa, mutta kyllä urheilumaailmankin pitää ottaa tänä päivänä paljon tarkempi ote tällaisten toimien kitkemiseksi. Suuret urheilutapahtumat näyttävät vain pönkittävän kyseenalaista valtaa niin Valko-Venäjällä kuin muissakin vastaavalla tavalla toimivissa maissa.

Ymmärrän toki urheilun merkityksen sillanrakentajana, mutta sen avulla ei ole enää soveliasta ylläpitää ja tukea diktatuurisia ja ihmisoikeuksia polkevia hallintoja. Suomen tuleekin tässä ottaa aktiivinen rooli. Meillä löytyy kisoille ja tapahtumille järjestäjiä myös sellaisista maista missä kaikkien ääni saa kuulua ja yhteiskuntaa rakennetaan demokraattisesti.

Vaikeneminen ja toimettomuus tukee vain olemassa olevaa hallintoa ja sen toimia. Näin ei voi Suomi enää jatkaa.

Kello 19.22 ja taidan laittaa saunan lämpiämään. Tänään siis työpäivä eduskunnassa ja kun Helsinkiin mennään niin silloin hengityssuojain totta kai käytössä. Koronatilanne nimittäin pahenee nyt kovaa vauhtia ja jokaisen on syytä ottaa muuttunut tai uudelleen pahentunut tilanne vakavasti.

Tänään VM:n virkamiesjohto esitteli myös Marinin hallitukselle nipun työllisyystoimia. Hetemäen johtama asiantuntijaryhmä esitti hallitukselle aikamoisen hätähuudon. Kesäkuussa työttömyys oli jo yli 400 000 ja nyt pelätään, että työttömyys jämähtää näihin korkeisiin lukuihin. Itse en usko, että VM:n kolmikon esitys vasemmistohallitukselle kelpaa, mutta tekisivät edes joitain tai edes sen ensimmäisen työllisyyttä parantavan toimen hallituksen pöydissä. Nyt kaikki tehdyt päätökset ovat vain lisänneet työttömyyttä ja kun myös koronakriisi kehitystä vei tähän suuntaan niin tilanne on enemmän kuin huolestuttava. Voisin huomenna tähän hieman syvemmin täälläkin vielä palata.

Kommentit